Mămăliga este unul dintre preparatele nelipsite de pe mesele românilor. Merge perfect cu o mulțime de alte produse, precum delicioasele sarmale, smântână sau carne la grătar. Însă, care este secretul ca aceasta să iasă delicioasă și moale? Mulți o dau în bară atunci când o pregătesc.
Mămăliga perfectă se obține prin respectarea mai multor reguli ale bucătarilor cu experiență. Astfel, asigură-te întotdeauna că folosești un ceaun antiaderent, care va împiedica lipirea de vas și va asigura o textură uniformă.
În plus, dacă nu vrei să te trezești cu cocoloașe în farfurie, începe să mixezi viguros încă din primele minute. Pe de altă parte, evită să o gătești mai mult decât trebuie: este gata în momentul în care se desprinde ușor de pe marginile vasului.
Dar adevărul este că, secretul pentru o mămăligă perfectă constă în alegerea proporțiilor perfecte atunci când vine vorba de apa și mălaiul folosit. Prin urmare, în cazul în care preferi să fie moale, amestecă trei de părți de apă și o parte de mălai.
În schimb, pentru o consistență mai fermă, potrivită pentru preparate precum bulzul sau mămăligă prăjită, combină patru părți de apă și o parte de mălai. Cu siguranță nu vei da greș, subliniază romaniatv.net.
Un plus de savoare mămăligii îl dai adăugând în timpul fierberii un cub de unt sau smântână grasă. Vei observa cum aceasta capătă o textură mai fină și mai cremoasă, care te va cuceri.
Dacă preferi o variantă mai consistentă, poți să încorporezi cașcaval ras sau brânză de burduf cât timp mămăliga este fierbinte. Acestea se vor topi și vor face preparatul mult mai cremos și mai gustos.
Revenind la o mămăligă fără cocoloașe, care se va păstra moale chiar până a doua zi, urmează câțiva pași esențiali. Adu apa până în punctul de fierbere și adaugă un praf de sare, pentru un gust mai bogat.
Mălaiul se presară treptat, amestecând continuu cu un tel sau o lingură de lemn. Ulterior, redu focul și lasă mămăliga să fiarbă la foc mic, mixând din când în când, pentru o consistență uniformă.