Life

Ce conțin, de fapt, crenvurștii? Mulți români adoră să-i mănânce, dar puțini citesc eticheta produsului

Care este compoziția de la crenvurști? Clienții îi savurează des, doar că sunt puține persoane care cunosc eticheta alimentului.
30.03.2025 | 18:01
Ce contin de fapt crenvurstii Multi romani adora sai manance dar putini citesc eticheta produsului
Ingredientele care se găsesc în crenvurștii din comerț. Sursa foto: Pinterest.com
ADVERTISEMENT

Micul dejun este cea mai importantă masă a zilei, dar de cele mai multe ori conține alimente nesănătoase. Specialiștii arată ce conțin, de fapt, crenvurștii din comerț. Mulți români adoră să-i mănânce constant, dar puțini citesc eticheta produsului, indiferent de unde este achiziționat.

Tu știi ce compoziție au crenvurștii pe care îi consumi?

Crenvurștii sunt un aliment în formă de cârnăcior, care se găsesc în toate magazinele din România. În general, aceștia sunt realizați din câteva ingrediente, cum ar fi carnea și slănina, însă pot avea și altele în compoziție.

ADVERTISEMENT

Din păcate, puține persoane citesc eticheta atunci când cumpără acest produs care poate conține carne de porc, vită, pui, curcan sau un amestec din acestea. Puțini producători respectă rețeta și folosesc carne de calitate superioară.

De multe ori se adaugă în compoziție resturi sau bucăți mai puțin dorite, printre care se numără măruntaiele, piele și șorici. În plus, alimentul poate prezența resturi de carne desprinse de pe oase (prin metode mecanice).

ADVERTISEMENT

Totodată, specialiștii trag un semnal de alarmă în privința cantității de sare care se folosește la crenvurști. Ingredientul se pune pentru gust și pentru a conserva produsul, însă cantitatea poate fi una exagerat de mare, cu efecte negative asupra sănătății umane.

Mai mult, în crenvurștii de pe rafturile magazinelor se găsește un procent semnificativ de grăsime, care provine din carne și din adaosuri suplimentare. Alimentul adorat de mulți cumpărători poate prezenta amidon (cartofi, porumb) și alte umpluturi.

ADVERTISEMENT

Aceste ingrediente se folosesc pentru a crește volumul, dar și pentru a reduce costurile. Ele ajută la legarea ingredientelor. Producătorii obișnuiesc să mai adauge în crenvurștii din comerț soia, proteine din lapte, pâine sau pesmet.

ADVERTISEMENT

Crenvurștii, plini de conservanți și aditivi

Crenvurștii sunt plini de conservanți și aditivi, însă puțini clienți cunosc aceste aspecte pentru că nu citesc eticheta produsului. În general, se utilizează pentru a prelungi durata de valabilitate și pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor, cum ar fi Clostridium botulinum.

Printre cei mai întâlniți conservanți se află nitriții și nitrații care au rolul de a păstra culoarea roz a alimentului. Pe de altă parte, nutriționiștii transmit că acești conservanți pot forma compuși cancerigeni (nitrozamine) la temperaturi ridicate.

În plus, în rețetă se mai găsesc glutamat monosodic (MSG) și fosfați, care îmbunătățesc textura și mențin suculența produsului. Crenvurștii au diverse condimente și arome, cum ar fi piper, boia, chimion și extracte sau arome de fum (pentru un gust de afumat).