Ce condiții trebuie îndeplinite pentru a beneficia de amânarea plății ratelor. Normele au fost aprobate

Adrian Baciu   
în HotNews
27/01/2021, 17:20
Ce condiții trebuie îndeplinite pentru a beneficia de amânarea plății ratelor. Normele au fost aprobate
Ce condiții trebuie îndeplinite pentru a beneficia de amânarea plății ratelor. Normele au fost aprobate. Sursa foto: zf.ro

La mijlocul acestei săptămâni, autoritățile au anunțat ce condiții trebuie îndeplinite de cetățenii din România pentru a beneficia de amânarea plății ratelor la bancă, un demers lansat în 2020 de guvernanți.

În ședința de Guvern de miercuri, 27 ianuarie, Executivul condus de Florin Cîțu a aprobat propunerea Ministerului de Finanţe de a prelungi şi după 1 ianuarie 2021 măsura care prevede amânarea plății ratelor pentru maxim 9 luni pentru persoanele care au dificultăți financiare pe fondul pandemiei.

Guvernul anunță că cererile persoanelor aflate în această situație pot fi formulate cel mai târziu până la data de 15 martie 2021, iar creditorul trebuie să comunice decizia în termen de maximum 15 zile calendaristice, până la data de 31 martie 2021.

Condiții care trebuie îndeplinite pentru a beneficia de amânarea plății ratelor

Potrivit normelor metodologice aprobate miercuri de Guvern, condițiile necesare pentru a putea solicita suspendarea plății obligațiilor la bancă cu 9 luni sunt următoarele:

  • creditele au fost acordate până la data de 30 martie inclusiv;
  • creditul nu a ajuns la scadenţă până la data solicitării formulate de debitor;
  • nu a fost declarată scadenţa anticipată a creditelor până la data de 31 decembrie inclusiv;
  • debitorul nu înregistrează restanţe la data solicitării suspendării obligaţiei de plată.

În actul normativ aprobat în cursul acestei zile se mai specifică faptul că poate beneficia de acordarea facilităţii de suspendare a obligaţiei de plată a ratelor, dobânzilor şi comisioanelor aferente creditului, debitorul ale cărui venituri au fost afectate direct sau indirect de situația gravă generată de pandemia Covid-19.

Acest debitor trebuie să declare pe propria răspundere diminuarea veniturilor/încasărilor medii lunare cu minimum 25% în ultimele trei luni anterioare solicitării suspendării obligaţiilor de plată prin raportare la perioada similară din anii 2019/2020 şi faptul că se află în imposibilitatea de a onora obligaţiile de plată aferente creditului.

În cazul debitorilor care sunt persoane fizice și au contractat credite ipotecare şi care au beneficiat de suspendarea obligaţiilor de plată în prealabil conform OUG nr. 37/2020, dar nu au accesat perioada maximă de suspendare de nouă luni, dobânda eşalonată şi garantată de stat iniţial este majorată cu dobânda suspendată la plată în baza cadrului legal actual, urmând a fi plătită în 60 de rate lunare egale începând cu luna următoare expirării noii perioade de suspendare a plăţilor, potrivit Agerpres.

Ministerul Finanțelor, încrezător că măsura va salva multe afaceri și locuri de muncă

Ministerul Finanțelor este optimist că rezultatele implementării acestei facilităţi vor avea ca efect menţinerea în activitate a companiilor, implicit a locurilor de muncă furnizate de acestea pe perioada în care se manifestă efectele pandemiei SARS-CoV-2 şi protejarea persoanelor fizice ale căror venituri au fost afectate în această perioadă

Închide ×