Life

Ce competiţii sportive se văd la TV din acest weekend! Încep campionatele din vest

10.08.2018 | 19:22
Ce competitii sportive se vad la TV din acest weekend Incep campionatele din vest

Sezonul 2018/19 a pornit la drum cu duelurile din Liga 1 și, mai nou, cu cele din Premier League. Vin în scurt timp alte competiții tari, precum Bundesliga, Champions League și Europa League. Citiți în continuare pentru a afla ce campionate se văd la TV în sezonul 2018/19. 

În 2014, LPF vindea drepturile TV pentru Liga 1 Betano cu 167 de milioane de euro către Intel Sky Broadcast, parteneriat care se va încheia la finele acestui sezon. În ultimii ani, competiția internă s-a văzut în direct la Digi Sport, Telekom Sport și Look TV.   Gino Iorgulescu, președintele Ligii, încearcă din răsputeri prelungirea contractului cu ISB pentru încă cinci sezoane, în aceleași condiții. Astfel, cluburile din Liga 1 Betano ar urma să-și împartă în continuare 33,4 milioane de euro anual. Se zvonește și o premieră absolută: campionatul României să fie transmis într-o țară străină, și anume Ungaria. Rămâne de văzut însă dacă această informație va rămâne la stadiul de zvon sau se va concretiza.

Perioada – Suma (dolari/euro) – Postul câștigător
2000-2004 – 12,2 milioane de dolari – ProTV
2004-2008 – 28,2 milioane de dolari – Telesport
2008-2011 – 101,15 milioane de euro – Antena 1 și RCS
2011-2014 – 101,18 milioane de euro – RCS-RDS
2014-2019 – 167 de milioane de euro – Intel Sky Broadcast

Cupa României și meciurile din Liga a 2-a se văd de asemenea la Digi Sport, Telekom Sprot și Look TV, cu mențiunea că acest contract a fost încheiat pe următoarele trei sezoane de FRF, deținătorul de drepturi asupra celor două competiții. Cluburile din Liga a 2-a își împart o sumă infit mai mică decât cele din prima ligă: 500.000 de euro, cu 120.000 de euro în plus totuși față de stagiunea anterioară.

Ce campionate se văd la TV în sezonul 2018/19

Patru televiziuni din România vor transmite meciurile din UEFA Champions League în stagiunea 2018/19: Digi Sport, Telekom Sport, Look TV și PRO TV. Primele trei au optat pentru pachete complete, în timp ce postul de televiziune numărul 1 în țara noastră va avea dreptul să transmită un pachet limitat de meciuri, care include totuși dueluri din „sferturi”, semifinale și marea finală. Interesant este că UEFA Europa League va putea fi urmărită doar la Digi Sport, Telekom Sport și Look TV. Pentru prima dată de la rebranduirea competiției, PRO TV nu va mai transmite niciun meci.

Fără Messi și Ronaldo

Românii îi vor putea vedea în acțiune pe Cristiano Ronaldo și pe Lionel Messi doar în meciurile pe care Barcelona și Juventus le vor juca în Liga Campionilor. Nicio televiziune din țara noastră nu a achiziționat drepturile TV pentru campionatele Spaniei și Italiei. Sunt șanse infime să se ajungă la un acord pe parcursul acestui sezon. Mediapro, compania spaniolă care deține drepturile globale pentru cele două ligi de top, solicită 35 de milioane de euro pentru trei sezoane. Digi Sport și Telekom Sport, principalele canale de sport de la noi, nu au niciun gând să achite această sumă, ținând cont că au plătit mai puțin pentru drepturile TV din Liga Campionilor. Atât La Liga, cât și Serie A vor începe în weekend-ul 17-19 august.

Premier League la Telekom Sport și Eurosport

Premier League la Eurosport și Telekom Sport
Premier League la Eurosport și Telekom Sport

Nimic nu s-a schimbat în privința drepturilor TV pentru campionatul Angliei. Cele mai interesante meciuri din Premier League sunt săptămânal la Eurosport, mai puțin cele de duminică, pe care le transmite în exclusivitate Telekom Sport. Premier League a debutat cu noul sezon în weekend-ul 10-12 august și rămâne cel mai puternic campionat din lume, cu o cotă de piață totală estimată la 7,82 miliarde de euro.

Revine Bundesliga!

După un an de absență, campionatul Germaniei revine pe TV în România, iar meciurile vor putea fi urmărite atât în rețeaua RCS/RDS, cât și în rețeaua Telekom. Digi și Telekom au cumpărat împreună drepturile pentru această ligă, după un sezon în care nimeni nu a transmis dueluri precum Bayern – Dortmund sau Leverkusen – Schalke. Interesant este că situația drepturilor TV pentru Bundesliga se aseamănă cu cea de la Serie A și La Liga. Eurosport a renunțat complet la campionatul Germaniei în 2017, duoă ce deținătorul drepturilor globale la acea vreme solicita o sumă uriașă. Între timp, compania respectivă a intrat în faliment, iar prețul a devenit unul accesibil. Campionatul Germaniei ia startul în weekend-ul 24-26 august.

Meciurile naționalei sunt la PRO TV

PRO TV s-a axat îndeosebi pe competițiile în care este implicată „naționala”. Va transmite toate meciurile echipei naționale de fotbal a României în următorii patru ani! Practic, peste 40 de partide ale „tricolorilor” vor putea fi urmărite aici. Startul se dă în noua competiție  Liga Națiunilor, care va debuta pe 7 septembrie.  În plus, PRO TV va difuza atât preliminariile pentru  EURO 2020, cât și cele pentru  CM 2022. Cireașa de pe tort:  toate cele 51 de meciuri de la EURO 2020 vor fi în exclusivitate la PRO TV.

Cine transmite alte campionate

Superliga Turciei se vede începând cu această stagiune pe Look TV, în timp ce campionatul Cehiei, unde avem nu mai puțin de cinci români, este transmis la Telekom Sport. Patru stranieri evoluează la Sparta Praga (Florin Niță, Nicolae Stanciu, Alex Chipciu și Bogdan Vătăjelu), iar cel de-al cincelea la rivala Slavia Praga (Alexandru Băluță). Cinci români sunt și în Turcia: Bogdan Stancu (Bursaspor), Paul Papp (Sivasspor), Adrian Hora (Akhisar), Silviu Lung și Cristi Săpunaru (Kayserispor).   Mbappe, Neymar și compania pot fi urmăriți săptămânal din acest sezon atât la Digi Sport, cât și pe Telekom Sport. Cele două televiziuni au achiziționat împreună drepturile pentru Ligue 1, așa cum s-a întâmplat în cazul campionatului Germaniei.

Simona Halep, pe Digi Sport și Eurosport

Simona Halep pe Digi Sport și Eurosport
Simona Halep pe Digi Sport și Eurosport

Turneele la care va lua parte Simona Halep nu vor putea fi văzute la Telekom Sport, cu excepția meciurile din FED Cup. În rest, cele patru turnee de Mare Șlem (Australian Open, Roland Garros, Wimbledon și US Open) sunt la Eurosport, iar turneele din circuitul WTA, precum Premier Mandatory, Premier 5 și Premier se văd în exclusivitate la Digi Sport. Telekom Sport va transmite doar turneele de top din circuitul ATP.

Surpriza Prima TV

Un alt post din România care ar putea transmite competiții sportive în noul sezon este Prima TV, care va fi achiziționat în următoarea perioadă de Adrian Tomșa, proprietarul posturilor Look TV. La Prima s-au putut vedea în această vară dueluri din preliminariile Europa League, dar și de la competiția amicală International Champions Cup. Look TV face această mutare cu scopul de a-și mări portofoliul de competiții sportive pe care îl deține în acest moment. Astfel, cu ajutorul Prima TV, vor putea fi urmărite mai multe meciuri din Champions League în fiecare săptămână.

CE TRANSMITE DIGI SPORT
UEFA Champions League, UEFA Europa League, Liga 1, Liga 2, Cupa României, campionatul Franței, campionatul Germaniei, Cupa Italiei, Cupa Ligii Angliei, Cupa Ligii Franței, turnee importante din circuitul WTA, Cupa Davis, Formula 1, Liga Campionilor de handbal masculin și feminin, Liga Campionilor și Liga Națională de volei, Liga Națională de baschet, Euroliga de baschet

CE TRANSMITE TELEKOM SPORT
UEFA Champions League, UEFA Europa League, Supercupa Europei, Liga 1, Liga 2, Cupa României, campionatul Germaniei, campionatul Angliei (meciurile de duminică), campionatul Cehiei, Cupa Germaniei, Cupa Angliei, Cupa Franței, sporturi americane (NBA, NHL, NFL, Wrestling), turnee importante din circuitul ATP, FED Cup și Cupa Davis,  Formula 1, Liga Campionilor de handbal masculin și feminin, Campionatul European de handbal masculin și feminin, Superliga de rugby, Six Nations, turnee de judo, competiții de volei pe plajă

CE TRANSMITE EUROSPORT
Campionatul Angliei (mai puțin meciurile de duminică), campionatul din SUA (MLS), turneele de tenis de Mare Șlem, Champions League și Eurocupa de baschet masculin, toate Marile Tururi de ciclism și cursele clasice, snooker, sporturi de iarnă, spoturi cu motor (DTM, Le Mans, Moto GP), competiții de judo și volei

3,7  milioane de euro e suma pe care o încasează campioana din Liga 1

35 milioane de euro solicită MediaPro pentru drepturile TV din La Liga și Serie A în următoarele trei sezoane

Tags: