News

Ce condiții vor fi pentru elevi când se întorc la școală. Clase reduse la jumătate, pauze luate separat

24.04.2020 | 23:10
Ce conditii vor fi pentru elevi cand se intorc la scoala Clase reduse la jumatate pauze luate separat
ADVERTISEMENT

15 mai e ziua așteptată de toți românii, în condițiile în care președintele Klaus Iohannis le-a promis relaxarea anumitor măsuri de izolare.

Propunerile lui Alexandru Rafila

Cu toate acestea, redeschiderea anului școlar poate fi extrem de problematică. Șeful Societății Române de Microbiologie, medicul Alexandru Rafila, a explicat în ce condiții ar putea fi realuată activitatea școlilor.

ADVERTISEMENT

În primă fază ar urma să fie redeschise universitățile și liceele, ulterior acest pas va fi urmat și de gimnazii și școlile primare. Când vine vorba de clasele mici se vor impune anumite măsuri excepționale, precum înjumătățirea efectivelor de elevi din clase și decalarea pauzelor dintre ore.

Studenții și elevii de liceu ar trebui să respecte mai bine regulile impuse de autorități, din cauza vârstei, însă elevii din clasele primare vor avea dificultăți în a respecta reguli elementare precum purtarea măștilor de protecție, crede Rafila.

ADVERTISEMENT

“În ceea ce priveşte programul unităţilor de învăţământ, el trebuie regândit, în sensul că cel mai bine este să gândim o soluţie în care jumătate din efectivul claselor sau grupelor să fie prezent în acelaşi timp şi cred că lucrul ăsta se poate face fie printr-un program alternativ, fie prin prelungirea programului actual”, a explica t Rafila la Digi 24.

Din fericire, alte țări din Europa se gândesc deja la redeschiderea școlilor, astfel că România ar putea să se uite în curtea vecinilor pentru a se inspira în cazul unui model de succes.

ADVERTISEMENT

Probabil că o să trebuiască să ne gândim, să vedem exemple şi în alte ţări şi putem să vedem, dacă aceste măsuri reprezintă o soluţie. Eu nu pot să recomand o decizie în momentul de faţă decât după ce ne documentăm foarte bine pentru că o decizie care nu este fundamentată poate să aibă implicaţii nebănuite. Implicaţiile nu sunt legate de pericolul de îmbolnăvire a copiilor, pentru că copiii fac forme uşoare, dar copilul care merge acasă poate transmite boala unor alţi membri ai familiei. Asta este problema”, a adăugat expertul.

Limitarea timpului în pauză

O altă măsură importantă, potrivit lui Rafila, ar fi posibilitatea ca temperatura elevilor să fie luată la intrarea în unitatea de învățământ.

ADVERTISEMENT

Cu toate că pare o măsură futuristă, ar fi extrem de benefică pentru a identifica rapid orice posibil caz de coronavirus într-o școală: „Atunci când discutăm despre urgenţe de sănătate publică, măsurile pot fi aplicate sectorial şi cred că asta este şi ideea pentru viitor. Chiar dacă libera circulaţie este permisă, ea poate să fie limitată acolo unde există focare sau o creştere importantă sau staţionare ridicată a cazurilor”.

Școala altfel și on-line, varianta de rezervă

Între timp, până când autoritățile se vor pune de acord cu repornirea școlilor, elevii au alternativa de a învăța cu ajutorul televizorului sau internetului. Dacă pe TVR 2 poate fi urmărită Școala Altfel, un program educațional special dedicat elevilor, pe internet elevii au ocazia să ia legătura cu restul clasei și cu profesorii. Cu toate acestea, în condițiile în care mulți elevi nu au internet sau computer, această măsură este considerată discriminatorie și nu poate fi aplicată pe termen lung. Mai mult, elevii și profesorii nu sunt instruiți să folosească diferite platforme profesioniste on-line.

ADVERTISEMENT