Life

Ce beneficii are, de fapt, cafeaua pentru sănătate. Mihaela Bilic: „Rămâne campioană”

Mihaela Bilic a dezvăluit beneficiile pe care cafeaua le are pentru sănătate. Susține procesul de slăbit și previne apariția mai multor boli.
12.03.2025 | 07:15
Ce beneficii are de fapt cafeaua pentru sanatate Mihaela Bilic Ramane campioana
Mihaela Bilic a făcut dezvăluiri despre beneficiile cafelei. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Cei care iubesc cafeaua au motive de bucurie, după ce Mihaela Bilic a venit cu vești excelente. Renumita nutriționistă a vorbit despre multiplele beneficii ale acestei băuturi îndrăgite, care face parte din rutina de dimineață a multora dintre noi.

Cafeaua, un aliat pentru sănătate. Ce spune Mihaela Bilic

Printr-o postare pe Facebook, Mihaela Bilic a subliniat efectele pozitive ale cafelei asupra florei intestinale, explicând că bacteriile bune din intestin „iubesc” această băutură. Potrivit studiilor, cafeaua nu doar că sprijină digestia și stimulează creșterea speciilor benefice de bacterii, ci este legată și de un risc redus de afecțiuni grave, precum bolile cardiovasculare, diabetul de tip 2, Alzheimer, Parkinson sau anumite tipuri de cancer.

ADVERTISEMENT

Astfel, consumată cu măsură, cafeaua devine mai mult decât un obicei plăcut de dimineață – se transformă într-un sprijin real pentru sănătatea generală a organismului. „Populațiile de bacterii din intestin sunt într-o continuă evoluție și sunt direct influențate de alimentație, stres sau tratamente medicamentoase.

Interacțiunea dintre anumite alimente și flora microbiană poate duce la observații surprinzătoare. Este cazul unui studiu publicat în revista Nature Microbiology care arată că bacteria numită Lavsonibacter azacaroliticus este de 8 ori mai numeroasă la consumatorii de cafea, indiferent de vârstă, sex sau starea de sănătate”, a spus Mihaela Bilic.

ADVERTISEMENT

Cu zahăr sau fără, cum ar trebui consumată această băutură?

Mihaela Bilic a spus că o bacterie bună din colon crește datorită unor substanțe rezultate din descompunerea acidului clorogenic, un compus din cafea. Acestea ajută la menținerea unei flore intestinale sănătoase.

De menționat este că pentru a ne bucura de beneficiile cafelei, zahărul ar trebui evitat. „Prezența acestei bacterii în colon este asociată cu prezența în sânge a unor produși de degradare ai acidului clorogenic, un polifenol prezent din abundență în cafea. Ori aceste molecule favorizează dezvoltarea de bacterii benefice în intestin.

ADVERTISEMENT

Un alt studiu realizat pe adulți consumatori de cafea, a arătat o creștere a activității metabolice și a numărului de bifidobacterii, o altă specie benefică din microbiotă. Biodisponibilitatea acizilor clorogenici și efectul lor antioxidant nu se modifică dacă bem cafeaua neagră sau în amestec cu lapte. Cu toate acestea o cantitate mare de lapte le diluează concentrația și încetinește absorția în sînge. Nici zahărul nu e recomandat pentru că are efect pro oxidant!”, a completat Mihaela Bilic.

ADVERTISEMENT

„Să bem o cafea după masă, în loc de desert!”

Conform Mihaelei Bilic, cafeaua are efect prebiotic și susține coloniile de bacterii benefice din intestin. „Tot ea, cafeaua, s-a dovedit a avea și efect prebiotic, adică este folosită ca suport hrănitor pentru coloniile de bacterii benefice din intestin. Știam până acum că microbiota iubește fibrele, dar nu numai!

Polifenoli din cafea favorizează multiplicarea de bifidobacterii, care la rândul lor produc acid butiric, cu proprietăți antiinflamatorii și efect postbiotic. Și tot polifenolii din cafea inhibă dezvoltarea bacteriilor patogene și stimulează diversitatea florei intestinale”, a dezvăluit Mihaela Bilic.

Totodată, această băutură stimulează tranzitul intestinal. „Cafeaua rămâne campioană la nivel digestiv mai ales pentru efectul ei laxativ, de stimulare a tranzitului intestinal. Un studiu făcut pe 99 de voluntari a arătat că 30% dintre ei au simțit contracția musculaturii colonului după consumul unei cești de cafea.

Efectul laxativ al cafelei este mai puternic decât al fibrelor din cerealele integrale. Tot cafeaua crește contracția vezicii biliare și stimulează secreția pancreatică de enzime care ajută la digestie. 3 cești de cafea pe zi reduc cu 25% riscul de calculi biliari. Încă un argument să bem o cafea după masă, în loc de desert!”, a încheiat Mihaela Bilic.