Ce conține parizerul cu carne de pasăre care se regăsește în majoritatea magazinelor din Români. Mulți români îl cumpără, însă, fără să citească eticheta.
Fără doar și poate, mezelurile sunt nelipsite de pe mesele românilor. Considerate varianta ideală pentru micul dejun, puțini dintre cei care le consumă știu și ce ingrediente conțin acestea.
Recent, InfoCons a analizat eticheta a 10 dintre cele mai cumpărate tipuri de parizer din România. Concluziile rezultate în urma studiului ar trebui să dea de gândit multor români.
Printre tipurile de parizer care au fost analizate de către InfoCons se numără cel comercializat de Lidl sub brandul Baroni, Casa Gustului comercializat de Penny, dar și Gustoso comercializat de Kaufland. De asemenea, au mai fost analizate și produsele comercializate sub brandul Aro, Auchan, Simplu, Casa Gustului sau Proxi.
Pentru a trage anumite concluzii, specialiștii au urmărit dacă tipurile de parizer respectă anumiți indici. De exemplu, un parizer ar trebui să conțină între 10-75% carne de păsare. Fruntaș la acest criteriu este parizerul Auchan, cu 75% conținut de carne. Cel mai mic procent de carne, mai exact 10% se regăsește în Premia Parizer.
Pe lângă ingredientul principal care este carnea, pe eticheta parizerului din comerț au fost găsite și alte ingrediente. Toate tipurile de parizer analizate conțin E-uri, numericul de aditivi variind între 3-10.
Potrivit studiului, 10% dintre produsele analizate conțin E-uri, 30% conțin 6 E-uri, iar 20% au 4 E-uri în compoziție. Pe lista cu ingrediente a parizerului cu carne de pasăre ARO au fost găsiți 10 aditivi, iar în parizerul Auchan, Premia și Proxi au fost găsiți 6 aditivi. Cei mai puțini aditivi au fost găsiți în parizerul Simplu, Casa Gustului și Gustoso.
În compoziția celor mai multe produse s-au găsit nitrit de sodiu (250), difosfat de sodiu (E450) și acid asorbic (E300). De pe lista cu aditivi nu au lipsit nici acetatul de sodiu, citratul de sodiu, alginatul de sodiu și caragenanul.
În produsele analizate, cantitatea de glucide este cuprinsă între 2g și 7.9 g. În schimb, cantitatea de zaharuri este cuprinsă între 0.02g și 0.0 g.
InfoCons a analizat și cantitatea de grăsimi, astfel că în produse menționate, grăsimile variază între 8g și 20g. Cantitatea de acizi grași saturați este cuprinsă între 3g și 9g.