Rozmarinul face parte din familia Labiatae, fiind înrudit cu menta. Folosit mai ales în bucătăria mediteraneană și grecească, planta are o grămadă de beneficii pentru sănătate și frumusețe.
Rozmarinul este o plantă mediteraneană care crește tot timpul anului, cu frunze care seamănă cu acele de brad, verzi închis pe o parte și argintii pe cealaltă. Are multe beneficii pentru organismul uman, conținând antioxidanți care ajută la îmbunătățirea memoriei și proprietăți care ajută la vindecarea pielii.
Când cumperi rozmarin din magazin, caută crenguțe care au un verde intens, fără pete galbene sau maronii. E mai bine să alegi rozmarin proaspăt în loc de cel uscat, pentru că are aromă mai intensă.
Rozmarinul are un gust puternic și ușor amar, perfect pentru a da savoare cărnii de miel, pui, rață sau fructelor de mare. Poți să-l pui în omlete, să-l adaugi în pâine sau chifle, să dai gust supelor și sosurilor.
Rozmarinul conține fier, calciu și vitamina B6 și s-a demonstrat științific faptul că are o multitudine de beneficii pentru sănătate. Iată care sunt acestea, potrivit stirileprotv.ro.
Rozmarinul este bogat în antioxidanți și compuși care luptă împotriva inflamațiilor din corp. Aceste substanțe contribuie la neutralizarea radicalilor liberi și previn stresului oxidativ. Planta poate preveni și ameliora diverse afecțiuni inflamatorii cronice.
Un studiu din 2018 a demonstrat că rozmarinul poate îmbunătăți memoria și capacitatea de învățare. Studenții care au luat suplimente cu rozmarin timp de o lună au avut rezultate mai bune la testele de memorie.
De asemenea, conține acidul carnosic, o substanță care protejează creierul de daunele cauzate de radicalii liberi. Un studiu din 2020 sugerează că ar putea încetini dezvoltarea bolii Alzheimer, iar cercetările pe animale au arătat că poate reduce severitatea crizelor epileptice.
Studiile din 2023 arată că poate ajuta în cazul unor probleme inflamatorii ale pielii. În plus, are efecte anti-îmbătrânire datorită acidului carnosic care protejează pielea de daunele cauzate de razele UV.
Cercetările au arătat că rozmarinul se luptă cu stările de depresie, stres și cele emoționale tulburate. Un studiu din 2020 făcut pe 42 de bărbați japonezi cu tulburări de dispoziție a demonstrat că extractul de rozmarin, luat timp de 4 săptămâni, le-a îmbunătățit energia mentală și calitatea somnului. Mai mult, se pare că ajută și la reglarea dopaminei în creier.