Ce conține ciorba de burtă din restaurante și cum e preparată? Sigur ai observat că e mult mai delicioasă decât cea pe care o faci acasă. De asemenea, are și un aspect incredibil. În spate însă stau niște detalii la care nu te-ai fi așteptat.
Cei de la InfoCons au realizat un studiu recent în acest sens. Specialiștii au analizat mai multe preparate din restaurante. Și se pare că în spatele multora dintre ele stau câteva ingrediente neașteptate.
Ciorba de burtă este într-adevăr un preparat aparte. E nevoie de anumite ingrediente speciale, dar și de o atenție deosebită. În caz contrar, preparatul poate fi ruinat în totalitate. Ce fac însă bucătarii?
Se pare că unele ingrediente folosite nu sunt tocmai sănătoase. Iar regula se aplică atât la ciorbele servite în restaurante, cât și la cele comandate online. Ce conține ciorba de burtă, deci?
Cei de la InfoCons au analizat un eșantion de 65 de preparate disponibile în restaurantele din România. Iar conform rezultatelor, ciorba de burtă poate conține până la 14 aditivi alimentari (E-uri), cu o medie de 5 aditivi per porție.
Și nu doar acest lucru este îngrijorător. Specialiștii au mai aflat și că nivelurile de zahăr și de sare din compoziția ciorbei sunt unele îngrijorătoare. Mai exact, cantitatea de sare variază între 0,1 g și 5,54 g/100 g de ciorbă.
Asta în contextul în care Organizația Mondială a Sănătății recomandă maximum 5 g de sare pe zi. În ceea ce privește cantitatea de zahăr raportată la 100 g, aceasta oscilează între 0,45 g și 2,96 g. Câte calorii are o ciorbă de burtă?
Dacă alegi să o consumi din restaurante, aceasta poate varia între 24 kcal și 285 kcal/100 g, cu o medie de 135 kcal. De unde apar aceste diferențe și ce mai conține ciorba de burtă? Diferite produse congelate în loc de cele proaspete.
Astfel, InfoCons le recomandă consumatorilor să fie atenți când vine vorba de alegerile culinare. E recomandat ca meniurile să fie verificate, iar în unele cazuri să fie solicitate detalii. Persoanele care nu au voie să consume zahăr sau sare în cantități mari trebuie de asemenea să ia în calcul acest lucru.