Șunca Pikok este unul dintre cel mai bine vândute produse din lanțul de magazine Lidl. Face parte din categoria alimentelor favorite ale românilor, datorită gustului. Însă, puțini se gândesc să mai citească și eticheta, pentru a ști ce consumă cu adevărat.
Șunca Pikok este un pericol sau un beneficiu pentru sănătate? Producătorii susțin că are grăsimi în cantitate mică, într-o proporție de 2%, zahăruri într-o cantitate de o, 2%, iar sarea în cantitate mare este într-un procent de 2, 4%.
Cât despre alte ingrediente, carnea de pui ar fi adaosul cel mai mare din șunca Pikok, într-o cantitate de 65%. Aceasta ar fi fost amestecată cu: apă, sare, amidon, dextroza, agent de îngroșare, nitrit de sodiu, oxid de sodiu sau proteină de origine animală.
”65% carne din piept de pui, apa, sare, amidon, dextroza, agent de ingrosare: alga marina osta aprelucrata; stabilizatori: trifosfati de sodliu, oxid de sodiu; proteina de origine animala (pui), eritorbat de sodiu; extracte din amestec de condimente, conservant: nitrit de sodiu. Urme: Țelină, Ouă, Lupin, Lapte, Muștar, Fructe cu coajă lemnoasă”, potrivit ro.openfoodfacts.org
Așa cum se poate observa, șunca Pikok are în compoziție inclusiv aditivi. Cât de periculos este pentru organismul nostru, de exemplu, să te hrănești cu nitrit de sodiu? Experții susțin că este extras din zăcăminte naturale și are potențial cancerigen.
”Aditiv alimentar din categoria conservanţilor, produs prin procedee chimice din azotatul de sodiu sau extras din zăcăminte naturale, deoarece se prezintă şi ca mineral natural. Este o pulbere de culoare albă, eficientă împotriva bacteriei Clostridium botulinum. În stomac, în prezenţa proteinelor, nitriţii formează nitrozamine, substanţe cu potenţial cancerigen.
De asemeni, ei reacţionează cu hemoglobina, distrugând-o. Hemoglobina copiilor, în comparaţie cu hemoglobina adulţilor este mult mai sensibilă faţă de nitriţi, motiv pentru care copiii nu ar trebui să consume produse conţinând acest aditiv. Se recomandă citirea cu atenţie a etichetelor de pe alimente.
Doza zilnică admisă pentru consumul umaneste de până la 0,06mg/kg corp, adică 1,2 mg pentru o persoană care cântăreşte 20 kg. Cantitatea de 1,2 mg nitrit de potasiu se poate regăsi în 6 – 12 grame de preparat din carne (…) Se foloseşte în cantitate cuprinsă între 100 mg/kg şi 180 mg/kg la produsele din carne conservate prin sterilizare, sărare, uscare sau afumare”, potrivit InfoCons.
În concluzie, este foarte important să citim eticheta și să ne documentăm despre denumirile pe care nu le cunoaștem. În acest mod ne asigurăm că ne alimentăm sănătos și că nu ne dăunăm organismului. Unele boli provocate de aditivi sunt fatale.