Un studiu a scos la iveală ce conțin, în realitate, faimoasele prăjituri care se găsesc pe rafturile magazinelor. Au fost analizate, în total, 30 de produse, iar ceea ce a ieșit la iveală este surprinzător.
InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza etichetelor prăjiturilor care se regăsesc pe rafturile magazinelor din România. În total, au fost analizate 30 de produse.
Ele au aparținut următorilor producători: Boromir IND SRL, Kandia Dulce SA, Alka Trading SRL, ETI European Food Industries SA, Ferrero Romania SRL, Forward International SRL și Mondelez Romania SA.
Totodată, au fost analizate mai multe prăjituri Măgura, cu alune, căpșuni, ciocolată, cocos, lapte, rom bubblegum; Papi, cu lapte și zmeruă, dar și Rom, cu cremă de rom și vișine, și rom și prune.
De asemenea, au fost incluse în studiu Boromir Chec Mini, sortimentele cu cacao, căpșuni și lapte, 7 Days Borseto, cu fructe de pădure, mere și scorțișoară și 7 Days Cake Bar. Au fost studiate și sortimente ale brandurilor Alka, Milka, Dare, Barni și Kinder, pe care mulți români le cumpără în grabă atunci când au poftă de ceva dulce.
Astfel, specialiștii au scos la iveală că toate aceste prăjituri din comerț au în compoziție E-uri (aditivi alimentari), numărul variind între 13 și 5 E-uri. Cei mai utilizați aditivi alimentari sunt sorbatul de potasiu (E202), lecitina din soia (E322), esteri poliglicerici ai acizilor grași (E475) și glicerina (E422).
Toate produsele analizate aveau trecute pe etichetă informațiile nutriționale la 100 de grame de produs, în timp ce prăjiturile studiate cântăresc între 30 și 80 de grame. Acestea au între 326 și 420 de kcal, iar conținutul de grăsimi variază între 6 și 20 de grame. Grăsimile saturate sunt între 1,6 și 3 grame.
Ce conțin prăjiturile din comerț? Ei bine, au între 49 și 63 de grame de glucide, iar zaharurile sunt între 27 și 40 de grame. Proteinele variază între 3,3 și 6,3 grame, iar sarea este cuprinsă între 1,1 și 1,12 grame, conform InfoCons.