Life

Ce consuma Alexandru Ioan Cuza în fiecare dimineață la micul dejun. Alimentul care niciodată nu lipsea de pe masă

Preparatul nelipsit de pe masa lui Alexandru Ioan Cuza. Fostul domnitor mânca asta în fiecare dimineață la micul dejun.
26.05.2025 | 17:02
Ce consuma Alexandru Ioan Cuza in fiecare dimineata la micul dejun Alimentul care niciodata nu lipsea de pe masa
Ce mânca Alexandru Ioan Cuza dimineața. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Alexandru Ioan Cuza avea tabieturile sale, iar atunci când vine vorba despre micul dejun, acesta avea un aliment care nu lipsea niciodată de pe masă. Cum servea domnitorul cafeaua.

Ce mânca Alexandru Ioan Cuza la micul dejun

Alexandru Ioan Cuza (1820-1873) a rămas în istorie drept primul domnitor al Principatelor Unite și al statului național România. El a înfăptuit prima Unire a celor două principate, prin alegerea ca domn al Moldovei pe 5 ianuarie 1859 și al Țării Românești – pe 24 ianuarie 1859.

ADVERTISEMENT

El este amintit ca fiind cel care le făcea oamenilor de rând dreptate, însă ca oricare alt conducător, avea și el tabieturile sale. Masa de dimineață avea un rol important în rutina sa zilnică.

Existau câteva alimente care nu lipsea niciodată de la micul dejun: ouăle moi și brânza de burduf. Brânza era consumată întotdeauna cu o felie groasă de pâine de casă, făcută în cuptorul cu lemne. Uneori, acestea erau combinate cu ceapă verde și ridichi, în funcție de sezon, precum și de un pahar de lapte dulce sau acru.

ADVERTISEMENT

Ce fel de cafea bea domnitorul

Deși în acea perioadă ceaiul era una dintre băuturile preferate, Alexandru Ioan Cuza era un mare iubitor de cafea. O savura în stil oriental: tare, amară și servită în cești mici.

De asemenea, se crede că domnitorul era admiratorul cafelei turcești, probabil datorită timpului petrecut în Iași, oraș cu puternice influențe orientale la momentul respectiv, conform shtiu.ro. 

ADVERTISEMENT

În vremea lui Alexandru Ioan Cuza, în Țările Române s-a publicat o singură carte de bucate. Se spune că a fost și prima în care a apărut sintagma „bucătărie română”, într-o perioadă în care oamenii de cultură susțineau folosirea termenilor România, români, românism. La vremea aceea, gospodinele obișnuiau să gătească „bame cu carne sau pui”, „supă de linte”, „ciuperci umplute”, „budincă de orez” și „burtă de vițel prăjită”.

ADVERTISEMENT