Hidratarea este esențială pentru sănătatea și echilibrul organismului. În prezent, avem o mulțime de variante de apă, de la cea plată, la cea ionizată și la cea alcalină. Deși mulți români aleg să consume apă alcalină, puțini sunt cei care știu ce efecte are aceasta asupra organismului.
Apa alcalină este un tip de apă plată, dar al cărei nivel de pH este mult mai ridicat decât al unei ape plate obișnuite. Scara pH-ului variază de la 0 la 14, iar apa alcalină are un pH mai mare de 7, care este considerat pragul neutru.
De obicei, apa alcalină are pH 8 sau chiar pH 9, în funcție de prezența anumitor minerale alcaline. Apa alcalină se produce prin mai multe metode, însă, cele mai populare sunt adăugarea de minerale și ionizarea.
Mineralele alcaline, precum magneziu, calciu sau chiar bicarbonat sunt responsabile de creșterea nivelului de pH al apei alcaline. Desigur, pot exista și ape care au pH natural mai ridicat, datorită faptului că își colectează singure mineralele în timp ce străbat rocile și solul.
Ionizarea, la rândul ei, este o metodă mult mai tehnică de obținere a apei alcaline. Cu ajutorul unui dispozitiv care folosește un proces electric, se separa componentele în alcaline și acide. Cele alcaline, obținute cu ajutorul ionizatorului de apă, urmează să fie consumate sub forma apei de băut.
Datorită mineralelor din compoziție, apa alcalină este benefică pentru echilibrarea nivelului de pH din organism. De asemenea, această apă contribuie semnificativ la detoxifierea organismului și asigură o hidratare mai eficientă.
Ba mai mult, apa alcalină reduce acidul din sânge, încetinește procesul de îmbătrânire și ajută la controlul tensiunii arteriale și al diabetului. Tot apa alcalină contribuie la îmbunătățirea digestiei și la creșterea energiei din organism.
Însă, ceea ce nu știe multă lume este faptul că apa alcalină, consumată în cantități mari, are și efecte adverse. Cercetătorii susțin că există o strânsă legătură între dieta alcalină, apa alcalină și cancer. Aceștia susțin că apa alcalină nu are niciun rol demonstrat în tratarea cancerului.
De asemenea, un nivel prea mare de alcalinitate al apei poate fi dăunător pentru organism. Momentan, nu există o cantitate exactă de apă alcalină care să fie benefică pentru organism sau care să îmbunătățească starea de sănătate.
În general, apa alcalină nu reprezintă un pericol major pentru organism, decât în cazul în care suferi de o boală de rinichi. Totuși, există cazuri în care, din cauza consumului de apă alcalină, pot apărea mâncărimi la nivelul pielii.