News

Ce crede CTP despre măsurile economice anunţate de guvern: ”Banii ăștia îi acoperim cu pielea ursului din pădure care va fi arsă și mâncată”

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu (CTP) a comentat marți seara măsurile anunțate de coaliția de guvernare în pachetul ”Sprijin pentru România” și nu crede că acestea vor rezolva problemele economice din țară.
24.05.2022 | 21:28
Ce crede CTP despre masurile economice anuntate de guvern Banii astia ii acoperim cu pielea ursului din padure care va fi arsa si mancata
CTP nu crede în succesul măsurilor economice anunțate în coaliția de guvernare. Foto: facebook.com/CTPopescu
ADVERTISEMENT

CTP a reacționat la câteva ore după ce Marcel Ciolacu a dezvăluit că banii pentru ajutorul promis pensionarilor (700 de lei) și amânarea cu 9 luni a ratelor la bănci vor fi luați de stat din servicii și bunuri.

CTP se întreabă ce se întâmplă până la 1 iulie

Amintim că luni, coaliția de guvernare (PSD-PNL-UDMR) anunța că la 1 iulie vor fi aplicate măsurile sociale și economice noi din pachetul ”Sprijin pentru România”.

ADVERTISEMENT

Prezent în studioul Digi 24, CTP s-a întrebat ce se va întâmpla până la 1 iulie. În plus, acesta s-a referit și la subiectul blocării angajărilor bugetarilor, măsură cuprinsă în pachetul ”Sprijin pentru România”.

Până la 1 iulie ce se întâmplă? Deja se angajează la Ministerul Fondurilor Europene vreo 300 de inși. Până la 1 iulie se va angaja în draci. Vor fi tot felul de nepoate, de verișoare… Soluția era să se facă de mâine. Și tot de mâine să se facă restructurări.

ADVERTISEMENT

Acolo sunt mulți care iau bani degeaba. E vechea problemă a administrației din România. Măsurile astea sunt luate de parcă în august, pe la sfârșitul verii, se va lumina totul.”

Cele 3 crize majore

Mai departe, Cristian Tudor Popescu a atras atenția asupra efectelor celor 3 crize majore generate de războiul din Ucraina: ”Păi noi suntem acum în vreo 3, 4, 5 crize convergente și dependente una față de cealaltă.

ADVERTISEMENT

Avem o criză inflaționistă. Una energetică și una alimentară. Criza energetică și cea alimentară vor fi întreținute cu sârguință de Rusia. Ei vor spune că prețurile ne omoară din cauza NATO și a UE.

E foarte greu să creezi niște coridoare în Marea Neagră. Să ne gândim câte mine sunt acolo în apă. E foarte greu să ne gândim că acea zonă va fi eliberată curând. Va mai dura ani…”

ADVERTISEMENT

Revenind la ajutorul promis pensionarilor de Guvernul României, CTP a remarcat că cei 700 de lei nu vor acoperi problemele seniorilor decât pentru o perioadă scurtă:

Asta este o injecție cu bani, care o să ajute cât o să ajute pensionarii și după aia? Crizele durează ani. Sunt măsuri din care cel mai mult câștigă electoral PSD, pentru că ele sunt interpretate ca fiind măsuri ale stângii.

Ele au și fost anunțate de domnul Ciolacu, care capitalizează aici electoral, pe care văd că nu se pune impozit. Poate ar trebuie să vorbim și despre acest impozit, care este principalul beneficiu pentru PSD, dar și pentru Ciucă, pentru premier. Pentru PNL, nu.”

CTP dezaprobă amânarea ratelor la bănci

În continuare, jurnalistul nu crede în soluția luării banilor din servicii și bunuri pentru alimentarea pachetului ”Sprijin pentru România”: ”De unde se iau banii acum? Pentru cei 700 de lei, pentru restul bugetarilor, pentru cele 9 luni, care după părerea mea nu reprezintă o măsură bună.

Ce presupune ea? Acum e întunericul și peste 9 luni e lumină? Nu! Peste 9 luni, cei care vor trebui să plătească vor avea o situație și mai grea decât asta.

Ni se spune că banii ăștia îi acoperim cu pielea ursului din pădure care va fi arsă și mâncată. La viitor ei spun că vor scădea cheltuielile la 10%. În limba maghiară, timpul viitor nu există. Vom și o să… Asta este ecuația în clipa de față.”

Altfel, Cristian Tudor Popescu a vorbit și despre alt pericol care se prefigurează la adresa securității României: ”Așa că, am rezolvat ceva? Lucrurile merg în momentul ăsta într-o singură direcție: cel puțin spre mai rău. Nu mai vorbesc despre încă un aspect care e uitat.

Pericolul cel mai mare nu e Rusia. E în SUA. Pentru că e o probabilitate ca republicanii să câștige Congresul. Și vine din nou Trump. Atunci o să vedem combinația Trump-Putin. Acum e Biden și sunt niște soldați aici. Biden e jos în sondaje. Democrații nu stau bine în sondaje.”

ADVERTISEMENT