Nu știm mereu ce conțin iaurturile pe care le găsim supermarketuri, astfel că Dragoș Pătraru ne spune cum să ne uităm pe etichete și care este cel mai sănătos produs.
Deși ni se spune des că trebuie să adoptăm o dietă bogată în lactate pentru a ne menține sănătatea, mulți români aleg iaurturile cu fructe. Gustoase, dar nu cele mai sănătoase, aceste produse regăsite pe rafturile tuturor supermarket-urilor pot ascunde ingrediente nocive.
Oferite în mare parte și copiilor, aceste produse pe bază de lapte pot face mai mult rău decât bine. În acest context, Dragoș Pătraru de la „Starea Sănătății” explică ce iaurturi ar trebui să consumăm pentru o sănătate de fier. De asemenea, el a explicat și cum ne putem da seama că produsul ales nu este atât de sănătos pe cât pare.
În esență, iaurtul este foarte bun pentru organism, însă nu toate produsele de acest gen ne fac bine. Cele mai blamate sunt iaurturile cu fructe, oferite mai ales celor mici. Paradoxal, fix acest tip de aliment nu ar trebui să se afle în alimentația lor.
Într-una dintre edițiile emisiunii sale, Dragoș Pătraru a evidențiat un studiu realizat în 2016. Acesta arăta cât de periculoase sunt iaurturile cu fructe, atât de preferate de români. Pe lista de ingrediente ale acestor produse se află ingrediente foarte periculoase pentru sănătate.
„Astăzi discutăm puțin despre un alt aliment foarte, foarte cumpărat, care în opinia mea nu ar trebui să existe în dieta zilnică a copiilor noștri. Discutăm despre iaurturile cu fructe. Copiii le acceptă mai ușor decât pe cele simple, sunt ușor de procurat, ambalajul arată apetisant, sunt produse care miros senzațional, copiii văd reclame la televizor și cer, multe motive să cumpăram aceste iaurturi cu fructe”, spune Dragoș Pătraru.
Potrivit jurnalistului, în majoritatea iaurturilor analizate în urmă cu aproape 10 ani s-au identificat aditivi periculoși. În număr de 16, acești aditivi pot afecta serios sănătatea. Vorbim despre diverse arome sintetice, aspartam, caragenan, acid citric, citrat de sodiu, acesulfam K și citrat de calciu. Mai amintim și carmin, caramel, esteri lactici ai mono și digliceridelor cu acizi grași, complexe de cupru ale clorofilelor și clorofilinelor, azot, guma lacust, guar, arabica, caruba și acacia și antocianine.
În prezent, lista aditivilor este mult mai scurtă. Produsele, mai curate în 2025, însă prezintă, totuși, unele pericole. Iaurturile ce se prezintă a fi cu fructe nici măcar nu ar fi avut vreodată contact cu ele. În majoritate, aceste produse conțin foarte mult zahăr și coloranți, pe lângă alți aditivi. Dragoș Pătraru recomandă, așadar, consumul de iaurturi, însă simple, fără arome și cu o listă de ingrediente cât mai scurtă.