Multe persoane consumă pateul vegetal fără ca măcar să știe ce conține acesta, dar și cum se face. Într-adevăr, e un produs ieftin, iar de cele mai multe ori chiar delicios. E important însă să știm ce cumpărăm pentru a fi în siguranță.
A început Postul Paștelui, care de altfel este și cei mai lung post din întreg anul. Astfel, credincioșii sunt nevoiți să renunțe la preparatele de origine animală. În unele zile însă există totuși dezlegare la pește.
Până când vin acestea însă, există o mulțime de alimente care înlocuiesc carnea. Exemplu este chiar soia. Totodată, ciupercile pot fi alegerea perfectă pentru prepararea mai multor alimente, având în vedere consistența, dar și textura lor.
Și pateul de post adorat de multe persoane, însă ce conține, de fapt? Multe persoane consideră că e mai sănătos decât cel care are la bază carne. Adevărul este însă altul, notează jurnalistul Dragoș Pătraru, care a analizat astfel de produse.
El a adunat șase tipuri de pateu vegetal care se găsesc pe rafturile magazinelor din România. Iar surpriza e una cu adevărat mare. Pe etichetă sunt prezenți numeroși aditivi alimentari.
Ce conține pateul vegetal din comerț, deci? De la apă și ulei, până la amidon de porumb, dar și proteină vegetală din soia. Totodată, în pateul vegetal se găsesc ciuperci, însă doar 5%, alături de sare și numeroși aditivi.
Printre aditivii prezenți într-un pateu vegetal celebru se numără: stabilizatori (polifosfați), emulsifianți (stearoil 2-lactilat de sodiu), esteri citrici ai mono și digliceridelor cu acizi grași, sirop de glucoză, potențiatori de aromă (glutamat monosodic) și agenți de îngroșare precum guma xantan.
„Cum ar fi să se numească acest produs „Bucegi vegetal cu stearil 2 lactil de sodiu, esteri, citrice ai mono și digliceridelor cu acizi grași și gumă xantan?””, a comentat jurnalistul.
Și se pare că pateul vegetal din comerț conține peste 24 de ingrediente, printre care aditivi alimentari, coloranți, dar și conservanți. Asfel, românii care aleg să consume un astfel de produs ar fi bine să fie conștienți de aceste detalii.
„Dacă vreți sfatul meu, n-ar trebui să consumați niciodată, sub nicio formă, aceste mizerii din magazine numite pate vegetal. Atenție! Este o întreagă industrie și aici. Adică producătorii de otravă din carne și-au făcut și divizii de otravă vegetală”, a mai spus cunoscutul jurnalist.