Life

Ce cantitate de apă și mălai trebuie să pui în oală ca să iasă cea mai gustoasă mămăligă. Secretul ca să fie foarte moale și a doua zi

Care este secretul pentru cea mai delicioasă mămăligă. Trebuie să faci asta dacă vrei să rămână moale chiar și după ore bune.
14.01.2025 | 08:30
Ce cantitate de apa si malai trebuie sa pui in oala ca sa iasa cea mai gustoasa mamaliga Secretul ca sa fie foarte moale si a doua zi
Cum să faci cea mai bună mămăligă. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Mămăliga este unul dintre preparatele nelipsite de pe mesele românilor. Merge perfect cu o mulțime de alte produse, precum delicioasele sarmale, smântână sau carne la grătar. Însă, care este secretul ca aceasta să iasă delicioasă și moale? Mulți o dau în bară atunci când o pregătesc.

Câtă apă și câtă mălai trebuie să adaugi în oală pentru a obține o mămăligă perfectă

Mămăliga perfectă se obține prin respectarea mai multor reguli ale bucătarilor cu experiență. Astfel, asigură-te întotdeauna că folosești un ceaun antiaderent, care va împiedica lipirea de vas și va asigura o textură uniformă.

ADVERTISEMENT

În plus, dacă nu vrei să te trezești cu cocoloașe în farfurie, începe să mixezi viguros încă din primele minute. Pe de altă parte, evită să o gătești mai mult decât trebuie: este gata în momentul în care se desprinde ușor de pe marginile vasului.

Dar adevărul este că, secretul pentru o mămăligă perfectă constă în alegerea proporțiilor perfecte atunci când vine vorba de apa și mălaiul folosit. Prin urmare, în cazul în care preferi să fie moale, amestecă trei de părți de apă și o parte de mălai.

ADVERTISEMENT

În schimb, pentru o consistență mai fermă, potrivită pentru preparate precum bulzul sau mămăligă prăjită, combină patru părți de apă și o parte de mălai. Cu siguranță nu vei da greș, subliniază romaniatv.net. 

Ce să adaugi în compoziție pentru ca mămăliga să iasă cremoasă

Un plus de savoare mămăligii îl dai adăugând în timpul fierberii un cub de unt sau smântână grasă. Vei observa cum aceasta capătă o textură mai fină și mai cremoasă, care te va cuceri.

ADVERTISEMENT

Dacă preferi o variantă mai consistentă, poți să încorporezi cașcaval ras sau brânză de burduf cât timp mămăliga este fierbinte. Acestea se vor topi și vor face preparatul mult mai cremos și mai gustos.

Revenind la o mămăligă fără cocoloașe, care se va păstra moale chiar până a doua zi, urmează câțiva pași esențiali. Adu apa până în punctul de fierbere și adaugă un praf de sare, pentru un gust mai bogat.

ADVERTISEMENT

Mălaiul se presară treptat, amestecând continuu cu un tel sau o lingură de lemn. Ulterior, redu focul și lasă mămăliga să fiarbă la foc mic, mixând din când în când, pentru o consistență uniformă.

ADVERTISEMENT