News

Ce câștigă PNL prin debarcarea lui Florin Cîțu. Liberalii, condamnați să rămână sub ascendentul PSD. „Ciucă nu este încă un politician”

Partidul Național Liberal, chiar și fără Florin Cîțu la conducere, pare condamnat să rămână în umbra PSD-ului în lipsa propriei identități și a valorilor pentru care luptă
05.04.2022 | 10:08
Ce castiga PNL prin debarcarea lui Florin Citu Liberalii condamnati sa ramana sub ascendentul PSD Ciuca nu este inca un politician
PNL se pregătește, după doar șase luni, de o nouă etapă sub un nou președinte. Sursa foto: colaj Fanatik.
ADVERTISEMENT

Chiar dacă prin debarcarea lui Florin Cîțu, PNL câștigă la capitolul autoritate, analiștii politici sunt de părere că liberalii par condamnați să rămână în umbra PSD-ului la guvernare în condițiile în care par în continuare un partid fără identitate.

Ce câștigă și ce pierde PNL după plecarea lui Cîțu

Analiștii politici sunt de părere că demisia lui Florin Cîțu, după puciul orchestrat de greii partidului, aduce practic un nou prejudiciu de imagine liberalilor care au hotărât acum să renunțe la acesta după doar șase luni. Debarcarea acestuia părea doar o chestiune de timp în contextul în care era evident că Florin Cîțu nu mai avea nicio autoritate în partid însă, PNL rămâne cu dilema propriei identități într-o guvernare în care sunt mai mult în umbra PSD-ului.

ADVERTISEMENT

„N-aș spune că în momentul în care a fost ales era evident că nu va avea o viață lungă în fruntea partidului dar, după ultimele evoluții, era clar că Florin Cîțu nu mai conduce de fapt partidul de câteva luni. Principala problemă a partidului rămâne cea de identitate: practic ei au pierdut conducerea Guvernului, pentru că chiar dacă au primul ministru, cele mai importante ministere sunt la PSD și practic se vede că inițiativa în guvern aparține în principal PSD-ului. Cam ce spune PSD-ul aia se face.

Vedem că se întâmplă un fenomen ciudat în ultima vreme la conducerea PNL-ului. Vin tot felul de oameni care sunt foarte proaspeți în partid, pentru că nici Florin Cîțu nu era un veteran al partidului. E necesar ca șeful unui partid să cunoască bine oamenii din filiale, și nu e clar în ce măsură generalul Ciucă, parașutat în fruntea partidului, va putea să stăpânească efectiv. Pe de altă parte, nici nu prea mai e mult din partidul ală, că s-au tot rupt bucăți din el”, a declarat pentru FANATIK sociologul Mircea Kivu.

ADVERTISEMENT

Consultantul politici Adrian Zăbavă este de părere că debarcarea lui Florin Cîțu rezolvă cel puțin una din problemele liberalilor, și anume autoritatea în partid. „Schimbarea lui Florin Cîțu rezolvă oarecum lipsa de autoritate și de leadership la vârful partidului. Prin venirea domnului Ciucă, cu domnul Bode alături și cu Klaus Iohannis în frunte, din perspectiva asta, nimeni nu va mai avea vreun semn de întrebare despre cine conduce partidul cu adevărat. Și asta, teoretic, este un lucru bun”, a declarat acesta pentru FANATIK.

Duminică, preşedintele interimar al PNL, Gheorghe Flutur, a explicat că revolta internă pentru schimbarea conducerii partidului a plecat de la filialele liberale din zona de sud. „Deciziile au fost luate în câteva ore, oamenii voiau schimbare”, a precizat Flutur, care a identificat dificultățile economice cu care se confruntă populația ca unul din motivele ce au făcut necesară această schimbare. Noul președinte interimar liberal a subliniat însă că partidul „are o capacitate fantastică de a îmbunătăți lucrurile din mers”, lăsând să se înțeleagă faptul că PNL va încerca să schimbe trendul de scădere în care se află.

ADVERTISEMENT

Analiștii politici susțin însă că Florin Cîțu era doar una din problemele cu care se confruntă PNL-ul, mult mai important fiind faptul că se află într-o guvernare în care sunt actorul secund alături de PSD. Mai mult, în opinia acestora, faptul că partidul va ajunge acum pe mâna premierului Ciucă, un personaj cu puțină experiență politică, nu va face decât să crească și mai mult decalajul de imagine între PNL și PSD.

„PNL este într-o perioadă în care guvernează alături de principalul adversar de până acum, și chiar dacă deține funcția de premier, partidul pare a fi vioara a doua în guvernare. Ba mai mult, din cauza faptului că domnul Ciucă nu este un politician deocamdată, un politician în adevăratul sens al cuvântului, activitatea sa în fruntea guvernului scoate la iveală acest lucru, văduvind PNL de un anumit, să zicem, ascendent moral asupra PSD, având premierul. Cu un premier politic de adevăratelea în fruntea guvernului, cred că diferența asta dintre PNL și PSD nu ar fi fost atât de evidentă. PSD face în bună măsură agenda guvernului, PSD are miniștrii care comunică cel mai mult și chiar dacă uneori pare că nu-și asumă lucruri din actuala guvernare și le aruncă în spatele liberalilor atunci când e greu, cum a fost criza prețurilor din energie.

ADVERTISEMENT

Faptul că domnul Ciucă devine acum și președinte al PNL nu cred că va schimba acest lucru, și de aceea problema va rămâne. Chiar dacă dă premierul, PNL pare jucătorul secund de la guvernare și, din perspectiva lor, nici nu vreau să-mi imaginez cum va arăta povestea din mai 2023 când nici nu vor mai avea premierul, când vom avea parte de celebra rotație din negociere”, a declarat pentru FANATIK consultantul Adrian Zăbavă.

Luni, Florin Cîțu a declarat că alianța cu PSD, pentru care el s-a luptat, „nu a fost una pe care a putut să o digere”, și că nu va putea susține niciodată măsurile populiste, ce vor distruge economia, un mesaj pentru premierul Ciucă și greii liberali.

PNL, în derivă ideologică

George Jiglău, conferențiar universitar la Facultatea de Științe Politice a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca este de părere că varianta cu Florin Cîțu la conducere a fost de la început una temporară, de compromis, pentru debarcarea lui Ludovic Orban în contextul în care niciun alt lider important al partidului, cu ambiții pe termen lung, nu a avut curajul să-și asume conducerea partidului. În opinia acestuia, debarcarea lui Florin Cîțu creează în principal o problemă de imagine pentru partid.

„PNL pare acum în niște căutări care nu se mai termină. E în niște căutări de identitate, nu doar căutări de un lider care să fie în mod real o locomotivă a partidului, ci în niște căutări de identitate pornind de la ideologie, în ceea ce transpun în politici când se întâmplă să fie la guvernare, și se vede asta foarte tare nu atât că își schimbă acum iar președintele ci în fluctuațile pe care le au la alegeri.

Dacă ne uităm nu neapărat la procente, ci la numărul de voturi, se vede că PNL a fluctuat destul de mult în ultimii zece ani, mult mai mult decât o face PSD. PNL s-a îmbătat cu apă rece în mod repetat din faptul că a câștigat Klaus Iohannis alegerile prezidențiale, pentru că în 2014 a fost o conjunctură în care a capitalizat antipatia față de Victor Ponta iar în 2019 a fost mai simplu cu Viorica Dăncilă contracandidat, dar asta i-a făcut pe cei de la PNL să creadă că sunt mai puternici ca partid decât erau în realitate.

În fapt, PNL pare în continuare un partid în căutarea unei identități ideologice. Este această marotă pe care o folosesc foarte des – cu unificarea dreptei, singurul partid care să reprezinte dreapta în România, după cum l-am auzit pe Rareș Bogdan zicând acum. E o problemă conceptuală aici. Câtă vreme se gândește toată politica în doar două categorii, de stânga și dreapta, este imposibil să poți să aproximezi toată diversitatea ideologică care există într-o societate.

Nu ai cum să obții o unificare a dreptei, pentru că și dacă ar fi PNL cel mai puternic partid, tot va apărea un altul care să fie mai capitalist, mai progresist. Chiar dacă acest curent e asociat cu stânga, sunt axe diferite. E axa economiei, suntem pro-piață sau pro-stat, și alte e axa valorilor, suntem mai conservatori sau mai progresiști. Ori din start, dacă vorbim de două axe, vorbim de patru categorii unde cad mai bine partidele decât de două, unde ne chinuim de atâta timp să înghesuim și PSD-ul, care e un partid de stânga chipurile dar e foarte conservator, și PNL-ul, care chipurile e de dreapta dar și el e foarte conservator.

Ideea e că nu au cum să reprezinte vreodată toată dreapta, și ei se străduie la nesfârșit să fie și liberali și conservatori în același timp, ceea ce nu e deloc posibil pe chestiunea de valori. Ei se chinuie să le facă pe toate, să îi mulțumească pe toți, însă e un efort complet fără finalitate. Așa o să dea rateu peste rateu. Pe partea asta de dreapta nu au cum să acapareze un electorat mai pretențios, mai greu de mulțumit, așa cum e cel de dreapta”, a declarat pentru FANATIK George Jiglău, care subliniază că tocmai această confuzie ideologică a plasat PNL-ul într-o serie de căutări perpetue, și după un lider puternic dar și după propria identitate politică.

În opinia acestuia după schimbarea lui Florin Cîțu PNL nu-și va putea schimba radical acțiunea politică tocmai din cauza acestei derive identitare, cu Nicolae Ciucă nefiind un personaj cu o lungă istorie în partid și cu rolul de vioara a două în guvernarea alături de PSD. Acesta susține că nu coaliția în sine cu PSD va fi/ este principala problemă a liberalilor, ci pentru lipsa unor politici cu care partidul poate fi identificat.

„Nu-mi este foarte clar dacă liberalii pot să explice care este miezul politicilor publice pe care le promovează chiar și într-o coaliție cu PSD. Nu-mi este clar care este firul roșu al acestui partid atunci când se află la guvernare. Că merg foarte tare spre mediul de afaceri, spre stimularea economiei, că merg masiv pe investiții – nu pot să identific nimic de genul acesta când PNL se află la guvernare. La PSD la USR se văd aceste linii care le ghidează activitatea. La PNL nu ne putem da seama care sunt valorile pentru care luptă, dincolo de faptul că sunt un partid cu istorie. Și apoi mai fac și acest gen de gafe, producând o răzmeriță în interiorul partidului ca să schimbe un lider și-l produc pe Florin Cîțu, pe care-l servesc tuturor ca fiind salvatorul partidului și al țării, ca să constate după șase luni că nu este deloc așa”, a subliniat conferențiarul universitar George Jiglău.

Iohannis și problema identității PNL

Analiștii politici sunt de părere că problema aceasta de orientare cu care se confruntă liberalii stă în faptul că principalul pol de putere în partid este deținut de către președintele Iohannis. Acest fapt nu se va schimba deloc în anii următori, până la alegerile din 2024, timp în care PNL este obligat să-și continue strategie de guvernare alături de PSD.

„Deși șeful statului ar trebui să fie apolitic, vedem că în realitate Iohannis este principalul jucător în cadrul PNL, însă sub zodia sa partidul a părut lipsit de un leadership adevărat, cu excepția unei perioade în care Ludovic Orban a avut un cuvânt de spus prin faptul că a câștigat detașat un congres care i-a dat legitimitate.

În afară de acea perioadă, în care Orban a condus un guvern și un partid, fiind legitimat de un câștig pe bune într-un congres, leadeshipul PNL a fost văduvit de autoritatea necesară pentru a conduce cu adevărat partidul. Și asta s-a văzut cel mai bine din momentul în care PNL nu a câștigat alegerile parlamentare. Practic, toată puterea lui Ludovic Orban s-a sfărâmat într-o zi, la alegerile parlamentare când singurul obiectiv al lui Orban era să câștige acele alegeri chiar și cu un singur vot în fața PSD.

Atâta timp cât influența și puterea președintelui Iohannis vor rămâne la cote importante la PNL, această problemă nu se va schimba. Și la cum arată lucrurile, nici în perspectiva lui 2024 ele nu se vor schimba. PNL în 2024 va arăta cum dorește președintele Iohanis chiar dacă acesta va deveni în acel moment un jucător politic cu mult mai puțină putere”, a declarat pentru FANATIK Adrian Zăbavă.

În opinia acestuia, până în acest moment PNL nu pare să fi plătit un cost electoral pentru alianța cu PSD, în contextul în care, deși liberalii sunt cotați în ultimele sondaje cu circa 15-18% la intenția de vot, acest procent vine pe un trend continuu de scădere.

„Deocamdată un scor electoral pentru această alianță cu PSD nu se vede în cercetările de opinie. Cred că această strategie privind asocierea cu PSD în momentul de față nu are consecințe posibile electorale pentru PNL, asta pentru că gradul de încredere și de intenție de vot al partidului scăzuse deja la un nivel minim în timpul guvernării cu USR, și chiar anterior, pentru că până la urmă PNL a guvernat și singur și a ajuns în niște alegeri parlamentare pe care nu le-a câștigat.

E posibil ca în 2024, când vorbim de un alt context, PNL atunci să deconteze alianța cu PSD. Asta în sensul în care nu va mai acces la o parte de electoral clamat în 2016, 2020 pentru care s-a bătut cu USR-ul. E greu să mai ceri votul acelui tip de electorat, în bună măsură anti-PSD, atunci când ai guvernat alături de PSD. Și e foarte posibil ca acest lucru să scadă potențialul electoral al partidului și să vedem un PNL pentru care un scor de 20% să fie un scor maximal”, a explicat pentru FANATIK consultantul politic Adrian Zăbavă.

ADVERTISEMENT