News

Ce crede Bill Gates despre teoriile conspirației apărute pe seama coronavirusului.”Nimeni nu ar fi prezis…”

27.01.2021 | 16:19
Ce crede Bill Gates despre teoriile conspiratiei aparute pe seama coronavirusuluiNimeni nu ar fi prezis
ADVERTISEMENT

Bill Gates, cofondatorul Microsoft, devenit filantrop, este în centrul multor teorii ale conspirației despre noul coronavirus, pandemia de COVID-19 și vaccinuri.

Într-un interviu pentru Reuters, Bill Gates s-a declarat uimit de cantitatea acestor teorii ale conspirației care îl au în centru, dar și-a exprimat și dorința de a le explora pentru a descoperi ce se află în spatele lor.

ADVERTISEMENT

Revenind la lupta pentru stoparea pandemiei, miliardarul a atras atenția asupra faptului că țările mai sărace se confruntă cu o întârziere de minim 6-8 luni în urma națiunilor mai bogate în ceea ce privește accesul la vaccinurile COVID-19

Bill Gates: „Oamenii chiar cred teoriile astea?”

În interviul acordat Reuters, Gates a spus că milioanele de postări online și „teorii nebunești ale conspirației” despre el și despre expertul american în boli infecțioase Anthony Fauci probabil că au apărut, în parte, din cauza combinației unei pandemii virale înfricoșătoare și a creșterii mass-media.

ADVERTISEMENT

„Nimeni nu ar fi prezis că eu și dr. Fauci am fi atât de proeminenți în aceste teorii cu adevărat diabolice”, a spus Gates. „Sunt foarte surprins de asta. Sper să dispară.”

De când a început pandemia în urmă cu un an, milioane de teorii ale conspirației s-au răspândit pe internet, alimentând dezinformarea despre coronavirus, originile sale și motivele celor care lucrează pentru a lupta împotriva acestuia.

ADVERTISEMENT

Acestea includ afirmații că Fauci și Gates au creat pandemia pentru a încerca să controleze oamenii, că vor să profite de răspândirea virusului și că vor să folosească vaccinuri pentru a introduce microcipuri în corpul oamenilor prin care să îi urmărească.

„Dar oamenii chiar cred teoriile astea?”, a întrebat Gates. „Va trebui să ne educăm cu privire la acest lucru în anul următor și să înțelegem … cum schimbă comportamentul oamenilor și cum ar fi trebuit să reducem acest fenomen.”

ADVERTISEMENT

Bill Gates, încântat de echipa aleasă de Joe Biden pe sănătate

Gates i-a lăudat pe Fauci și Francis Collins, șeful Institutului Național al Sănătății din SUA, ca „oameni deștepți” și „minunați” și a spus că așteaptă cu nerăbdare să-i vadă capabili să lucreze eficient și să spună adevărul sub noua administrație a președintelui Joe Biden .

În timpul abordării pandemiei de către fostul președinte Donald Trump, a spus Gates, „simțise uneori că ar fi fost singurii oameni sănătoși din guvernul SUA”. „Sunt încântat de echipa pe care Biden a ales-o” pentru a aborda criza sănătății, a spus Gates.

Gates a spus că este, de asemenea, mulțumit că, sub Biden, Statele Unite s-au realăturat Organizației Mondiale a Sănătății și „că a numit oameni deștepți și faptul că Dr. Fauci nu va fi îndepărtat”.

Țările sărace, decalaj de 6-8 luni față de cele bogate în ce privește vaccinarea contra COVID

Țările mai sărace se confruntă, în cel mai bun caz, cu o întârziere de 6-8 luni față de națiunile mai bogate în ceea ce privește accesul la vaccinurile COVID-19 pentru a-și proteja populațiile împotriva pandemiei, a declarat Bill Gates.

Gates a numit lansarea primelor vaccinuri contra COVID-19 o „problemă de alocare foarte dură” care pune presiune asupra instituțiilor globale, guvernelor și producătorilor de medicamente.

“Fiecare politician este presat să depună eforturi pentru ca țara lor să ajungă cât mai în fața cozii”, a spus Gates, citat de Reuters.

Fundația Bill și Melinda Gates a alocat până acum aproximativ 1,75 miliarde de dolari pentru răspunsul global la pandemia COVID-19, inclusiv prin fonduri pentru inițiativa de partajare a vaccinului COVAX, condusă de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), și prin sprijin direct pentru unii producători de vaccinuri.

COVAX, comanageriat de OMS și alianța pentru vaccinuri GAVI, își propune să livreze 2,3 miliarde de doze de vaccin anti COVID-19 până la sfârșitul anului, inclusiv 1,8 miliarde de doze pentru țările mai sărace, fără costuri pentru guvernele lor. Speră să înceapă câteva livrări luna viitoare.

Gates a spus că aprovizionarea cu vaccinuri prin COVAX ar fi „modestă” la început.

„Numărul total de doze pe care GAVI (și COVAX) le va avea în prima jumătate a anului este încă foarte modest. Da, vor primi niște doze, dar dacă comparați când vor atinge același procent de acoperire ca țările bogate – acolo aș spune că sunt șase până la opt luni, cel mai bun caz ”, a spus el.

Seth Berkley, CEO GAVI și co manager al COVAX, a avertizat marți despre „un sentiment de panică legat de vaccin”, multe țări urmărind să încheie acorduri bilaterale cu producătorii de medicamente pentru a asigura limite în aprovizionare și altele amenințând cu acțiuni legale împotriva producătorilor de droguri care au spus că livrările ar putea fi întârziate.

Statele bogate, o viață mai normală până la sfârșitul anului

Gates a spus că o astfel de presiune nu este utilă, menționând că producătorii de medicamente precum Pfizer, BioNTech, AstraZeneca și Moderna au dezvoltat toate vaccinuri contra COVID-19 în mai puțin de un an.

„Dacă sunteți o companie farmaceutică care nu a făcut un vaccin, nu sunteți sub presiune. Dar cei care au făcut vaccinul – ei sunt cei care sunt atacați”, a spus el.

„Este situația clasică în sănătatea globală, în care susținătorii o doresc dintr-o dată pentru zero dolari și imediat. Și simt ca aceste companii farmaceutice care au sărit să găsească un vaccin, ei bine … ei sunt motivul pentru care putem vedea venind sfârșitul epidemiei.”

Gates, care a publicat miercuri scrisoarea anuală a fundației sale, subliniind prioritățile și previziunile sale, a spus că crede că oamenii care trăiesc în țările mai bogate vor vedea sfârșitul pandemiei, cu o revenire la o viață mai normală, până la sfârșitul acestui an – presupunând că vaccinurile ar fi administrate la aproximativ 70% până la 80% din populațiile lor.

El a subliniat, de asemenea, câteva partea pozitivă a  pandemiei – dezvoltarea foarte accelerată a tehnologiei vaccinului ARNm folosită în serurile contra COVID Pfizer/BioNTech și Moderna.

În următorii 5 până la 10 ani, a spus Gates, vaccinurile ARNm vor deveni mai rapide și mai ieftin de dezvoltat, mai ușor de dozat și mai stabil de depozitat, deschizând posibilitatea dezvoltării viitoare de vaccinuri împotriva bolilor precum HIV și malaria

„Aduce o nouă speranță pentru vaccinurile lipsă – că le-am putea obține mai repede”, a spus el.

ADVERTISEMENT