Alegeri 2024

Ce datorii externe reale are România. Analiză fără perdea făcută de Ludovic Orban

Ludovic Orban, liderul Forţei Dreptei, a dezvăluit la FANATIK, în emisiunea "Sport şi Politică" faptul că datoria României a depăşit 50% din PIB.
06.06.2024 | 09:57
Ce datorii externe reale are Romania Analiza fara perdea facuta de Ludovic Orban
Ludovic Orban a dezvăluit care este datoria externă a României Foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Ludovic Orban, președintele Forța Dreptei, a vorbit, la emisiunea „Sport și Politică”, moderată de Horia Ivanovici, despre datoriile externe ale României și despre starea economiei în general, subliniind vulnerabilităție.

„Nici o țară nu-și plătește, de fapt, datoriile”

„Am ajuns o țară în momentul de față, din punct de vedere al datoriilor, probabil în mare parte antamată pentru viitoarele generații, și nu sunt cuvinte mari ce spun”, a spus Ivanovici.

ADVERTISEMENT

„Nu. Acum, ca să vă spun adevărul, pe care puțini îl spun, nici o țară nu-și plătește, de fapt, datoriile, ci rostogolește datoria publică. Ce plătesc, plătesc serviciul datoriei publice, adică dobânzi, comisioane, dar de fapt rambursările se fac tot prin credite”, a spus Ludovic Orban.

Președintele Forța Dreptei a explicat că, în privința datoriei raportată la PIB, situația în care se află România este una mai bună decât în mai toate țările europene. Cu o singură condiție, aceea de a nu mai adăuga datorii.

ADVERTISEMENT

„Economia românească, dependentă de conjuncturi, lohnizată”

Ludovic Orban a subliniat și vulnerabilități ale economiei, spunând că este una „lohnizată”. Într-o economie în sistem lohn, ordonatori străini pun la dispoziția executantului, adică România în acest caz, materialele, documentația, materiile prime etc pentru a realiza un produs finit pe care-l vinde apoi sub propria marcă, avantajul executantului ținând de ocuparea forței de muncă.

Contractele în regim de lohn se fac de regulă cu țări unde mâna de lucru este considerată ieftină, dar ele nu sunt avantajoase din punt de vedere al durabilității economice, ordonatorul putând oricând transfera producția în altă țară.

ADVERTISEMENT

„România, față de majoritatea țărilor europene, stă bine din punct de vedere al datoriei raportată la produsul intern brut. Dar noi trebuie să ne oprim aici, noi nu mai avem voie să creștem ponderea datoriei în PIB. Mai ales că economia românească este o economie care nu este foarte solidă, este o economie dependentă de conjuncturi, este o economie lohnizată, în care noi producem părți componente pentru produse finite pentru care proprietatea intelectuală, produsul finit, le aparține altora, cei care practic asamblează toate părțile componente respective. Avem o economie relativ vulnerabilă, plus că avem și problema dacă o agenție de rating ne degradează din punct de vedere al ratingului, putem avea mari probleme cu finanțarea”, a spus Ludovic Orban.

„Nu mai e loc să crești taxe și impozite”

„La cât se ridică datoria din ce știți?”, a întrebat Ivanovici. „Am depășit 50% din PIB. În mod normal trebuie să se oprească aici. Pentru asta ce înseamnă? Înseamnă să reduci deficitul bugetar, adică să reduci cheltuielile, pentru că, din punctul meu de vedere, loc să mai crești taxele, impozitele și contribuțiile nu mai este, nu mai e loc”, a răspuns președintele Forța Dreptei.

ADVERTISEMENT

Ludovic Orban a subliniat că într-o economie în care taxele cresc nu se poate dezvolta un mediu de afaceri sănătos, câtă vreme acesta se află în „chingile” administrației.

„Sau dacă le crești, până la urmă nu faci altceva decât să reduci dinamica economică și posibilitatea de creștere economică. Tu introduci un factor de frânare a creșterii economice. Or, aici trebuie practic eliberat, într-un fel, mediul de afaceri de toate chingile și toate constrângerile astea pe care le impune administrația, de toate modificările astea bulversante ale legislației, ale fiscalității, ale sistemului de control”, a spus el.

Ludovic Orban a menționat și o scădere drastică a investițiilor străine în 2023 spunând că nici PSD nici PNL nu vor fi în stare să creeze un mediu propice pentru relansarea afacerilor în țară.

„Or, niciodată PSD, și din păcate nici PNL, nu vor fi capabili să creeze practic conjunctura care să relanseze afacerile în România. Vă dau un singur exemplu, în 2023 au scăzut investițiile străine cu 3,7 miliarde față de 2022. În 2022 încă erau investiții străine pentru că foarte multe au pornit din perioada noastră de guvernare”, a declarat președintele Forța Dreptei.

Ce datorii externe reale are România. Analiză fără perdea făcută de Ludovic Orban

ADVERTISEMENT
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să...
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să nu mă urască!” + Antrenorul pe care îl admiră în secret: „N-am avut curaj să-i spun”
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care...
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care vă pot ajuta
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus...
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus un fotbalist cunoscut
Transfăgărăşanul în 2024 trasee, obiective turtistice, atracţii
Transfăgărăşanul în 2024 trasee, obiective turtistice, atracţii
Irinel Columbeanu a ajuns în sapă de lemn, uitat într-un azil, iar fiica...
Irinel Columbeanu a ajuns în sapă de lemn, uitat într-un azil, iar fiica lui a provocat un moment uluitor în România
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A...
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A spus 'stop joc' pe plajă! / FOTO
RĂSTURNARE privind ALEGERILE PREZIDENȚIALE! E bomba ZILEI
RĂSTURNARE privind ALEGERILE PREZIDENȚIALE! E bomba ZILEI
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut...
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut de mână pe Bancu la Euro 2024."Sunt mândră de el. Îmi era teamă. Am fost a patra rezervă"
Sistemul medical din România, luat cu asalt. Hackerii încearcă un blocaj total
Sistemul medical din România, luat cu asalt. Hackerii încearcă un blocaj total
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama...
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama copiilor mei va fi cea mai norocoasă”
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care...
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care și-a pus amprenta asupra chipului ei
Surpriză de proporții pentru Irinel Columbeanu! A venit Ramona de la Dubai în...
Surpriză de proporții pentru Irinel Columbeanu! A venit Ramona de la Dubai în locul lui Moni! Cum au reacționat Iri și Irinuca? FOTO