Life

Ce conține, de fapt, salamul de Sibiu. Adevărul despre un produs fără de care românii nu concep sărbătorile

Ce are în compoziție, în realitate, salamul de Sibiu. Informații despre alimentul care nu lipsește de pe mesele festive.
25.03.2023 | 10:00
Ce contine de fapt salamul de Sibiu Adevarul despre un produs fara de care romanii nu concep sarbatorile
Ce are în compoziție, în realitate, salamul de Sibiu. Informații despre alimentul care nu lipsește de pe mesele festive. Sursa foto: Pinterest.com
ADVERTISEMENT

Ce conține, de fapt, salamul de Sibiu. Adevărul despre un produs fără de care românii nu concep sărbătorile. Care este istoria care se ascunde în spatele acestuia și când a fost adoptat numele cu care se găsește pe piața românească.

Ce are în compoziție, în realitate, salamul de Sibiu. Informații despre alimentul care nu lipsește de pe mesele festive

Salamul de Sibiu este unul dintre alimentele controversate despre care s-au spus multe de-a lungul anilor, inclusiv că ar avea în compoziția sa carne de cal. Zeci de specialiști și-au dat cu părerea despre acest mit.

ADVERTISEMENT

„Cutuma are un sâmbure de adevăr. La 1900 nu existau aceste membrane pe care le utilizăm noi astăzi și se utilizau membranele naturale. Membrana în care se umplea salamul de Sibiu era de cal.

Era o membrană naturală care dădea un gust ușor diferit. Se matura foarte mult, nu existau sisteme de climatizare și dura undeva la nouă luni de zile facerea acestui salam”, a dezvăluit președinta Asociației Producătorilor de Salam de Sibiu, Carmen Gavrilescu, pentru turnulsfatului.ro.

ADVERTISEMENT

Tradiția se păstrează și în ziua de azi, producătorii salamului de Sibiu folosim membrană de cal numai la edițiile de colecție care se fac de cel mult două ori pe an. Președinta susține că aceste produse au un mare succes în rândul românilor.

Ce ingrediente are salamul de Sibiu și cum se face

Concret, salamul de Sibiu este realizat din carne de porc de la animale ajunse la maturitate și slănină tare. Unele informații despre produsul care nu lipsește de pe mesele festive ne spun că conține, pe lângă cele două ingrediente de mai devreme, și usturoi.

ADVERTISEMENT

De asemenea, printre ingredientele produsului considerat unul de lux în perioada comunistă, se mai află: ienibahar, piper alb, zahăr, sare, azotat de potasiu și membrane naturale (mațe de cal) sau mațe artificiale.

Primul pas în realizarea salamului de Sibiu este cumpărarea cărnii de la porci care au aproximativ 150 de kilograme în viu și nu au miopatie exudativă. Carnea se pune la refrigerare timp ce 12 ore, astfel încât temperatura la os să fie de 2 -4 grade Celsius.

ADVERTISEMENT

Ulterior, carnea se depozitează pentru alte 48 – 72 de ore la aceeași temperatură. Carnea și slănina tare se dau prin tocător și se adaugă restul de condimente. Se lasă la scurs pe o tavă perforată timp de 48 de ore, la o temperatură de 2 – 4 grade Celsius.

Se întoarce periodic, pierderile de suc ajungând la 6 – 7%. După ce au trecut cele 2 zile se mai adaugă la pierderile umidității 2 – 3%. Întărirea slăninii se face în 2 -3 zile la o temperatură aflată între -7 și -10 grade Celsius.

Apoi, se pune compoziția în membrane și are loc zvântarea la o temperatură de 4 – 6 grade Celsius și o umiditate de 80-85%, timp de 48 de ore. Ulterior, salamul de Sibiu este numai bun de servit la sărbătorile de peste an și nu numai.

Salamul de Sibiu. Istorie și nume

Salamul de Sibiu are o istorie veche în spate și are legătură cu un italian, pe numele său Filippo Dozzi, care s-a stabilit la cariera de la Piatra Arsă în anul 1885. Bărbatul era renumit pentru amestecarea cărnurilor și a mirodeniilor.

În anul 191o decide să cumpere o clădire în Sinaia ce avea să poarte denumirea de Înteprinderea Individuală Filippo Dozzi. Produsul era vândut ca și salam touring, apoi sub numele de salam de iarnă și abia în 1932 a fost declarat salam de Sibiu.

ADVERTISEMENT
Greșeala făcută de Duckadam după ce s-a mutat în SUA cu familia: Așa...
Greșeala făcută de Duckadam după ce s-a mutat în SUA cu familia: Așa cum fac toți românii, ce puteam să fac?
O tânără va fi eutanasiată după trei ani și jumătate de procese: „Mă...
O tânără va fi eutanasiată după trei ani și jumătate de procese: „Mă simt ușurată. A fost o luptă atât de lungă”
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
Prima reţinere după celebra nuntă opulentă din Buzescu. Socrul mare a blocat de...
Prima reţinere după celebra nuntă opulentă din Buzescu. Socrul mare a blocat de două ori un drum european
Cât de frumoasă este cea mai bogată româncă! Afacerea cu care a dat...
Cât de frumoasă este cea mai bogată româncă! Afacerea cu care a dat lovitura şi care a ajutat-o să adune o avere fabuloasă
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie...
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie cu ea, fără niciun filtru
Creșterea PENSIILOR, în PERICOL! Se SCHIMBĂ toate CIFRELE
Creșterea PENSIILOR, în PERICOL! Se SCHIMBĂ toate CIFRELE
Florin Salam, din nou în mijlocul unui scandal de proporții. De ce este...
Florin Salam, din nou în mijlocul unui scandal de proporții. De ce este acuzat manelistul
Simona Halep a spus adevărul: Înseamnă enorm pentru mine
Simona Halep a spus adevărul: Înseamnă enorm pentru mine
Ultima oră! Centralele de apartament devin istorie, încălzirea revine „la pauşal”
Ultima oră! Centralele de apartament devin istorie, încălzirea revine „la pauşal”
REPORTAJ După ce era să fie asasinat de soacră și soție, Ghiță din...
REPORTAJ După ce era să fie asasinat de soacră și soție, Ghiță din Măscurei, Vaslui, se gândește să divorțeze: „Ce să facă și el, singurel, dacă ea nu mai vine!?”
Ce se întâmplă dacă apeși „cancel” de două ori la bancomat. Funcționalitatea cunoscută...
Ce se întâmplă dacă apeși „cancel” de două ori la bancomat. Funcționalitatea cunoscută doar de programatori