Atât berea, cât și vinul pot avea beneficii pentru sănătate, spun experții, atâta timp cât sunt consumate cu moderație. Dar ce impact are, de fapt, fiecare dintre ele asupra organismului uman.
Alcoolul consumat în exces are un impact negativ asupra sănătății, iar asta nu este un secret. Totuși, consumate cu moderație, atât berea cât și vinul pot avea beneficii pentru organism, spun experții.
De exemplu, consumat cu măsură, vinul roșu poate fi asociat cu un risc mai scăzut de apariție a bolilor cardiovasculare. Asta se întâmplă datorită polifenolilor, mai ales a resveratrolului, ce contribuie la apărarea arterelor și a inimii.
În plus, această băutură este bogată în antioxidanți care contribuie la combaterea stresului oxidativ din organism și la prevenirea îmbătrânirii celulare. Totodată, există cercetări care arată că poate fi asociată cu o funcție cognitivă mai bună la oamenii în vârstă.
Pe de altă parte, atunci când vorbim de bere, de menționat este că aceasta are un aport caloric mai scăzut decât vinul. Este și o sursă de fibre și nutrienți, precum vitamina B și minerale.
Anumite tipuri de bere, în special cele cu un conținut ridicat de hamei, pot conține siliciu, un element care ajută la întărirea oaselor. Astfel, și băuturile care conțin alcool pot asigura buna funcționare a organismului.
Totuși, este esențial să se țină cont de faptul că atunci când sunt consumate în cantități prea mari, atât berea cât și vinul pot avea efecte negative. Vorbim despre boli de ficat, dependență și obezitate.
Mai mult decât atât, alcoolul poate afecta sănătatea mentală. Pe măsură ce vinul poate ține la distanță bolile cardiovasculare, consumul în exces poate duce la apariția lor. De aceea, specialiștii recomandă o porție pe zi pentru femei și maximum două pentru bărbați, notează shtiu.ro.
În 2019, topul țărilor europene unde se consuma cea mai mare cantitate de alcool era următorul: Cehia, Letonia, Moldova, Germania și Lituania. În cazul țării noastre, aceasta se clasa pe locul 10, conform express.co.uk.