Ce conțin cozonacii din comerț? Cât sunt de tradiționali și care sunt ingredientele cele mai des utilizate? Jurnalistul Dragoș Pătraru a făcut o analiză binevenită pentru consumatori, iar ceea ce a aflat că există în componența cozonacilor nu prea sună a rețetă tradițională!
În cadrul emisiunii sale, „Starea NEsănătății”, Dragoș Pătraru a prezentat telespectatorilor ce conțin, de fapt, cozonacii. A avut o stupoare atunci când a aflat că unele din produsele pe care le-a luat la verificat sunt pline de aditivi, mult peste ce și-ar fi imaginat cineva vreodată. Apoi, regăsim foarte des făina de porumb și anumite combinații chimice greu de pronunțat.
Dragoș Pătraru a luat cozonacii de la opt branduri cunoscute de pe piață, printre care celebrul Boromir de Buzău, Aro, Primo, Vreau din România sau Grewe.
De exemplu, în cazul cozonacului cu cremă de cacao și rahat de 500 de grame de la Boromir, avem în compoziție așa: făină albă de grâu, rahat 17%, amidon, zahăr, apă, acidifiant, acid citric, dextroză, coloranți alimentari, extract de morcovi, drojdie naturală, sirop de zahăr invertit, moni și digliceride ale acizilor grași și lecitină de soia, lapte praf, cacao pudră degresată 1%, alcool etilic, sare.
Cât despre celelalte șapte branduri, trebuie spus că unul din ingredientele care se regăsesc destul de des este propionatul de calciu. E un ingredient pe care Pătraru l-a menționat cu ceva mai mult aplomb. Ce este, însă, acest propionat de calciu?
Cunoscut ca E282, acesta e folosit în special în produsele de patiserie. Principalul rol este de a preveni mucegaiul și creșterea bacteriilor, funcționând, așadar, ca un agent antifungic.
Folosit cu moderație, propionatul de calciu nu ar trebui să ne preocupe prea tare. Totuși, folosit în exces, conform anumitor studii, poate avea efecte negative asupra sănătății. Printre acestea se numără creșterea inflamației și afectarea sistemului digestiv. Totuși, FDA consideră propionatul de calciu sigur pentru utilizarea obișnuită, limitată, în produsele alimentare.
Dragoș Pătraru a mai spus, citând specialiști, că ar fi bine ca fiecare consumator să aleagă produsul în funcție de calitatea ingredientelor. „Mare vorbă e asta cu calitatea ingredientelor! La treaba asta nu se gândesc deloc cumpărătorii! Chiar și atunci când pare că un produs din ăsta ultra-procesat e mai curățel, înțelegi că n-ar avea cum să coste atât de puțin dacă ar fi ceva mai de calitate.
Așa că, mai ales când vine vorba de astfel de produse, pe care le putem face în casă, de sărbători, sfatul meu e să faceți asta. Să vă preparați cozonacii acasă, împreună cu cei dragi”, a spus, în încheiere, Dragoș Pătraru.