News

Ce conțin roșiile vândute piețe și de ce nu mai au gustul bun de pe vremuri: “Toate se acumulează”

Specialiștii în horticultură susțin că, în ceea ce privește cultura tomatelor, accentul este pus pe creșterea numărului de fructe, de unde se pierde la capitolul gust
26.05.2024 | 10:45
Ce contin rosiile vandute piete si de ce nu mai au gustul bun de pe vremuri Toate se acumuleaza
Motivul pentru care roșiile din comerț nu mai au gustul de altă dată. Sursa foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Profesorul universitar dr. Vasile Stoleru, prorector în  cadrul Universității de Științele Vieții Iași, specialist horticol cu precădere în domeniul „Tehnologii Horticole” susține că cei mai mulți producători de tomate se axează pe cantitate și rezistență, fructele pierzând astfel la capitolul gust.

Cum am ajuns să avem roșii fără gust

Reputatul specialist spune că gustul roșiilor se poate schimba doar din modul în care sunt hrănite plantele. Altfel spus, modul în care sunt crescute plantele va determina și gustul fructelor, ceea ce înseamnă că nu toate roșiile, din piață sau din supermarket, vor avea același gust sau vor fi lipsite de gust.

ADVERTISEMENT

„Gustul tomatelor se poate schimba doar din nutriție, adică cum sunt hrănite plantele, vorbim de macro și micro elemente, și este determinat de anumiți compuși. Vorbim despre compușii primari și secundari de metabolism pe care îi pot conține fructele respective.

Bineînțeles, unii dintre ei au și rol antioxidant, cum sunt compușii din categoria carotenului, largopenului, și sunt în principal determinați genetic de respectivii care induc acești compuși într-o cantitate mai mare sau mai mică”, a declarat profesorul Vasile Stoleru pentru Ziarul de Iași.

ADVERTISEMENT

Acesta a explicat că în ultima perioada, nu doar în cazul tomatelor, dar și a altor legume și fructe, accentul a fost pus pe rezistența plantelor și numărul fructelor, altfel spus creșterea cantităților produse. Dar în acest efort se pierde la calitatea produselor, mai exact gustul roșiilor în cazul nostru.

Asta pentru că, în special în privința compușilor ce determină gustul fructelor, aceștia se formează în etapa a doua de dezvoltare însă cum producătorii sunt preocupați doar cu grăbirea coacerii fructelor, tocmai aici se pierde la capitolul gust.

ADVERTISEMENT

„În ultimul timp, într-adevăr, au apărut foarte multe fructe și legume determinate de rezistența lor. Este foarte greu să ajungi la un optim între perisabilitatea produsului respectiv și calitatea lui. Se reduce numărul de compuși. Se apelează la fel de fel de tertipuri ca numărul de fructe să fie mai mare, dar scade calitatea.

Pentru că acești compuși secundari de metabolism se generează în general în a doua parte a fructului de dezvoltare, și atunci faptul că sunt forțați conduce către o zonă de fructe care ajung într-o perioadă scurtă de timp, dar care nu au același gust”, a mai precizat specialistul.

ADVERTISEMENT

Cum poți obține roșii pline de gust

Profesorul Vasile Stoleru spune că dacă vrem să fim siguri că roșiile pe care le cumpărăm sunt pline de gust cea mai bună opțiune este să apelăm la oameni în care avem încredere că le-au crescut cu răbdare.„E important să cunoști producătorul”, spune acesta, precizând că doar astfel putem avea garanții cu privire la nutriția plantelor.

„Legumele și fructele obținute în câmp sunt mai gustoase pentru că se obțin într-o perioadă mai lungă de timp, iar în fructul respectiv au timp să se acumuleze compușii secundari de metabolism. Din acest motiv sunt mai gustoase.

Pe lângă asta, vorbim și de compușii primari de metabolism, cum ar fi glucidele sau aciditatea unui fruct, pentru că tomatele sunt cele mai echilibrate. Toate se acumulează. Perioada, varietatea și generica fac diferența în ceea ce privește gustul”, a mai precizat profesorul Vasile Stoleru.

ADVERTISEMENT
Tags:
„A încălcat legea?” » Arpad Paszkany și tânăra sa iubită s-au întâlnit cu...
„A încălcat legea?” » Arpad Paszkany și tânăra sa iubită s-au întâlnit cu un politician foarte controversat la Hilton Budapesta
Turişti străini, îmbătaţi şi jefuiţi în baruri din Centrul Vechi al Capitalei
Turişti străini, îmbătaţi şi jefuiţi în baruri din Centrul Vechi al Capitalei
EXCLUSIV | Cornel Dinu, după îndepărtarea lui Iulian Mihăescu de la Dinamo: „Florentin...
EXCLUSIV | Cornel Dinu, după îndepărtarea lui Iulian Mihăescu de la Dinamo: „Florentin Petre este mai uşor de dirijat”
Cuplu din Israel, dezamăgit de Bucureşti la finalul concertului Coldplay.
Cuplu din Israel, dezamăgit de Bucureşti la finalul concertului Coldplay. "Preţuri la fel de mari ca în Italia"
Ca şi Irinel Columbeanu, un alt bărbat celebru şi-a pierdut toţi banii şi...
Ca şi Irinel Columbeanu, un alt bărbat celebru şi-a pierdut toţi banii şi a ajuns să lucreze ca şofer
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor!...
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor! Imaginile au ajuns virale: „Nu cred că e ceva rușinos...”
Primele IMAGINI cu RADU MAZĂRE în LIBERTATE! Fostul primar, pus pe LIPELI
Primele IMAGINI cu RADU MAZĂRE în LIBERTATE! Fostul primar, pus pe LIPELI
Cine e românca, iubita unui miliardar, care a apărut la brațul fiului lui...
Cine e românca, iubita unui miliardar, care a apărut la brațul fiului lui Donald Trump. Nimeni nu se aștepta la așa ceva
Marius Manole, reacție total ciudată. Ce a făcut actorul după ce și-a ieșit...
Marius Manole, reacție total ciudată. Ce a făcut actorul după ce și-a ieșit din minți
Anca Molnar, condusă pe ultimul drum cu ropote de aplauze. Mesajul cutremurător al...
Anca Molnar, condusă pe ultimul drum cu ropote de aplauze. Mesajul cutremurător al soțului și al fiului ei. ''Îți spunem adio, iubirea noastră!''
L-a părăsit pe milionarul ardelean András Lénárd, patronul fabricii de bere Csíki Sör:...
L-a părăsit pe milionarul ardelean András Lénárd, patronul fabricii de bere Csíki Sör: „Nu mai este cale de întoarcere”
Cine a fost „Doamna de fier” a medicinei românești. A lansat o revoluție...
Cine a fost „Doamna de fier” a medicinei românești. A lansat o revoluție socială. „Să adaugi ani vieții și viață anilor”