Atunci când te joci cu pisica, iar aceasta te zgârie sau te mușcă, ți-ar putea transmite diferite boli. Din fericire, există variante pentru a te proteja de următoarele afecțiuni.
În general, pisicile transmit boli altor feline, dar sunt unele afecțiuni pe care și oamenii le pot lua prin zgârieturi sau prin mușcături, dar și prin contactul cu fecalele acesteia sau prin paraziți.
Aceste afecțiuni pot fi prevenite, iar cei care au animale de companie sunt îndemnați să le ducă regulat la controale veterinare.
Printre bolile pe care le poți lua de la pisică se numără și toxoplasmoza. Este o boală parazitară, provocată de protozoarul Toxoplasma gondii, iar oamenii o pot lua prin contactul cu fecalele pisicii infectate.
Se poate lua, de altfel, și prin consumul de carne insuficient gătită, provenită de la animalele infectate, dar se transmite și de la mamă la făt în timpul sarcinii.
De multe ori, persoanele infectate nu au simptome. Atunci când apar, simptomele pot fi similare cu gripa și includ febră, dureri musculare și ganglioni umflați.
Persoanele sănătoase nu au nevoie, în mod obișnuit, de tratament pentru această boală. Femeile însărcinate și persoanele cu un sistem imunitar compromis ar putea avea nevoie de tratament medicamentos.
Pentru a preveni această boală, este necesar să cureți zilnic litiera pisicii. La grădinărit se utilizează mănuși, iar mâinile se spală după ce este curățată litiera sau după ce e manipulată carnea crudă. Carnea trebuie gătită complet pentru a elimina riscurile.
O afecțiune frecventă este pecinginea (Tinea Corporis), care poate apărea atât la oameni, cât și la animale. Boala se transmite prin contactul direct cu o pisică infectată sau cu un obiect contaminat, cum ar fi instrumentele de îngrijire sau așternuturile de pat.
Infecția constă într-o erupție circulară, iar părul poate cădea în zona afectată. Afecțiunea trebuie tratată cu medicamente antifungice.
Pentru a preveni infectarea, este recomandat să eviți contactul cu pisicile care prezintă pecingine. Totodată, spațiile în care stau pisicile trebuie curățate și dezinfectate constant.
Boala zgârieturii de pisică este o altă infecție bacteriană transmisă de felină, cauzată de Bartonella henselae. Pisicile le pot transmite oamenilor boala prin mușcături, zgârieturi sau lingere.
Printre simptome se numără o umflătură sau o bășică în zona zgârieturii sau mușcăturii, dar și febră, ganglioni umflați, oboseală și durere de cap. Boala se vindecă de la sine, de cele mai multe ori, dar poate necesita administrarea de antibiotice în unele cazuri.
Limbricii și ancylostoma sunt paraziți și pot afecta intestinul pisicilor, dar și al oamenilor. În cazul oamenilor, transmiterea se face ărin ingerarea accidentală a ouălor de limbrici sau ancylostoma din sol sau fecale de pisică contaminate.
Larvele de ancylostoma pot să pătrundă și prin piele. Oamenii nu au simptome, de obicei, însă cei care au prezintă dureri abdominale, tuse, erupții cutanate sau chiar pierderea apetitului.
Pentru a scăpa de paraziți, este necesară administrarea de medicamente antiparazitare, care se pot cumpăra de la farmaciile veterinare. Acestea pot fi administrate periodic la animale.
Pentru a preveni infestarea, pisicile trebuie deparazitate în mod regulat. De altfel, fecalele lor se curăță rapid și e necesară purtarea de încălțăminte în locurile unde pot exista fecale de pisică. Spălarea mâinilor este necesară după curățarea fecalelor felinei.
O boală virală foarte periculoasă este rabia, care se transmite la oameni prin mușcătura unei pisici infectate. Acesta afectează sistemul nervos, iar simptomele pot să apară la câteva săptămâni sau luni după infecție.
Simptomele rabiei includ febră, slăbiciune musculară, durere de cap, confuzie, convulsii și paralizie. După apariția simptomelor, boala este incurabilă. Mai multe vaccinuri administrate după expunere pot, totuși, să prevină apariția bolii.
Pentru a preveni rabia, este necesară vaccinarea pisicilor împotriva acestei boli. Trebuie evitat, de asemenea, contactul cu animalele sălbatice.
Pisicile trebuie duse la controale medicale veterinare pentru vaccinuri și deparazitări. Oamenii trebuie să se spele mereu pe mâini după contactul cu felina și, mai ales, după ce curăță litiera.
“Pentru a reduce riscul de transmitere a bolilor, este important să ducem pisica la controale veterinare regulate pentru vaccinuri și deparazitare, să avem o igienă corespunzătoare, inclusiv spălarea mâinilor după contactul cu pisica și curățarea zilnică a litierei.
Este bine să ținem pisicile în casă pentru a reduce expunerea la riscuri din exterior și să ne informăm cu privire la bolile zoonotice și metodele de prevenire”, a declarat medicul veterinar Mirela Boca, pentru dcmedical.ro.
Dacă pisica te zgârie sau te mușcă, rana trebuie curățată imediat cu apă și săpun. Poți consulta un medic în cazul în care apar semne de infecție.
În timpul sarcinii, femeile sunt îndemnate să evite contactul direct cu litiera pisicii și să utilizeze mănuși pentru a o curăța. Dacă este posibil, pot ruga pe altcineva să curețe litiera.
Interacțiunile dintre copii și pisici trebuie supravegheate, iar cei mici trebuie să se spele pe mâini după contactul cu animalele de companie.
Și pisicile de interior pot transmite boli, chiar dacă riscul nu este prea mare. Pentru a menține sănătatea pisicii, dar și pe a ta, e bine să o duci regulat la veterinar și să ai o igienă corespunzătoare.