Life

Ce conține gluten și cum știi dacă ai intoleranță la el. Se găsește în aceste alimente cumpărate masiv de români

Ce are în compoziția sa gluten și cum descoperi dacă ai intoleranță. Se află în multe produse achiziționate de oameni.
25.05.2024 | 06:00
Ce contine gluten si cum stii daca ai intoleranta la el Se gaseste in aceste alimente cumparate masiv de romani
Ce are în compoziția sa glutenul și cum descoperi dacă ai intoleranță. Se află în multe produse achiziționate de oameni. Sursa foto: freepik.com
ADVERTISEMENT

Ce conține gluten și cum știi dacă ai intoleranță la el. Se găsește în aceste alimente cumpărate masiv de români. Cei care se confruntă cu intoleranță trebuie să evite multe pentru a sta departe de efectele negative asupra organismului.

Ce alimente au în compoziția lor glutenul și cum descoperi dacă ai intoleranță. Se află în multe produse achiziționate de oameni

Ce are în compoziția sa glutenul și cum descoperi dacă ai intoleranță. Se află în multe produse achiziționate de oameni, în multe nefiind deloc evident. Cea mai gravă afecțiune care pleacă de la gluten este boala celiacă, o tulburare autoimună.

ADVERTISEMENT

Românii trebuie să știe neapărat că acest termen generic este numele dat unei familii de proteine care se găsește în grâu, orz și secară. Din aceste cereale grâul este cel mai răspândit, însă specialiștii spun că toate derivatele sale au în compoziția lor gluten.

Aceste proteine ajută alimentele să își mențină forma și conferă elasticitate aluatului. În plus, acționează ca un adeziv, motiv pentru care pâinea este mereu moale și pufoasă. Glutenul se găsește și în produsele de panificație, biscuiți și paste făinoase.

ADVERTISEMENT

Totodată, glutenul se mai găsește în arpacaș, fulgi de grâu și făina albă rafinată. De asemenea, experții spun că acest gluten poate fi în multe produse alimentare și băuturi obișnuite, cum ar fi berea. Se mai întâlnește în produsele pe bază de orz, inclusiv malț.

Coloranții alimentari, oțetul de malț, sosurile și dressingurile pentru salată au la rândul lor gluten. Mai mult decât atât, această proteină poate fi prezentă în pastilele cu vitamine, produsele cosmetice și chiar anumite medicamente.

ADVERTISEMENT

Cum afli că ai intoleranță la gluten

Intoleranța la gluten nu trebuie să fie confundată cu alergia la grâu. Cei care doresc să afle dacă au această afecțiune trebuie să fie foarte atenți la simptomele pe care le au după ce au consumat anumite produse alimentare.

Majoritatea se confruntă cu diaree, constipație, balonare, dureri abdominale, oboseală, dureri de cap, greață. Potrivit obio.ro, printre simptome se mai numără durerile articulare, abdominale și musculare, amețeală, depresie sau anxietate, anemie.

ADVERTISEMENT

În primul rând, oamenii trebuie să meargă la medic pentru a se exclude boala celiacă sau alergia de grâu. Doctorii iau o probă de sânge care are rolul de a detecta prezența anticorpilor care indică sau nu prezența bolii celiace.

În al doilea rând, medicul trebuie să confirme sau nu intoleranța la gluten. Din păcate, nu există un test în acest sens, ceea ce înseamnă că oamenii trebuie să reducă sau să elimine glutenul din regimul alimentar.

În felul acesta vor putea să monitorizeze simptomele. Mai mult, pacienții pot ține un jurnal alimentar în care pot scrie care sunt simptomele care apar după ce au consumat alimente care au în compoziția lor gluten.

ADVERTISEMENT