Ciorba de văcuță este un preparat culinar delicios, dar ce conține cea vândută în cele mai multe restaurante, de fapt. Foarte mulți români o comandă, în special la masa de prânz, dar poate nu știau de aceste ingrediente care se folosesc de bucătari.
Masa de prânz cere neapărat o ciorbă, numai bună de savurat înainte de felul principal. Acest fel de mâncare tradițional nu lipsește din localurile din România, fiind unul adorat de oameni, de la mic la mare.
Din păcate, ciorba de văcuță are în compoziția sa produse neștiute de clienții care trec pragul localurilor din țară. Chefii obișnuiesc să apeleze la ingrediente dubioase care nu ar trebui să se găsească deloc în rețetă.
InfoCons trage un semnal de alarmă în privința acestui preparat culinar, care conține o cantitate foarte mare de zahăr. În 100 de grame de ciorbă de văcuță se află între 0.78 grame și 4.42 grame de zahăr, în timp ce o porție de 500 de grame poate avea până la 22.10 grame de zahăr.
De asemenea, cantitatea de sare raportată la 100 de grame de ciorbă de văcuță variază între 0.02 grame și 3.38 grame. O porție de 500 grame poate avea o cantitate de sare ce poate ajunge până la 16.90 grame.
Ciorba de văcuță care se vinde în multe dintre restaurantele din România, mai ales la masa de prânz, este plină de aditivi alimentari. Numărul acestora variază între 0 și 11, cu toate că media numericului aditivilor alimentari ( E-uri ) este de 4.
Printre cei mai des întâlniți aditivi se numără: dioxidul de sulf (E220), acidul citric (E330), acidul lactic (E270), amidonul modificat (E1422), lactatul de calciu (E327), ferocianura de potasiu (E536) și acidul ascorbic (E300).
De asemenea, preparatul culinar mai are în compoziția sa: monoglutamat de sodiu (E621), ribonucleotide disodice (E634), maltodextrină, extract de ardei roșu (E160c), inozinat disodic (E631) și guanilat disodic (E627).
Mai mult, ciorba de văcuță din localurile românești conține extract de drojdie (E626), dextroză, carboxil metil celuloză de sodiu (E466), gumă xantan (E415), curcuma (E100), extract de rozmarin (E392) și caramel (E150a).
În schimb, valoarea calorică raportată la 100 grame de ciorbă de văcuță este cuprinsă între 35.56 kcal și 129.51 kcal. Media este de 55.86 kcal. O porție din acest preparat culinar are, în general, între 100 şi 500 de grame.