News

Ce contraindicații există la vaccinurile Pfizer și Moderna. Explicația medicilor

14.01.2021 | 07:47
Ce contraindicatii exista la vaccinurile Pfizer si Moderna Explicatia medicilor
2021.Pfizer-BioNTech COVID-19 vaccine (Credit Image: © Biontech/ROPI via ZUMA Press)
ADVERTISEMENT

Românii se vaccinează cu produsele Pfizer-BioNTech și Moderna, două vaccinuri care nu au contraindicații majore.

Construite după tehnologia ARN mesager, vaccinurile nu au contraindicații majore, însă unii pacienți au nevoie de o atenție sporită.

ADVERTISEMENT

Etapa a 2-a a imunizării din țara noastră începe vineri, 15 ianuarie, moment în care vor fi vacinate și persoanele în vârstă, dar și cele cu boli cronice.

Vaccinul anti-Covid nu are contraindicații majore

Atât vaccinul Pfizer, cât și cel Moderna, au fost introduse în schema de imunizare a românilor și se află deja la Institutul „Cantacuzino”.

ADVERTISEMENT

„Nu avem contraindicaţii pentru vaccinarea cu ser mARN. Poate putem discuta cel mult de unele precauţii, dar numai atât. Adică, cei care au avut, de exemplu, reacţii alergice grave, şoc anafilactic, eventual cu antecedente, pot avea unele probleme.

Repet, nu există practic contraindicaţii, cu excepţia vaccinării gravidelor şi copiilor. Şi nu pentru că serul ar fi un pericol pentru aceste două categorii, ci pentru că încă nu s-au efectuat studii clinice în acest sens”, a explicat profesorul Emanoil Ceauşu, medic primar Boli Infecţioase şi Tropicale, conform Adevărul.

ADVERTISEMENT

În cazul persoanelor care fac șoc anafilactic de la vaccin nu se va mai administra a doua doză, anunță specialiștii.

Au fost raportate evenimente de anafilaxie. Trebuie să fie întotdeauna disponibile un tratament medical şi o supraveghere adecvate, în caz de reacţie de tip anafilactic după administrarea vaccinului. Se recomandă monitorizarea atentă timp de cel puţin 15 minute după vaccinare”, precizează cei de la Pfizer.

ADVERTISEMENT

Pacienții cu probleme de coagulare a sângelui trebuie să aibă atenție sporită când vine vorba de vaccinare, anunță cei de la Pfizer: „În mod similar altor injecţii intramusculare, vaccinul trebuie administrat cu prudenţă persoanelor cărora li se administrează tratament anticoagulant sau celor cu trombocitopenie sau orice tulburare de coagulare (de exemplu hemofilie), întrucât în urma administrării intramusculare la aceste persoane pot să apară hemoragii sau echimoze”.

Totodată, vaccinarea va fi amânată în cazul persoanelor răcite. Faza a 2-a a vaccinării începe de vineri, 15 ianuarie.

Vor avea prioritate pacienții cu obezitate, imunodepresii severe, alte boli metabolice, inclusiv congenitale, diabet zaharat, boli autoimune, afecţiuni cardiovasculare, renale, neurologice, sindromul Down, afecțiuni hepatice, pacienți transplantați, pacienți infectați cu HIV/SIDA.

ADVERTISEMENT