News

Ce condiţie ar mai trebui îndeplinită pentru ca referendumul pe justiţie să fie validat oficial

26.05.2019 | 19:20
Ce conditie ar mai trebui indeplinita pentru ca referendumul pe justitie sa fie validat oficial

Ce condiţie ar mai trebui îndeplinită pentru ca referendumul pe justiţie să fie validat oficial! Alegătorii români au luat cu asalt secțiile de votare din țară, iar prezența la vot se pare că va înregistra un record în țara noatră! Prezența la vot la alegerile europarlamentare se pare că a fost trasă în sus de referendumul pe justiție!

Ce condiții trebuie să îndeplinească referendumul pentru justitie pentru validare

Așadar, vești foarte bune pentru Klaus Iohannis, inițiatorul referendumului pe justiție, care tocmai ce a aflat că demersul său a fost validat parțial după ce s-a anunțat la ora 17:00 că deja a fost atins pragul de 30%, cvorumul minim necesar pentru validarea consultării populare.

Președintele Klaus Iohannis încă mai are emoții, deoarece mai este un pas pentru ca referendumul pe justiție să fie validat, și anume opţiunile valabil exprimate să reprezinte cel puţin 25% din numărul celor înscrişi pe listele electorale permanente.

Conditii validare referendum justitie
una dintre conditiile de validare a referendumului pentru justitie a fost deja indeplinita

Unul dintre pragurile pentru validarea referendumului pe justiție a fost atins de la ora 17

Pe listele electorale permanente sunt înscrişi 18.267.997 de votanţi, iar până la ora 17.16 au votat 5.483.491 de persoane. Conform AEP, pentru referendumul național, numărul total al alegătorilor înscriși în listele electorale permanente (LEP) este de 18.267.997 de persoane. Procentele de 30% şi 25% se aplică la acest număr, neincluzând şi persoanele cu domiciliul în străinătate.

Drept urmare, pentru a fi valabil referendumul trebuie să participe cel puțin 30% din numărul acestor persoane, însemnând 5.480.399 de alegători, iar pentru a fi validat trebuie să exprime voturi valabile (care nu sunt nule) 4.566.999 de alegători, fie cu opțiunea DA, fie NU.

Președintele Klaus Iohannis le-a transmis românilor de pretutindeni mesajul de a se prezenta la vot, după ce a votat și el la liceul Jean Monnet. „Haideți la vot cu toții! E o zi importantă. Nu spun asta numai jurnaliștilor, ci tuturor românilor”. Ulterior, șeful statului a reiterat îndemnul adresat cetățenilor.

„Veniți la vot, dragi români, pentru că, astăzi, puterea politică e la voi. Azi decidem împreună cum arată România de mâine. Merită, chiar merită să votați. Azi, dragi români, decideți pentru următoarele luni, pentru următorii ani. Suntem la primele alegeri dintr-un ciclu mai lung și azi puteți să începeți să schimbați România. Am votat și, în campanie, am constatat că am avut mai multe initiațive de mobilizare la vot decât altădată. Mă bucură foarte mult și țin să mulțumesc celor care au inițiat campanii de mobilizare pentru vot. Veniți, dragi români, la vot. Nu lăsați pe alții să decidă la vot” , a declarat Klaus Iohannis, după ce și-a exprimat opțiunea politică.