Ciorba de legume de post este comandată de mulți români atunci când merg la restaurant. Este sățioasă și are un gust delicios, motiv pentru care mulți o preferă. Cu toate acestea, puțini sunt cei care știu ce conține acest fel de mâncare.
Este perioada Postul Paștelui, astfel că mulți români consumă feluri de mâncare pe bază de alimente vegetale. Sunt multe preparate culinare care se pot consuma în post, inclusiv ciorbele și supele.
De multe ori, românii optează pentru ciorba de legume de post atunci când merg la restaurant. Deși este un preparat potrivit dacă vrei să consumi ceva fără alimente de proveniență animală, ar trebui să știi ce conține.
InfoCons a realizat un studiu privind ingredientele și valorile nutriționale ale ciorbei de legume care se vinde în cele mai multe restaurante de la noi din țară. Acest studiu a fost efectuat pe un număr de 47 de preparate. Gramajul lor variază între 100 și 400 de grame.
Cantitatea de sare raportată la 100 de grame de ciorbă de legume poate varia între 0.04 și 7.76 grame. În cazul în care porția este de 400 de grame, se poate ajunge la o cantitate de sare de până la 31.04 grame.
Totodată, potrivit studiului efectuat, s-a descoperit că, la 100 de grame de ciorbă de legume de la restaurant, există o cantitate de zahăr ce variază între 0.66 grame și 3.47 grame. La 100 de grame de ciorbă, valoarea calorică este cuprinsă între 17 kcal și 140 kcal. Media este de 65.5 kcal.
Organizația Mondială a Sănătății recomandă un consum de cel mult 5 grame de sare pe zi, precum și maximum 25 de grame de zahăr pe zi, în cazul unui adult.
Studiul a mai arătat că numărul de aditivi alimentari variază între 0 și 9. Media numericului de aditivi alimentari, adică E-uri, este de 2. Printre cei mai întâlniți se numără iodura de potasiu (E917) și ferocianura de potasiu (E536), prezenți în sarea iodată.
În plus, ciorba mai poate conține monoglutamat de sodiu (E621) , inozinat disodic (E631) , guanilat disodic (E627) și acid glutamic (E620), care se regăsesc pe etichete având denumirea de “extract de drojdie”.