Life

Ce conțin, de fapt, cârnații cabanos din comerț. Avertismentul lui Dragoș Pătraru: “Renunțați”

Ce conțin cârnații cabanos din comerț, de fapt. Dragoș Pătraru, avertisment în privința acestui produs consumat de mulți români.
09.01.2025 | 13:15
Ce contin de fapt carnatii cabanos din comert Avertismentul lui Dragos Patraru Renuntati
Dragoș Pătraru a analizat cârnații cabanos din comerț. Sursa foto: Captură YouTube, Freepik/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Cârnații cabanos din comerț sunt cumpărați de mulți români, dar ce conțin, de fapt? Dragoș Pătraru a analizat câteva sortimente. Prezentatorul a tras un semnal de alarmă.

Ce conțin cârnații cabanos din comerț. Dragoș Pătraru a analizat câteva sortimente

Prezentatorul a vorbit despre consumul de cabanoși la noi în țară, precum și despre originea acestor produse alimentare.

ADVERTISEMENT

Acesta a precizat că industria cârnaților din România a adus 900 de milioane de euro. Țara noastră s-a situat pe locul trei în topul producătorilor europeni, după Polonia și Austria.

La început, cabanosul a apărut ca o “delicatesă” consumată la diverse ocazii. În prezent, se regăsește în magazinele din întreaga lume.

ADVERTISEMENT

“Are o tradiție îndelungată, iar pentru a proteja caracterul original al acestui tip de cârnat, produsul a fost înscris în Registrul UE”, a spus Dragoș Pătraru în cadrul emisiunii Starea Sănătății.

Numele de “cabanos” este provenit de la cuvântul “kaban”. Termenul a fost utilizat cu câteva sute de ani în urmă. În Polonia, termenul se folosea pentru a se referi la un anumit tip de porc.

ADVERTISEMENT

Jurnalistul a analizat cinci tipuri de cabanoși. Primul sortiment de cârnați cabanos, de 270 de grame, a fost fiert și dublu afumat. Ingredientele folosite au fost carnea de porc din UE, apă, slănină, proteină vegetală din soia, condimente și sare.

S-au mai folosit, totodată, și stabilizatori, zaharuri, extracte de condimente, proteină vegetală hidrolizată, extract de drojdie, aromă naturală, antioxidant (eritorbat de sodiu) și proteină animală din porc. Produsul conține colorant (carmine) și conservant (nitrit de sodiu), dar și membrană artificială comestibilă.

ADVERTISEMENT

Al doilea sortiment de cabanos, de 330 de grame, conține carne de porc, slănină, apă, șorici, carne de vită, sare, proteină vegetală din soia, dar și proteină animală de porc.

Produsul, care a fost fiert și dublu afumat, mai conține condimente, stabilizator (polifosfat de sodiu), zaharuri (dextroză, maltodextrină) și conservanți (nitrit de sodiu, acetat de sodiu), precum și potențiator de aromă (monoglutamat de sodiu), antioxidant (acid ascorbic, acid citric), acidifianți (citrați de sodiu), colorant (carmină) aromă și aromă de fum.

Cârnații cabanos conțin mai multe E-uri

Al treilea produs analizat, cârnați cabanos de 300 de grame, ambalat în vid, conține ingrediente asemănătoare. Este vorba despre carne de porc 80%, apă și carne de vită, dar și fibră vegetală, proteină animală din porc și sare.

Și acest produs conține stabilizatori, condimente, arome, zaharuri, antioxidant, colorant și conservant, dar și membrană artificială comestibilă. Produsul poate conține urme de lactoză și muștar.

Următorul produs analizat a fost cabanos extra 450 de grame, ambalat în atmosferă protectoare, după cum precizează informațiile de pe etichetă. Și în cazul acestui produs, ingredientele sunt aceleași și includ arome, zaharuri, stabilizatori (d-trifostați de sodiu), antioxidant (izoascorbat de sodiu) și potențiator de aromă.

Ultimul produs, și anume cârnații cabanos de 470 de grame, conține, printre altele, carne de porc din UE, proteină vegetală din soia nemodificată genetic, proteină animală și agent de îngroșare (caragenan).

Produsul mai conține corector de aciditate și aromă de fum. Nu lipsesc extractele de condimente și arome, antioxidant, colorant și conservant.

Pe cele mai multe dintre aceste produse nu sunt specificate cantitățile exacte de carne folosite. Toate produsele conțin anumiți stabilizatori, potențiatori de aromă, antioxidanți, coloranți și conservanți. Dragoș Pătraru îi îndeamnă pe români să renunțe la consumul de mezeluri.

“Cei de la InfoCons au luat acest tip de cârnat, l-au verificat, și, concluzia lor, după ce au analizat, în 2017, 9 produse, a fost că fiecare conținea între 4 și 8 E-uri.

În 2018, au reluat analiza acestui produs și au observat că multe dintre firme folosesc nitrit de sodiu, unul dintre cei mai controversați aditivi alimentari. În încheiere, aș vrea să vă sfătuiesc să renunțați la a consuma mezeluri de orice fel”, a mai spus Dragoș Pătraru în emisiunea sa.

ADVERTISEMENT
Tags: