Life

Ce conțin, de fapt, chipsurile pe care mulți români le cumpără de la supermarket. Detaliul pe care puține persoane îl cunosc

Ce conțin, de fapt, chipsurile pe care mulți români le consumă. Puține persoane citesc eticheta și nu știu acest detaliu.
28.03.2025 | 12:39
Ce contin de fapt chipsurile pe care multi romani le cumpara de la supermarket Detaliul pe care putine persoane il cunosc
Ce conțin chipsurile din comerț. Sursa foto: Freepik/jcomp
ADVERTISEMENT

Chipsurile pe care mulți români le achiziționează de la supermarket conțin diverse chimicale, dar și aditivi, însă puțini citesc eticheta. Acestea nu sunt făcute din cartofi, de fapt.

Ce conțin chipsurile cumpărate de mulți români de la supermarket

În emisiunea sa de pe YouTube, Dragoș Pătraru a analizat 7 sortimente de chipsuri cu sare, achiziționate din supermarketurile din România. Acestea conțin cantități uriașe de sare, dar și chimicale, acid citric, acid lactic și monoglutamat de sodiu.

ADVERTISEMENT

Chipsurile din comerț conțin potențiatori de gust, zahăr, precum și grăsimi și fulgi de cartofi. Dacă ai crezut că sunt făcute din cartofi, află că lucrurile nu stau deloc așa.

Prezentatorul a spus că nu mai consumă astfel de produse de peste un deceniu după ce a văzut ce ingrediente conțin. Mulți români cumpără zilnic chipsuri, dar nu știu ce conțin acestea, de fapt.

ADVERTISEMENT

“Oare de ce au nevoie aceste produse de atât de multe reclame? Cred că sunt peste 10 ani de când nu mai consum așa ceva. Mi-am mai dat seama că nu poftesc.

Dar acum 10 ani, aș fi intrat în primul magazin să cumpăr 3 feluri de chipsuri. Ce s-a schimbat? Eu. Am învățat ce conțin aceste nenorociri, cum ne fac rău și cum ne țin dependenți”, a spus Dragoș Pătraru în cadrul unei ediții a emisiunii Starea Sănătății.

ADVERTISEMENT

Chipsurile Lay’s cu sare, care se numără printre cele mai achiziționate de către români, conțin fulgi de cartofi în proporție de 68%. Potrivit informațiilor de pe etichetă, acestea conțin amidon, ulei de rapiță, zahăr, sare de mare, sare și arome.

ADVERTISEMENT

Emulsifianții precum lecitina, mono- și digliceride ale acizilor grași se numără printre ingredientele adăugate acestor chipsuri. Produsul mai conține arome, dextroză și acid citric, acesta din urmă fiind corector de aciditate.

Motivul pentru care chipsurile oferă dependență

În timp, consumul excesiv de chipsuri poate duce la probleme serioase de sănătate. În afară de faptul că nu conțin cartofi, ci doar fulgi de cartofi, aceste gustări dau adesea dependență.

Dragoș Pătraru a explicat și de ce se ajunge la dependență. Acest lucru are legătură cu sunetul produs în momentul în care mușcăm din chipsurile crocante.

“Potrivit unui studiu, senzația de crocant, sunetul produs atunci când mâncăm chipsuri este cel care dă plăcerea. S-a descoperit inclusiv punctul perfect de rupere. Vă dați seama cum ne studiază ăștia și cum ne văd ca pe niște șoricei de laborator?

Ca să ne țină dependenți au calculat punctul perfect de rupere. Pe măsură ce documentăm toate astea, am senzația că totul e greșit în industria alimentară trebuie schimbat și că astfel de produse trebuie interzise”, a explicat prezentatorul.