Fotbal intern

Ce coincidență! Ultimul meci al FCSB-ului cu o echipă din Cehia a fost tot în turul 3 preliminar al Europa League, și tot la Giurgiu. Video

24.09.2020 | 16:20
Ce coincidenta Ultimul meci al FCSBului cu o echipa din Cehia a fost tot in turul 3 preliminar al Europa League si tot la Giurgiu Video
ADVERTISEMENT

FCSB are un palmares zdrobitor în meciurile cu echipele din Cehia, în ultimii ani jucând cu cele mai importante echipe din Cehia: Sparta și Slavia Praga, Viktoria Plzen, Mlada Boleslav, iar acum acum Slovan Liberec.

UEFA a decis ca meciul din preliminariile Europa League dintre FCSB și Slovan Liberec să nu fie amânat și se va juca așa cum a fost programat, joi, de la ora 20:30, fiind transmis de Prima TV.

ADVERTISEMENT

FCSB are un palmares pozitiv cu echipele din Cehia, în ultimii ani jucând cu Sparta Praga, Slavia Praga, Mlada Boleslav și Viktoria Plzen, cu care s-a întâlnit în două rânduri. Slavia Praga este singura echipă pe care nu au reușit să învingă, dubla din preliminariile Champions League, din sezonul 2007-2008.

Complexul echipelor din Cehia în fața FCSB-ului: Sparta Praga, Viktoria Plzen și Mlada Boleslav eliminate

Jucătorii FCSB sunt greu de bătut în duelurile cu echipele din Cehia, obținând calificări pe bandă rulantă, iar asta poate fi un avantaj psihologic pentru jucătorii lui Toni Petrea în meciul cu Slovan Liberec, ținând cont de problemele de lot.

ADVERTISEMENT

Se pare că Adi Petre va fi în sfârșit titular, iar Straton va asigura liniște apărării având experiența necesară să facă față unui astfel de meci, însă Gigi Becali încearcă cu orice preț să mai transfere jucători, având la dispoziție doar câteva ore până la definitivarea listei de jucători pentru meciul cu Slovan Liberec.

Steaua are amintiri frumose contra țării din care provine adversara din seara aceasta, din turul 3 preliminar al Ligii Campionilor. Sparta Praga a fost învinsă de ”ros-albastri”, scor 7-3 la general în primul tur al Cupei Campionilor Europeni din sezonul 1988/1989. Steaua a cîştigat cu 5-1 în Cehia, într-una dintre cele mai frumoase victorii reuşite în deplasare de o echipă românească. Au marcat atunci Marius Lăcătuş (2) Gheorghe Hagi (2) şi Tudorel Stoica. La Bucureşti a fost 2-2. Se întîmpla în urmă cu 28 de ani. În acel sezon, Steaua s-a oprit în finală, fiind învinsă de AC Milan, scor 0-4.

ADVERTISEMENT

În sezonul 1999/00, Steaua era spulberată în Cupa UEFA de Slavia Praga cu scorul de 4-1, ceea ce reprezintă cea mai dură înfrângere în fața unei echipei din Cehia, după ce a luat gol încă din minutul 1.

Mandatul lui Gică Hagi pe banca FCSB-ului s-a încheiat după ratarea calificării în grupele Champions League cu Slavia Praga

Singurul moment de care suporterii FCSB-ului nu vor să își aducă aminte, este dubla din grupa H a UEFA Champions League, când campioana României a fost eliminată de Slavia Praga, 2-1 la Praga (Senkerik 14, Belaid 63 / Goian 33), după un gol marcat în minutul 78, meci în urma căruia Gică Hagi și-a dat demisia, „roș-albaștrii” având nevoie de victorie, pentru a putea spera la calificarea în primăvara europeană de pe locul 3, în timp ce la București cu Lăcătuș pe bancă, a fost doar 1-1. (V. Badea 12 / Senkerik 78).

ADVERTISEMENT

Gheorghe Hagi in Ghencea. Sursa foto: ziarulfinanciar.ro

A urmat apoi o dublă superbă cu Sparta Praga în sezonul 2016/2017, când Stanciu i-a eliminat de unul singur pe cehi, după ce a marcat 3 goluri și FCSB s-a calificat în grupele Ligii Campionilor, după 1-1 la Praga (Sural 35 / N. Stanciu 75) și 2-0 pe National Arena, după ce a deschis scorul cu un eurogol (N. Stanciu 31, 63). Culmea ironiei, Stanciu a ajuns acum la Slavia Praga, unde a câștigat campionatul și a fost ales cel mai bun jucător din sezonul trecut în Cehia.

Un an mai târziu, FCSB dă la tragerea la sorți din turul 3 preliminar al Ligii Campionilor tot peste o echipă din Cehia, de această dată fiind vorba despre Viktoria Plzen, campioana Cehiei la acel moment. Dacă în meciul tur, FCSB nu a reușit decât un 2-2, după un gol fabulos al lui Constantin Budescu, iar cehii erau favoriți, la Praga a fost un adevărat dezastru pentru cehi, iar FCSB a câștigat cu 4-1.

Viktoria Plzen se va întâlni din nou cu FCSB în grupele Europa League de această dată, unde lucrurile nu s-au mai desfășurat ca în dubla din Liga Campionilor. Cele două echipe s-au întâlnit la București în chiar primul meci al grupei, iar FCSB i-a spulberat cu 3-0, după o dublă a lui Budescu și încă un gol al lui Alibec.

La meciul din Cehia, din etapa a cincea, lucrurile nu au mai stat la fel, iar FCSB a pierdut cu 2-0, după golurile lui Petrzela 49, Kopic 76, însă ambele echipe au mers în primăvara europeană la finalul celor 6 meciuri.

Ghinionul echipelor din Cehia însă nu se termină aici. Anul trecut, FCSB a întâlnit Mlada Boleslav, tot în turul 3 preliminar al Europa League, și încă o coincidență, meciul tur s-a disputat tot la Giurgiu. Partida s-a terminat atunci 0-0, dar la returul din Cehia nou venitul Panțîru a adus o calificare dramatică în play-off, după ce a marcat un gol superb în ultimele secvențe ale partidei.

FCSB nu a mai întâlnit-o pe Slovan Liberec, iar în această seară are mari probleme să trimită pe teren un prim 11 cu care să aibă o șansă la calificare, dar ținând cont de toate aceste meciuri câștigate împotriva cehilor, ar trebui să le ofere încredere și un ascendent moral în fața lui Slovan Liberec.

Jucătorii lui FCSB ar trebui să își aducă aminte și de ,,minunea de la Liberec”, reușită de rivalii de la Dinamo. După ce suporterii dinamoviști au invadat terenul în Ștefan cel Mare, iar Dinamo a pierdut meciul tur la masa verde cu 0-3, în Cehia, la Liberec, când nimeni nu le mai dădea nicio șansă, „câinii” au reușit o calificare miraculoasă la penalty-uri, care a făcut înconjurul lumii:

Decimată de îmbolnăvirile de coronavirus din lot, formația „roș-albastră” a reușit mai multe transferuri pe ultima sută de metri pentru a putea alinia o echipă cât de cât competitivă la meciul cu Slovan. Iată cum ar putea primul „11” pe care tehnicienii FCSB-ului l-ar putea trimite diseară pe teren: Straton – Enache, Cană, Soiledis, Panțîru – Șut, Simion, Caiado – R. Ion – Karanovic, Ad. Petre.


  • (P) Cota BETANO pentru FCSB – Slovan Liberec: 1,63 este cota pentru “peste 2,5 goluri”. Vezi aici toate cotele!

ADVERTISEMENT