News

Ce datorii a lăsat Prințul Paul în România. A fost dat în judecată de o celebră companie

Prințul Paul al României urmează să fie predat autorităților române, după ce a fost plasat în arest la domiciliu la Paris.
10.04.2025 | 09:03
Ce datorii a lasat Printul Paul in Romania A fost dat in judecata de o celebra companie
Prințul Paul și soția sa, Lia, au părăsit România în 2020. Colaj: FANATIK, Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Prințul Paul Philippe al României a fost plasat în arest la domiciliu la Paris, luni dimineaţă, în baza mandatului de arestare european emis de autorităţile române, urmând să fie predat acestora.  Dar decizia de predare  a prințului Paul va aparţine justiţiei franceze.

Prințul Paul are datorii de 3.500 lei la compania Digi

Paul a fugit din România în 2020, când a fost condamnat la trei ani şi patru luni de închisoare pentru corupţie legată de restituirea ilegală a unor bunuri imobiliare din apropierea Bucureştiului, cărora le-a pretins în mod fals proprietatea. A fost prins la Paris,  în iunie 2022, dar o Curte de Apel a refuzat să îl extrădeze în România.

ADVERTISEMENT

În prezent, prințul Paul are domiciliul în Italia. În vara lui 2024 a fost reţinut în Malta, unde venise pentru o conferință, în baza unui mandat european de arestare. Ulterior, instanța din Malta a dispus control judiciar și eliberarea acestuia, pe cauțiune, după ce a stat două luni în arest.

Până la urmă, extrădarea nu a fost aprobată, deoarece instanţa din Malta a fost convinsă că prinţul Paul, în calitate de moştenitor al Casei Regale, ar fi fost condamnat în România pe motive politice. Numele lui Paul Philippe al României figurează ca pârât într-un dosar înregistrat pe 22 noiembrie 2024 la Judecătoria Sectorului 2.

ADVERTISEMENT

Conform datelor consultate de FANATIK pe portalul instanțelor de judecată, reclamant este Digi Romania SA (fosta RCS&RDS), iar obiectul dosarului este „cerere de valoare redusă”. Prin cererea înregistrată, Digi a solicitat instanţei obligarea acestuia la plata sumei de 3.469,23 lei, reprezentând contravaloare facturi fiscale.

Dosarul a fost suspendat pe 10 martie 2025

De asemenea, Digi a solicitat plata de penalităţi de întârziere, plata de daune reziliere, cu cheltuieli de judecată. În dosar se arată că, prin rezoluţia din data de 20.01.2025, comunicată prin adresa din data de 27.01.2025, fiind de notorietate că pârâtul este dat în urmărire internaţională, i s-a pus în vedere reclamantei să precizeze dacă solicită citarea acestuia prin publicitate.

ADVERTISEMENT

Instanța a specificat că, având în vedere faptul că reclamanta nu a solicitat citarea pârâtului prin publicitate, reţinând că cererea nu poate fi soluţionată fără citarea acestuia, în baza articolului 242 Cod procedură civilă va suspenda judecata cererii. Această decizie a fost luată de Judecătoria Sectorului 2 pe 10 martie 2025.

ADVERTISEMENT

S-a precizat că se poate formula cerere de repunere pe rol/ recurs pe toată perioada suspendării, cererea urmând a se depune la Judecătoria Sectorului 2 Bucureşti. Alineatul 1 al articolului 242 arată că suspendarea judecății cauzei se face când instanța constată că desfăşurarea normală a procesului este împiedicată din vina reclamantului.

Fiscul a confiscat un imobil din Sinaia al Prințului Paul

Acesta poate împiedica desfășurarea procesului prin neîndeplinirea obligaţiilor stabilite în cursul judecăţii, potrivit legii, iar judecătorul poate suspenda judecata, arătând în încheiere care anume obligaţii nu au fost respectate. La alineatul 2 se menționează că, la cererea părţii, judecata va fi reluată dacă obligaţiile la care se referă alineatul 1 au fost îndeplinite şi, potrivit legii, aceasta poate continua, se mai arată în dosarul consultat de FANATIK.

Agenția Națională de Administrare Fiscală este instituția responsabilă de a recupera, prin confiscare, prejudiciul de 4 milioane de euro din dosarul Ferma Băneasa, care a dus la condamnarea prințului Paul al României. Fiscul a reușit să vândă la licitație, în 2024, un imobil din Sinaia al prințului Paul, pentru care a obținut aproximativ 140.000 de euro.

Este vorba despre un apartament cu o suprafață de 303 metri pătrați, dar și despre terenul aferent (o cotă de 110/157) în suprafață de 156 metri pătrați. Alături de Paul al României au mai fost condamnați în dosar oamenii de afaceri Remus Truică, care a primit 7 ani de închisoare, și israelienii Benjamin Steinmetz şi Tal Silberstein, care au de executat o pedeapsă de 5 ani.