Produsele lactate fac parte din alimentația românilor. Mulți dintre ei le achiziționează din magazine, fără să știe, de fapt, ce conțin acestea. Deși lactatele sunt parte a unui regim alimentar echilibrat, variantele din comerț nu sunt cea mai sănătoasă alegere.
Fiecare supermarket din România are o varietate de produse lactate. De la multe sortimente de iaurt, lapte sau brânză, toate fac cu ochii pofticioșilor. Însă, spun specialiștii, produsele din supermarket nu sunt deloc o alegere inspirată.
În mediul urban, tendința tuturor este aceea de a cumpăra produse lactate din supermarket. Din păcate, puțini sunt cei care citesc etichetele și, așa se face că pun pe masă produse nocive.
Recent, reprezentanții InfoCons au tras un semnal de alarmă. Aceștia au explicat care sunt ingredientele pe care le conțin unele dintre cele mai populare produse lactate. Cumpărate zilnic de pe rafturile supermarketurilor, acestea reprezintă o amenințare la adresa sănătății.
Reprezentanții InfoCons susțin că, pe lângă nutrienți, produsele lactate din comerț mai conțin și o serie de substanțe chimice. Rolul lor este acela de a influența gustul sau chiar textura produselor.
”Produsele lactate reprezintă o parte importantă a alimentației umane, furnizând proteine, grăsimi, vitamine și minerale esențiale. Cu toate acestea, în afară de nutrienți, aceste produse pot conține și diverse substanțe chimice, care pot fi naturale sau adăugate în timpul procesului de producție.”, au informat reprezentanții InfoCons.
Substanțele nocive din componența produselor lactate sunt conservanții și aditivi. De obicei, aceștia sunt folosiți fie pentru a prelungi durata de viață a produselor, fie pentru a le schimba culoarea sau textura. Din categoria substanțelor nocive mai fac parte și emulsificatorii, antioxidanții și stabilizatorii.
Unul dintre cele mai periculoase produse lactate din comerț, susțin specialiștii, este iaurtul. De obicei, multe persoane aleg iaurtul în funcție de preț, fără să știe că, mai târziu, vor plăti cu propria sănătate.
Alexandru Cîrîc, directorul Institutului Național de Cercetări Alimentare a explicat motivul pentru care produsele ieftine sunt periculoase pentru sănătate. În cadrul emisiunii ”iThink” cu Iusti Fudulu, acesta a punctat care sunt principalele ingrediente pe care le regăsim în iaurtul din comerț.
”Iaurtul industrial nu mai este chiar iaurt. Este un produs din lapte, nu este falsificat pe partea aceasta, însă, gustul tradițional nu mai este acel gust.(…) Producătorul ne dă un iaurt care stă în borcan. Nu contează că are gelatină, alginat, sau alți aditiv. Pentru că noi cerem asta.”, a spus acesta, potrivit antena3.ro.