Criza energetică, la care se adaugă cea a scumpirilor i-a determinat pe guvernanți să propună o serie de măsuri pentru gestionarea situației. Acestea au fost incluse în mai multe programe, care vizează anumite categorii sociale și economice, notează News.ro.
Una dintre propunerile din programul “Sprijin pentru România” pe care guvernanții le iau în calcul vizează ajustarea contractelor din bani publici luând în calcul creșterea prețurilor pentru materialele de construcții.
Guvernanții mai iau în calcul și actualizarea prețurilor din contractele publice, luând în calcul diferiți indicatori economici. O astfel de măsură ar urma să fie implementată printr-un OUG separat.
Bugetul de stat ar urma să fie sursa de finanțare de aproximativ un miliard de lei a schemei de ajutor de stat stabilite prin HG 807/2014. De asemenea, din aceiași sursă ar urma să fie acoperit și un program de sprijin pentru transportatori.
Mai exact, operatorii economici care transportă mărfuri sau persoane ar urma să beneficieze de o decontare a 50 de bani pe litrul de carburant. Estimările indică faptul că de acest program ar urma să beneficieze în jur de 4.000 de persoane.
Membrii coaliției de guvernare propun și acordarea unor granturi pentru companiile afectate de războiul din Ucraina. Pentru această propunere urmează să fie alocați cel puțin 300 de milioane de euro.
Companiile private vor fi sprijinite și prin plata a 75% din salariul de bază pentru angajații care se află în șomaj tehnic sau care au un program de activitate redus.
Pe masa guvernului ar urma să ajungă și două măsuri care ar trebui să ajute sectorul agricol: un sprijin de 200 de milioane de euro pentru producția agricolă și capitalizarea Casei de Comerț Unirea.
Pachetul “Sprijin pentru România” include și o serie de măsuri sociale. Printre acestea se numără acordarea de vouchere de 50 de euro, la două luni, pentru familiile care au un venit mediu lunar mai mic de 600 de lei.
De această măsură ar urma să beneficieze și cei care primesc venitul minim garantat (VGM), persoanele cu dizabilități, dar și pensionarii care au indemnizații mai mici de 1.500 de lei.
Elevii care primesc burse sociale vor beneficia, pe parcursul anului școlar, de vouchere în valoare de 20 de euro. O astfel de propunere ar urma să fie aplicată în cazul a 156.000 elevi, cu un impact de 0,012% din PIB.
Unele dintre măsurile luate în calcul vizează și angajații. Astfel, valoarea tichetelor de masă ar urma să crească la 30 de lei. În plus, în cazul celor cu salariu minim, ar urma o scutire de taxe dacă beneficiază de o creștere cu cel puțin 200 de lei.
Bugetul de stat ar urma să suporte și o creștere a normei de hrană pentru pacienții din spitale, aceasta urmând să ajungă la 22 de lei. De o astfel de măsură ar urma să beneficieze aproximativ trei milioane de persoane.
În cazul tinerilor, guvernanții i-au în calcul implementarea a două programe. Unul dintre acestea, “Family Start”, care garantează garantarea în proporție de 80% a creditelor de maxim 75.000 lei pentru persoanele cu vârste între 18 și 45 de ani, cu venituri de 7.500 lei pe familie.
Cel de al doilea program, “Student Invest” , ar urma să garanteze credite în valoare de 50.000 de lei pentru persoanele între 18 și 31 de ani care studiază în sistemul de învățământ superior din România. De aceste prevederi ar urma să beneficieze maxim 10.000 de persoane.