Ce conțin chipsurile vândute la Lidl și Kaufland, de fapt. Românii le adoră și le găsesc mereu la ofertă, dar puțini citesc și eticheta. Produsul se numără printre gustările preferate de majoritatea oamenilor, de la mic la mare.
Ce au în compoziția lor chipsurile care se găsesc la Lidl și Kaufland. Clienții le iubesc, au prețuri mici, dar puțini știu ingredientele. Medicii nutriționiști trag un semnal de alarmă în privința acestui aliment savurat frecvent de români.
Feliile de cartofi prăjite în baie de ulei au foarte multe grăsimi și calorii. Specialiștii de la Asociația Pro Consumatori au analizat 27 tipuri de pungi care se vând la ora actuală în magazinele și supermarketurile românești.
Inspectorii susțin că 44% dintre sortimentele analizate au acid citric, care este un compus organic, cristalin, fără culoare. Acesta aparține clasei de acizi carboxidici, fiind utilizat ca acidifiant. Din păcate, are efecte negative asupra sănătății umane.
În primul rând, acidul citric din chipsuri provocă dureri abdominale. În al doilea rând, experții sunt de părere că atacă smalțul dinților. Mai mult decât atât, aceste alimente conţin monoglutamat de sodiu, care este un potenţiator de gust şi aromă.
Totodată, chipsurile care se vând la Lidl și la Kaufland au în compoziția lor clorură de potasiu, o sare compusă din potasiu și clor cu formula chimică KCl. Ingredientul poate declanşa sau agrava anumite boli, cum ar fi afecţiunile renale, cardiace, hipertensiunea, infarctul miocardic şi diabetul zaharat.
„Mâncăm chipsuri pentru că le asociem cartofilor prăjiți. Iar la cartofi suntem campioni. Cu ceafă, cu maioneză, muștar, mici și altele, prăjim cartofi într-o veselie și mai apoi îi și mâncăm.
Dacă nu facem excese de cartofi prăjiti, adică nu consumăm zilnic și în cantități industriale, nu se întâmplă nimic, problema apare când abuzăm. Și abuzăm, saorma cu de toate nu se poate fără cartofi prăjiți, iar ceafa „goală” este o blasfemie.
Ne-am obișnuit cu gustul și ne dezvățăm greu, mai ales că acum stăm toata ziua pe scaun și ronțăim ceva”, a spus Florin Ioan Bălănică, specialist în medicina personalizată, nutriție și nutrigenomică, notează playtech.ro.