News

Ce categorii de elevi pot opta pentru cursuri online. Anunțul făcut de Monica Anisie

01.09.2020 | 22:42
Ce categorii de elevi pot opta pentru cursuri online Anuntul facut de Monica Anisie
ADVERTISEMENT

Ministrul Educației, Monica Anisie, a făcut luni seară, la Digi24, comentarii privind măsurile luate pentru buna desfășurare a noului an școlar ce va debuta începând cu 14 septembrie.

Aceasta a răspuns la multe dintre nelămuririle părinților și cadrelor didactice legate atât de măsurile de igienă, distanțarea socială, cât și legate de cursurile online.

ADVERTISEMENT

Ministrul a precizat că toate măsurile sunt prezente în Ghidul publicat de Ministerul Educaţiei, care a fost realizat în colaborare cu specialiști ai Ministerului Sănătății și care poate fi găsit pe site-ul instituției.

Numai o parte din elevi pot opta pentru cursuri online

Monica Anisie precizează că părinţii copiilor pot solicita ca aceştia să participe la cursuri exclusiv online doar dacă pot face dovada că elevul sau cineva din familie suferă de boli care ar putea fi agravate de COVID-19.

ADVERTISEMENT

“Deocamdată, normele prevăzute de ordinul comun permit părinţilor care au în familie persoane cu un a anumit risc la îmbolnăvire să solicite unităţii de învăţământ continuarea învăţării de acasă. Deci copilul poate să continue cursurile în sistem online după ce părintele face o evaluare a stării de sănătate a membrilor din familie”, a declarat Anisie.

Ministrul a explicat că părinţii nu pot opta pentru şcoala online dacă nu au o astfel de situaţie în familie, deoarece normele nu prevăd această posibilitate.

ADVERTISEMENT

“Acum, în conformitate cu normele pe care le-am aprobat, nu are această posibilitate pentru a opta decât, repet, fie dacă este copilul bolnav şi va fi expus riscului la îmbolnăvire sau dacă în familie există o persoană care s-a putea afla sub riscul accentuării îmbolnăvirii”, a adăugat Anisie.

Ministrul Educaţiei a mai spus că prezentul ordin poate suferi modificări.

“Acest ordin comun prevede, însă, posibilitatea ca atât Ministerul Sănătăţii, cât şi Ministerul Educaţiei să realizeze instrucţiuni în aşa fel încât să putem elimina toate posibilităţile. Atunci când Ministerul Sănătăţii a elaborat aceste norme nu am putut să prevedem chiar toate aspectele şi atunci este un articol în ordinul comun prin care putem să mai oferim şi alte instrucţiuni”, a completat Monica Anisie.

ADVERTISEMENT

Catalogul virtual, o soluție fiabilă în noul an școlar

Printre măsurile ce țin de buna desfășurare a orelor de curs, Monica Anisie a menționat și utilizarea catalogului electronic drept soluție viabilă, dat fiind faptul că profesorii nu mai trebuie să vină cu catalogul la ore.

Pentru a evita aglomerarea cadrelor didactice în timpul pauzei de 5 minute, ministrul sugerează utilizarea cataloagelor online, care, s-a constatat pe timpul carantinei, funcționează foarte bine.

În ceea ce privește măsurile de igienă, fiecare școală are obligația de a furniza un stoc de măști și dezinfectant și de a separa elevii în grupe, apoi în bănci, cu separatoare, în instituțiile în care aceștia nu pot fi plasați separat. Numărul elevilor din fiecare grupă rămâne însă o decizie luată la nivelul fiecărei școli, în funcție de spațiul din fiecare clasă.

Intrarea în instituțiile de învățământ se va face pe toate ușile disponibile, iar drumul spre clase va fi marcat de un circuit bine stabilit, în așa fel încât să se respecte distanța obligatorie.

Cât despre tabletele cumpărate, numai 82 de mii au fost livrate până la ora actuală, iar ministrul nu știe nimic despre termenul la care vor fi primite restul acestora.

“Este foarte important ca revenirea la școală să fie o asumare a responsabilității din partea tuturor factorilor angajați în educație”, a mai spus Monica Anisie, în cadrul aceleiași emisiuni.

Ce înseamnă cele trei scenarii pentru noul an școlar 2020 – 2021

Ministerul Sănătății a publicat marți măsurile privind mijloacele de prevenire şi combatere a îmbolnăvirilor cu noul coronavirus care se vor aplica în unitățile de învăţământ. Măsurile se regăsesc într-un ordin comun al Ministerului Sănătății și Ministerului Educației.

Criteriul epidemiologic în baza căruia unitățile/instituțiile de învățământ stabilesc unul dintre cele 3 scenarii este rata incidenței cumulate, respectiv numărul total de cazuri noi din ultimele 14 zile raportat la 1000 de locuitori.

“Scenariul verde (S1): dacă rata incidenței cumulate este sub 1/1000 locuitori, în funcție de infrastructura și resursele existente la nivelul unității de învățământ; toți elevii revin la școală cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție;

Scenariul galben (S2): Dacă rata incidenței cumulate este între 1-3/1000 locuitori elevii din învățământul primar vor parcipa la cursuri în școală. Pentru situații parculare, prevăzute în Ghidul Ministerului Sănătății, cum ar fi întreruperea cursurilor pentru 14 zile, organizarea cursurilor pentru copiii cu boli cronice sau copii care locuiesc în comunități cu risc ridicat, în mp ce unitatea de învățământ se află în condițiile S1 sau S2, unitatea de învățământ poate organiza alternarea parcipării la cursurile din școală cu parciparea la cursuri online (sincron/asincron) sau cu acvitatea independentă, după caz;

Scenariul roșu (S3): La o rată a incidenței cumulate peste limita de alertă de 3/1000 locuitori, Centrul Județean de Conducere și Coordonare a Intervenției (CJCCI) va realiza o analiza a situației epidemiologice din localitate. În funcție de existența transmiterii comunitare în localitate și de numărul de focare existente în școlile din localitate, precum și de alte criterii de risc, CJCCI poate impune închiderea temporară a școlilor, elevii desfășurând cursurile online”, se arată în ghidul publicat de Ministerul Educaţiei.

ADVERTISEMENT