News

Ce boală extrem de gravă aproape că a dispărut datorită distanţării sociale impuse de COVID-19

15.03.2021 | 19:13
Ce boala extrem de grava aproape ca a disparut datorita distantarii sociale impuse de COVID19
ADVERTISEMENT

Distanțarea socială nu numai că a contribuit la încetinirea răspândirii COVID-19, dar, cel mai probabil, a împiedicat izbucnirea unui focar de mielită flacidă acută (AFM), un sindrom rar asemănător poliomielitei, potrivit cercetătorilor de la Universitatea Princeton.

Sindromul a fost raportat pentru prima dată în Statele Unite în 2012 și a revenit la fiecare doi ani, proiecțiile sugerând că ar putea să lovească din nou în 2020, dar distanțarea socială a împiedicat răspândirea acestuia.

ADVERTISEMENT

Cercetătorii spun că motivul ar fi faptul că distanțarea a redus apariția unei boli respiratorii cunoscute sub numele de enterovirus 68 (EV-D68), despre care cercetătorii au descoperit că este puternic asociată cu AFM.

AFM poate duce la dizabilități pentru tot restul vieții

Deși neobișnuită, mielita acută flacidă (AFM) este o afecțiune critică a coloanei vertebrale care provoacă slăbiciune la nivelul membrelor, diminuează grav funcția motorie și poate duce la dizabilități pe tot parcursul vieții. Sindromul a fost raportat pentru prima dată în Statele Unite în 2012 și a revenit la fiecare doi ani, sugerând că ar putea să lovească din nou în 2020.

ADVERTISEMENT

Folosind instrumente de supraveghere epidemiologică, cercetătorii au arătat că un focar AFM ar putea avea loc probabil în 2020, dar distanțarea socială a împiedicat răspândirea acestuia.

Motivul a fost acela că distanțarea socială a redus apariția unei boli respiratorii cunoscute sub numele de enterovirus 68 (EV-D68), despre care cercetătorii au descoperit că este puternic asociată cu AFM. EV-D68 este un virus găsit la sugari și copii care cauzează de obicei probleme respiratorii, cum ar fi curgerea nasului, tuse sau strănut. În timp ce cauza definitivă a AFM rămâne nedefinită, aceasta a fost legată de infecțiile virale, iar studiile anterioare au identificat în mod specific o legătură cu EV-68.

ADVERTISEMENT

Echipa de cercetare condusă de Princeton a căutat să înțeleagă mai bine legătura dintre AFM și EV-D68 și dacă ar putea apărea un alt focar. Constatările lor, publicate în revista Science Translational Medicine, sugerează că vaccinurile care vizează EV-D68 ar putea diminua focarele viitoare de AFM.

„Deși în prezent este rar, acest sindrom apare din ce în ce mai frecvent cu fiecare focar succesiv din 2014, făcând din ce în ce mai important să înțelegem mai bine tiparele și factorii care stau la baza acestuia”, a declarat autorul principal Sang Woo Park, de la Departamentul de Ecologie și Biologie Evolutivă din Princeton.

ADVERTISEMENT

„Rezultatele noastre subliniază importanța supravegherii epidemiei pentru proiectarea impactului viitor al bolilor infecțioase”, a spus Bryan Grenfell, profesor de ecologie și biologie evolutivă și afaceri publice și membru asociat al facultății din cadrul Institutului de mediu High Meadows din Princeton.

Grenfell și Park au realizat studiul împreună cu Kevin Messacar de la Spitalul de Copii de la Universitatea din Colorado, Margarita Pons-Salort de la Imperial College din Londra, Lindsay Meyers și Camille Cook, foști și, respectiv, angajați actuali ai bioMérieux Inc. sau ai filialelor sale și Jeremy Farrar de la Wellcome Trust.

Focarele de EV-D68, raportate la fiecare doi ani

Focarele EV-D68 au fost raportate la fiecare doi ani, coincizând cu tiparul de focar al AFM, au spus cercetătorii. Pentru a confirma această conexiune, aceștia au analizat tiparele focarelor EV-D68 folosind date de supraveghere unice dobândite de la BioFire Syndromic Trends (Trend), o rețea bazată pe cloud de rezultate ale agenților patogeni din întreaga lume colectate în timp aproape real.

Rezultatele au arătat că focarele EV-D68 au avut loc la fiecare doi ani în multe state din SUA, deși nu în toate. În state precum Ohio, focarele EV-D68 au dezvăluit modele mai complicate. Totuși, asocierea dintre EV-D68 și sindromul AFM a fost puternică.

Probabil datorită distanțării sociale, numărul cazurilor de AFM a rămas scăzut în 2020. Au existat doar 31 de cazuri în 2020, comparativ cu 153 de cazuri în 2016 și 238 de cazuri în 2018.

ADVERTISEMENT