Life

Ce categorie de bărbați este încorporată de urgență în caz de război. Legea din România prevede pedepse drastice pentru cine refuză

Categoria de bărbați care este încorporată de urgență în caz de război. Ce pedepse riscă cei care nu se supun ordinelor.
28.01.2023 | 08:00
Ce categorie de barbati este incorporata de urgenta in caz de razboi Legea din Romania prevede pedepse drastice pentru cine refuza
Ce categorie de bărbați este încorporată de urgență în caz de război. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Află ce categorie de bărbați este încorporată de urgență în caz de război. Cei care refuză să se supună ordinelor riscă pedepse drastice. Ce scrie în Codul Penal?

Ce categorie de bărbați este încorporată de urgență în caz de război

Războiul dintre Rusia și Ucraina, început în februarie 2022, a ridicat întrebări cu privire la posibilitatea mobilizării armatei pe teritoriul țării noastre. O anumită categorie de bărbați poate fi încorporată de urgență în cazul unui război.

ADVERTISEMENT

Din 2004, România este membră cu drepturi depline NATO. Astfel, în cazul unei amenințări armate asupra suveranității teritoriale, este protejată de celelalte țări din alianță, prin mijloace militare și orice alt fel de suport.

În plus, serviciul militar nu mai este obligatoriu de la 1 ianuarie 2007, potrivit unei decizii a Senatului.

ADVERTISEMENT

Atât bărbații, cât și femeile pot face serviciul militar pe bază de voluntariat. În caz de război, de stare de mobilizare și de stare de asediu, atunci armata devine obligatorie pentru bărbați.

Astfel, conform unui ordin publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 312/28.04.2014, în baza legii stării de asediu din 2006, tinerii români cu vârste între 20 și 35 de ani pot fi încorporați în caz de război. Condiția este ca aceștia să fie evaluați de către medicul de familie.

ADVERTISEMENT

Modelul de certificat medical este publicat în Monitorul Oficial. După ce este completat de medic, acesta trebuie depus de persoana în cauză la “comisia locală de recrutare-încorporare constituită pe timpul stării de asediu, al mobilizării și a stării de război”.

Ce se întâmplă cu cei care refuză încorporarea de urgență în caz de război. Pedepse drastice

Cei care refuză să se supună unui ordin de încorporare venit de la o autoritate militară, în caz de război, riscă pedepse drastice, chiar cu închisoarea.

ADVERTISEMENT

Conform Codului Penal din 2019, care este intrat în vigoare din 2014, refuzul unei persoane de a fi încorporată în armată, în cazul solicitărilor în scris formulate de autorități, reprezintă infracțiune.

Potrivit art. 432 din Codul Penal, “fapta persoanei care, în timp de război sau pe durata stării de asediu, îşi provoacă vătămări integrităţii corporale sau sănătăţii, simulează o boală sau o infirmitate, foloseşte înscrisuri false sau orice alte mijloace, în scopul de a se sustrage de la serviciul militar, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani.”, notează stirileprotv.ro.

Cu toate acestea, chiar dacă fapta este prevăzută în Codul Penal, pentru a se aplica art. 432 trebuie să existe o condiție esențială, și anume aceea de a exista “război” sau “stare de asediu”.

ADVERTISEMENT
Tags: