Fotbal intern

Ce capacitate va avea fiecare stadion din România aflat pe lista pentru Euro 2020

29.01.2019 | 17:29
Ce capacitate va avea fiecare stadion din Romania aflat pe lista pentru Euro 2020

Pe măsură ce trec zilele până la startul turneul final al Euro 2020 forul european devine tot mai preocupat de stadiul în care se află stadioanele din cele 12 țări desemnate să organizeze evenimentul aniversar al competiției, adică 60 de ani de la prima ediție. Și, printre cele 12 țări desemnate de UEFA se află, în premieră, și România, care are ca loc de disputare a partidelor Arena Națională, iar pentru antrenamentele echipelor care ser vor afla pentru meciurile din grupe în România și au nevoie de stadioane de pregătire stadioanele Ghencea, Giulești, Arcul de Triumf și Dinamo. Ultimul, cu seriosul amendament dacă situația privind proprietatea arenei și dreptul de a face lucrările de modernizare se va clarifica.

România, gazdă a unui eveniment de asemenea amploare, unic în istoria sportului românesc, ținând cont de impactul și gradul de mediatizare al acestuia, s-a angajat să aibă în termenul stabilit de UEFA stadioanele de antrenament gata la termenul cerut, însă lucrările au demarat peste tot cu întârziere, iar la stadionul Dinamo nici nu au fost începute, prezența acestei arene pe lista pentru Euro 2020 fiin serios pusă sub semnul întrebării.

Știm ce capacitate va avea primul stadion, dar lucrările au început târziu

În schimb, deși lucrările la stadioane au tergiversat nepermis de mult, Florin Șari, care este managerul proiectului Euro 2020 în România, ne poate preciza ce capacitate va avea fiecare din aceste arene care vor fi ridicate pe locul celor vechi. “Estimare cu privire la capacitatea stadioanelor: Ghencea – 30.500 de locuri, stadionul din Giuleşti – între 14.000 şi 16.000 de locuri în funcţie de configuraţia locurilor, Arcul de Triumf – 8100 de locuri şi Dinamo – în funcţie de factorii de urbanism poate avea între 18.000 şi 20.000 de locuri”.

Stadion Ghencea 2020. Lucările au început și capacitatea va fi de 35.000 de locuri
Stadion Ghencea 2020. Lucările au început și capacitatea va fi de 35.000 de locuri

România va organiza pe perioada turneului final al Euro 2020 patru partide din cadrul grupelor. FRF a și anunțat încă din 16 iunie 2018 datele la care vor avea loc aceste meciuri. Important de știut este că dacă naționala țării noastre, condusă de Cosmin Contra, se va califica, două dintre jocurile din grupă le va susține la București.

FRF a stabilit și datele de disputare ale meciurilor găzduite la București în 2020

“Au fost stabilite datele meciurilor de la EURO 2020 care se vor desfășura la București. Astfel, Arena Națională va găzdui patru partide, pe 14, 18, 22 și 29 iunie 2020. Dacă se califică, naționala României va juca cel puțin două meciuri la București. Stadioanele stabilite pentru antrenamentele echipelor sunt Arcul de Triumf, Ghencea și Giulești.

Capacitate stadioane București Euro 2020. Așa arată în machetă noul stadion Giulești
Capacitate stadioane București Euro 2020. Așa arată în machetă noul stadion Giulești

După cum a anunțat Compania Națională de Investiții, proiectele sunt în graficul stabilit, există finanțarea, astfel încât termenul de dare în folosință a celor trei noi stadioane a fost fixat pentru 31 martie 2020. De asemenea, Stadionul Dinamo face parte din proiectul EURO 2020, urmând o cale separată de recuperare a întârzierilor apărute.” – se specifica atunci în comunicatul FRF, dar a trecut deja mai bine de jumătate de an și la Dinamo totul rămâne o nebuloasă, iar celelalte stadioane se află în stadiul lucrărilor incipiente.