News

Ce boală poate deveni prima afecțiune eradicată fără un vaccin sau tratament. Cum se manifestă

Odată cu scăderea numărului de cazuri, afecțiunea care a afectat milioane de oameni în Africa și Asia ar putea fi a doua boală umană care să fie eradicată
28.01.2023 | 14:30
Ce boala poate deveni prima afectiune eradicata fara un vaccin sau tratament Cum se manifesta
Cifrele provizorii arată că în 2022 au fost înregistrate doar 13 cazuri Foto: The Carter Center, Reuters / Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Numărul de cazuri diagnosticate cu o boală tropicală dureroasă și debilitantă a scăzut anul trecut la un nivel record, alimentând speranțele că aceasta va deveni în curând a doua boală umană din istorie care va fi eradicată.

Prima boală eradicată vreodată fără un vaccin sau medicament

Doar 13 cazuri de dracunculoză (boala viermelui de Guineea) au fost raportate la nivel mondial în 2022, o cifră provizorie care, dacă s-ar confirma, ar fi cea mai mică documentată vreodată, a informat Centrul Carter, cu sediul în SUA.

ADVERTISEMENT

Numărul mic de cazuri, în scădere de la 15 în anul precedent, este rezultatul a peste patru decenii de eforturi globale pentru a eradica această boală parazitară prin mobilizarea comunităților și îmbunătățirea calității apei potabile în zonele cu focare de transmitere.

Dacă aceste eforturi se vor dovedi în cele din urmă încununate de succes, viermele de Guineea nu numai că va fi a doua boală din istorie care va fi eradicată, după variolă, dar va fi și prima care va fi eliminată fără un vaccin sau un medicament.

ADVERTISEMENT

“Partenerii noștri, în special cei din satele afectate, lucrează zilnic cu noi pentru a scăpa lumea de acest flagel. Suntem încurajați de faptul că eradicarea poate fi realizată în curând”, a declarat fostul președinte american Jimmy Carter, care a co-fondat Centrul Carter în 1982, relatează The Guardian.

Atunci când centrul a preluat conducerea programului global de eradicare, în 1986, se înregistrau anual aproximativ 3,5 milioane de cazuri la om în 21 de țări din Africa și Asia.

ADVERTISEMENT

Pakistan, India și Uganda se numără printre țările care au eradicat-o. Anul trecut, Republica Democrată Congo s-a alăturat listei.

Un parazit poate măsura până la un metru

Celelalte țări endemice sunt Ciadul, unde au apărut șase dintre cazurile umane de anul trecut, Sudanul de Sud, care a înregistrat cinci cazuri, Etiopia, unde s-a înregistrat unul, și Angola, Mali și Sudan, care nu au înregistrat niciun caz. Republica Centrafricană, o țară neendemică, a raportat un caz, care este în curs de investigare.

ADVERTISEMENT

Pentru ca dracunculoza să fie declarată eradicată, trebuie să fie eliminate și cazurile la animale, iar aici, de asemenea, cifrele merg în direcția corectă. Infecțiile la animale au scăzut cu peste o cincime anul trecut, a mai precizat Centrul Carter.

Odată ce o persoană este infectată cu viermele de Guineea, nu există nicio modalitate cunoscută de a opri boala să-și urmeze cursul.

La aproximativ un an după ce larvele de vierme de Guineea au pătruns în organism, de obicei prin consumul de apă contaminată, persoana afectată va simți dureri puternice din cauza formării unei bășici pe piele și a apariției lente a unuia sau mai multor viermi care măsoară până la un metru. Persoana poate fi debilitată timp de săptămâni sau luni.

Cum se manifestă boala viermelui de Guineea

Dracunculoza este de obicei contractată atunci când oamenii consumă apă contaminată cu crustacee mici (numite copépode) care mănâncă larve de vierme de Guineea (Dracunculus medinensis). Larvele se transformă în adulți în interiorul gazdei umane.

După aproximativ un an, un vierme femelă gestantă de un metru lungime iese încet la suprafață printr-o bășică dureroasă în piele, adesea la nivelul picioarelor.

O persoană care suferă poate căuta ușurare prin scufundarea membrului afectat în apă. Cu toate acestea, contactul cu apa stimulează viermele emergent să își elibereze larvele și să înceapă din nou ciclul.

Boala viermelui de Guineea incapacitează oamenii timp de săptămâni sau luni, reducând capacitatea indivizilor de a se îngriji, de a munci, de a cultiva alimente pentru familiile lor sau de a merge la școală.

Dracunculoza afectează unele dintre cele mai vulnerabile persoane din lume

Adam Weiss, director al programului de eradicare a viermilor de Guineea al Centrului Carter, a declarat: “Continuăm să studiem modalități de a învinge și de a preveni această infecție… Nu ne vom opri până când nu va dispărea și ultimul vierme de Guineea”.

Dracunculoza afectează unele dintre cele mai vulnerabile persoane din lume și poate fi prevenită prin instruirea oamenilor să filtreze și să bea apă curată.

“Ne aflăm cu adevărat în etapa finală și experimentăm pe propria piele că va fi o ultimă etapă foarte lungă și dificilă”, a mai declarat Weiss pentru The Associated Press. “Nu va dura mai mult de următorii șapte ani – între cinci și șapte ani – ci doar știind că va fi o deplasare lentă pentru a ajunge la zero.”

Weiss a mai spus că populațiile în care există încă viermele de Guineea sunt predispuse la insecuritate locală, inclusiv la conflicte, ceea ce poate împiedica personalul și voluntarii să meargă din casă în casă pentru a implementa intervenții sau pentru a oferi sprijin.

“Dacă luăm piciorul de pe accelerație în ceea ce privește încercarea de a accelera ajungerea la zero și de a oferi sprijin acelor comunități, nu există nicio îndoială că veți vedea o creștere a cazurilor de contaminare cu viermele de Guineea”, a spus Weiss. “Continuăm să facem progrese, chiar dacă nu sunt atât de rapide pe cât ne dorim cu toții, dar aceste progrese continuă.”

ADVERTISEMENT
Tags: