News

Ce crede Adrian Năstase despre o posibilă alianță Rusia – China: ”Cele două puteri au interese similare”

Adrian Năstase, fost premier al României, și-a spus opinia despre o posibilă alianță Rusia - China, în contextul ultimelor evenimente internaționale.
26.03.2023 | 22:06
Ce crede Adrian Nastase despre o posibila alianta Rusia  China Cele doua puteri au interese similare
Există o alianță Rusia - China? Adrian Năstase este ferm: ”Cele două puteri au interese similare”. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Adrian Năstase, fost premier, dar și ministru de externe, și-a spus părerea despre o posibilă alianță Rusia – China. Politician cu experiență în diplomație, acesta este ferm în ceea ce privește relațiile celor două mari puteri ale lumii.

Există o alianță Rusia – China? Adrian Năstase este ferm: ”Cele două puteri au interese similare”

Săptămâna trecută, toată atenția planetei s-a îndreptat către Kremlin. La Moscova, Vladimir Putin a avut un summit întins pe durata a două zile cu bunul său prieten și aliat Xi Jinping, președintele Chinei.

ADVERTISEMENT

Prezent duminică seara într-o emisiune de televiziune, Adrian Năstase și-a spus punctul de vedere în legătură cu această relație Rusia – China despre care au discutat toți specialiștii planetei.

Deși au existat multe voci care au spus că Moscova nu ar fi obținut mult după întâlnirea Putin-Xi, fostul premierul al României este de părere că lucrurile sunt clare. Năstase spune că, la nivel mondial, se observă clar cele două mari blocuri, Occidental, respectiv Rusia și China.

ADVERTISEMENT

Dacă încercăm să ne ridicăm, să privim de la înălțimea de pe orbit a unui satelit, vom vedea, de fapt, că că ar trebui să lăsăm la o parte iluziile şi să constatăm că s-au creat două blocuri care de acum încolo vor deveni foarte agresive unele cu celelalte.

Occidentul, pe de o parte condus de Statele Unite și pe de altă parte Rusia și China. Dar este clar că în felul ăsta și războiul din Ucraina devine un fel de război proxi prin intermediar. Ucraina e sprijinită de Statele Unite și state membre NATO. Pe de altă parte, Rusia e sprijinită mai mult sau mai puțin vizibil de China”, spune Năstase, la Antena 3.

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește o alianță Rusia – China, fostul diplomat român spune că ”practic” ar exista o înțelegere militară între cele două mari puteri ale lumii. Explicația: au interese comune.

Chiar dacă nu există o alianță și nu există o alianță militară, cred că din punct de vedere al unui echivalent funcțional, există practic o alianță militară între Rusia și China. Cele două țări în momentul de față interese similare”, a adăugat Năstase.

ADVERTISEMENT

Adrian Năstase: ”China reprezintă partenerul senior, iar Rusia a devenit partenerul junior”

Adrian Năstase este și el de părere că Beijingul domină atunci când vine vorba de relația cu Moscova. Acesta remarcă și mandatul de arestare pentru Vladmiri Putin. Decizia luată de Curtea Penală Internațională îl pune pe liderul rus într-o ipostază vulnerabilă.

China reprezintă partenerul senior. Rusia a devenit partenerul junior, schimbându-se cumva ceea ce exista în timp ca relație între ei și decizia asimetrică și-a schimbat sensul.

În plus, decizia de arestare pentru Putin venită de la de la Tribunalul Penal Internațional ajută din nou China. Îl pune pe Putin într-o situație de oarecare vulnerabilitate”, subliniază fostul premier.

ADVERTISEMENT