News

Ce cadou i-a făcut Nicu Ceauşescu, înainte să moară, lui Serghei Mizil: “Mi-a spus să nu plâng”

Serghei Mizil, un prieten apropiat al lui Nicu Ceaușescu, a explicat într-o emisiune TV că fiul lui Nicolae Ceaușescu i-ar fi oferi o poezie, chiar înainte de moartea sa.
20.12.2021 | 17:35
Ce cadou ia facut Nicu Ceausescu inainte sa moara lui Serghei Mizil Mia spus sa nu plang
Ce cadou i-a făcut Nicu Ceauşescu, înainte să moară, lui Serghei Mizil Mi-a spus să nu plâng. Colaj Foto Fanatik
ADVERTISEMENT

Serghei Mizil este unul dintre cele mai spumoase și controversate personaje publice din viața noastră publică. Râsul specific, poveștile dezinvolte despre viața sa și apropierea intimă de cercurile puterii din regimul comunist fac din acesta un subiect constant al televiziunilor și al publicațiilor online.

Atunci când ne gândim la Serghei Mizil, ne gândim imediat la atitudinea sa relaxată și la glumele cu care își colorează fiecare apariție publică. Totuși, într-o apariția la Antena 3 a prezentat o latură sensibilă a sa atunci când a vorbit despre Nicu Ceaușescu, fiul cel mic al cuplului Nicolae și Elena Ceaușescu, de care a fost extrem de apropiat.

ADVERTISEMENT

Evenimentele Revoluției au dus la moartea cuplului dictatorial și au avut consecințe nefaste pentru membrii familiei și apropiații acestora. Astfel, cu trei zile înainte de moartea părinților săi, pe 22 decembrie 1989, mașina lui Nicu Ceaușescu a fost reținută și acesta dus la sediul Televiziuni Române, deși fusese înjunghiat.

Pe numele lui Nicu Ceaușescu este emis un mandat de arestare pentru acuzația de genocid în data de 28 decembrie 1989. În ziua în care acesta a fost dus la studioul 4 al TVR, umblau zvonuri că aveau loc violențe la Sibiu.

ADVERTISEMENT

Procurorii militari care au instrumentat cazul lui Nicu Ceaușescu susțineau că acesta este vinovat de moartea a 102 persoane la Sibiu în timpul evenimentelor care au avut loc a Revoluție. Procesul a avut loc pe 26 mai 1990 și s-a soldat cu o condamnare de 20 de ani.

Procesul lui Nicu a fost ulterior rejudecat, sentința inițială de 20 de ani a fost redusă la 16 ani. Ulterior, din cauza problemelor de sănătate, mezinul cuplului ceaușist a fost pus în libertate. Investigațiile medicale ulterioare au arătat că acesta suferea de varice esofagiene, ciroză hepatică și o hemoragie digestivă superioară.

ADVERTISEMENT

Toate aceste probleme de sănătate s-au acutizat în timp și au dus la moartea lui Nicu Ceaușescu. Deși a fost eliberat din închisoare de către noul regim de la București, fiul ceaușeștilor a putut să se bucure de libertate pentru scurt timp. În cele din urmă, acesta a călătorit la Viena pentru a se opera. Sfârșitul acestuia a venit pe 26 septembrie 1996, departe de țară, dar este înmormântat în cimitirul Ghencea.

Serghei Mizil, un apropiat al lui Nicu Ceaușescu chiar și pe patul de moarte

Serghei Mizil este fiul fostului lider comunist Paul Niculescu Mizil. Poziția tatălui său l-a adus în prejma puternicilor vremii, inclusiv a primei familii din România comunistă. După cum a explicat Mizil de-a lungul timpului, a crescut alături de Nicu Ceaușescu.

ADVERTISEMENT

Relația dintre Serghei Mizil și Nicu Ceaușescu a continuat și după Revoluție, chiar dacă înainte de evenimentele din 1989 prietenia dintre cei doi a avut de suferit sin cauza faptului că fiul dictatorului se îndrepta către o carieră politică.

În cadrul emisiunii Sinteza zilei, Serghei Mizil a vorbit despre ultima partea a vieții lui Nicu Ceaușescu și despre sensibilitățile artistice ale acestuia.  Mizil explică faptul că fiul lui Nicolae Ceaușescu îți simțea sfârșitul și că cu puțin timp înainte de trecerea în neființă i-a făcut un cadou.

“Atunci m-a impresionat pe mine cel mai mult, că mi-a lăsat o poezie și nu știu cine mi-a luat-o, că am căutat-o mult. El îmi spunea mereu că o să moară. Și asta nu o să uit toată viața mea – mi-a spus că atunci când va muri va fi ca un măr și când o să mușc din el să râd cum am râs tot timpul și să nu plâng… o chestia de genul ăsta. Era o poezie scrisă de el, personal “, a destăinuit Serghei Mizil.

În cadrul interviului, Mizil a vorbit și despre persoana privată a lui Nicu Ceaușescu, cea pe care puterea părinților și evoluția plănuită în politica comunistă au trecut-o în umbră. Aparent, fiul cuplului dictatorial dădea dovadă de o sensibilitate ieșită din comun.

Mizil a explicat că Nicu Ceaușescu asculta multe romanțe și era un împătimit de poezii. Acesta a mai adăugat că atunci când și-a auzit prietenul recitând pentru prima oară chiar a plâns, gândindu-se la copilăria pe care au petrecut-o împreună

ADVERTISEMENT