Life

Ce conținea celebrul suc CICO? Avea termen de valabilitate doar 7 zile: „Ani de zile s-a făcut cu…”

Ce avea în compoziție CICO, băutura celebră a anilor '70? Mulți români tânjesc și acum după gustul sucul făcut în țara noastră.
10.04.2025 | 14:11
Ce continea celebrul suc CICO Avea termen de valabilitate doar 7 zile Ani de zile sa facut cu
Din ce era făcut sucul CICO. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

În România, sucul CICO este mai celebru decât Coca-Cola. Chiar dacă mulți nici măcar nu au apucat să-l guste, este prezent în poveștile părinților sau bunicilor, care-și amintesc nostalgici de băutura celebră din anii ’70. Totuși, cum era făcută?

Cum se producea celebrul suc CICO

CICO este băutura celebră al cărei nume încă se aude în poveștile părinților sau chiar ale bunicilor, în funcție de generație. Fabricat în anii ’70 în România, sucul era pe atunci echivalentul autohton al Pepsi-ului, Coca-Cola sau Sprite-ului. Chiar și după Revoluție, românii nostalgici continuau să-l comande prin baruri sau pe terase.

ADVERTISEMENT

Ideea producției sucul românesc nu i-a venit lui Nicolae Ceaușescu, ci fratelui său, Ion, care a considerat că țara are nevoie de o fabrică de conserve, inclusiv de sucuri, pentru ca fructele și legumele să fie folosite în totalitate.

Concentratele pentru sucuri erau realizate la Institutul pentru Produse Horticole din București, apoi distribuite către cele 70 de fabrici din țară, unde erau transformate în băuturi, îmbuteliate și puse în vânzare. Numele Ci-Co vine de la combinația „Citrice” și „Cola”. Avea un gust foarte plăcut și costa doar un leu, dar nu oricine și-l permitea, notează muzeulbradurilor.ro. 

ADVERTISEMENT

Pentru că era 100% natural, CICO avea un termen de valabilitate de doar 7 zile. Băutura era produsă de IPA (Întreprinderea de Produse Alimentare) București, care deținea șase fabrici în Capitală.

În cinci dintre ele, procesul era aproape artizanal: sticlele erau spălate cu perii de sârmă, sucul era turnat cu ajutorul unei pâlnii, iar capacele erau fixate cu o presă acționată cu piciorul. La final, o muncitoare aplica manual etichetele, folosind lipici. Doar în Militari funcționa o fabrică automată de producție, adusă din Franța.

ADVERTISEMENT
cico suc etichetă românia
Sucul CICO era făcut în România.
Sursa foto: Muzeul Brandurilor

Dezvăluirile făcute de fostul director al fabricii CICO

Până în anii 80, cele șase fabrici produceau zilnic 600.000 de sticle, iar directorul Ion Stamanichi a explicat care era procesul de producție și faptul că, ani bun, sucul CICO s-a făcut din concentrate de fructe.

ADVERTISEMENT

„La Braşov făceam şi concentrate pe bază de suc de mere, de struguri, de cătină. (…)  La Braşov făceam şi concentrate pe bază de suc de mere, de struguri, de cătină. Brifcorul l-a creat Institutul de Chimie Alimentară. Făceam şi noi reţete în funcţie de ce concentrate puteam să aducem prin bartere din străinătate.

Ani de zile, Cico s-a făcut cu concentrat venit de la o firmă din Grecia. Era unu grec pe nume Arvanidis, care avea afaceri cu statul român. El, la schimb, dădea concentrate”, a declarat directorul fabricii CICO, conform adevarul.ro.