News

Ce datorii uriașe a acumulat ENEL în România. Firmele companiei au rezultate dezastruoase

Grupul italian ENEL a anunțat recent că va ieși de pe piața din România din 2023, pentru a eficientiza activitatea companiei.
23.11.2022 | 12:03
Ce datorii uriase a acumulat ENEL in Romania Firmele companiei au rezultate dezastruoase
Compania ENEL a anunțat că va ieși de pe piața din România începând de anul viitor Colaj foto: FANATIK / Sursa foto: Facebook ENEL Romania
ADVERTISEMENT

Conducătorii companiei italiene ENEL au anunțat, la începutul acestei săptămâni, că planurile pentru anul 2023 sunt de a părăsi România, alături de Argentina și Peru. Ieșirea de pe piețele din România și din America de Sud are ca scop o strategie de eficientizare pe termen lung a grupului. „Exit from Romania”, a scris în prezentarea pe care a făcut-o directorul general al Enel, Francesco Starace, la Milano, la evenimentul anual al companiei.

ENEL deține o treime din piața românească de distribuție a energiei electrice

În presa economică mondială s-a scris că grupul ENEL are datorii de aproximativ 69,7 miliarde de euro și că, pentru a și le reduce și a finanța noi investiții, este nevoie să fie vândute active ale companiei din afara Italiei. Analiștii de la Goldman Sachs au estimat, într-un raport din 7 noiembrie 2022, că ENEL ar putea obține între 15 și 20 de miliarde de euro din vânzarea de active de pe piețele emergente.

ADVERTISEMENT

În luna octombrie, presa din Grecia a relatat că grupul energetic elen Public Power Corporation (PPC) ar intenționa să cumpere activele ENEL din România, informație negată de italieni la acel moment. Se pare că PPC ar fi dorit să ofere 1,3 miliarde de euro pe 70% din acțiunile companiei mamă, ENEL România, sau chiar ar fi dorit să cumpere toată afacerea, estimată la aproximativ 1,8 miliarde de euro. Acum, când italienii și-au anunțat ieșirea din țara noastră, tranzacția pare să aibă șanse de reușită.

ENEL a investit în România începând cu iulie 2004, atunci când a semnat contractul de privatizare pentru companiile de distribuție a energiei electrice, Electrica Banat și Electrica Dobrogea. Cu anii, ENEL s-a dezvoltat, iar acum are aproximativ 3,1 milioane de clienți în România, fiind implicată în afaceri  de furnizare, producție și distribuție de electricitate, precum și o serie de investiții în energie regenerabilă.

ADVERTISEMENT

Companiile E-Distribuție operează rețele care au o lungime totală de aproximativ 130.000 de kilometri, acoperind trei zone ale țării, Muntenia Sud (inclusiv Bucureștiul), Dobrogea și Banat, ceea ce înseamnă că reprezintă cam o treime din piața românească de distribuție a energiei electrice. În domeniul energiei regenerabile, ENEL Green Power Romania este unul din cei mai mari producători, cu o capacitate instalată de 534 MW prin cele 12 instalații eoliene și fotovoltaice.

ENEL Energie Muntenia are datorii de peste un miliard lei

De altfel, firma ENEL Green Power SRL a avut cele mai bune rezultate financiare din toată compania în anul 2021, conform datelor de la Ministerul de Finanțe, consultate de FANATIK, înregistrând un profit net de 358.342.956 lei. În schimb, datoriile firmei erau, la finalul lui 2021, de 305.376.201 lei. Pe lângă ENEL Green Power, mai sunt 11 firme prin intermediul cărora ENEL își desfășoară activitatea în România, bilanțul pe 2021 fiind dezastruos.

ADVERTISEMENT

Astfel, ENEL Romania SA, prima din țara noastră, înființată în 2005, a bifat un profit net de 3.651.600 lei în 2021, în timp ce datoriile erau de 82.827.846 de lei. O altă firmă, ENEL Servicii Comune SA, specializată în „activități ale direcțiilor (centralelor), birourilor administrative centralizate; activități de management și de consultanță în management” a avut un profit net de 2.993.6256 lei, iar datoriile erau de 40.084.409 lei.

ENEL Energie SA a avut cifre dezastruoase în 2021, o pierdere netă de 108.683.678 lei, asociată cu datorii de 984.008.906 lei. Doar ENEL Energie Muntenia SA o întrece în grup la nivelul datoriilor, aceasta înregistrând restanțe de 1.053.378.896 lei, precum și pierderi de 228.656.224 de lei. Enel Trade Energy SRL, specializată în comercializarea energiei electrice, a bifat o pierdere de 3.839.677 lei, în timp ce restanțele erau de 13.039.241 lei.

ADVERTISEMENT

Datoriile ENEL reprezintă aproximativ 40% din valoarea afacerii

Enel X România, dedicată dezvoltării de produse inovatoare și soluții digitale, își desfășoară activitatea din țara noastră prin intermediul a două firme: ENEL X Romania SRL, care a înregistrat un profit net de 4.394.839 lei în 2021, în timp ce datoriile erau de 79.961.029 lei, și ENEL X WAY ROMANIA SRL, care a bifat o pierdere de 2.615.829 lei și datorii de 7.730.162 lei. O alt firmă, ENEL Energy Light SRL, a avut un profit de 153.496 lei și datorii de 13.329.932 lei.

Marile companii de distribuție ale ENEL au avut și ele un an dificil, conform datelor de la Ministerul de Finanțe, consultate de FANATIK. Astfel, firma E Distributie Muntenia SA a înregistrat un profit de 55.825.262 lei, dar datoriile au fost de 743.779.173 lei, pe locul trei în topul restanțelor, după ENEL Energie Muntenia SA și și ENEL Energie SA. E Distributie Dobrogea SA a avut un profit de 11.509.117 lei, dar datoriile au fost de 234.301.204 lei.

În sfârșit, E Distributie Banat SA a înregistrat o pierdere netă de 33.245.712 lei în 2021, în timp ce restanțele au fost de 300.454.198 lei. Un bilanț al datoriilor cumulate ale acestor firme prin care ENEL își desfășoară activitatea în România arată că, la finalul lui 2021, acestea erau de aproape 4 miliarde lei, mai exact 3.858.271.197 lei, adică aproximativ 780 milioane de euro. Practic, datoriile firmelor ENEL reprezintă cam 40% din valoarea afacerii din România, estimată la 1,8 miliarde euro.

 

 

ADVERTISEMENT
Tags:
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am...
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am mâncat? Răducioiu și-a vomitat mațele”
Alimente sățioase și care nu îți pun în primejdie silueta. Medic: „Fericiți și...
Alimente sățioase și care nu îți pun în primejdie silueta. Medic: „Fericiți și cu burta plină…chiar se poate!”
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
Lista alimentelor periculoase care nu vor putea fi vândute în apropierea şcolilor. Comercianţii...
Lista alimentelor periculoase care nu vor putea fi vândute în apropierea şcolilor. Comercianţii cred că legea este imposibilă
Cunoscutul milionar român ajuns la sapă de lemn, ca Irinel Columbeanu, a primit...
Cunoscutul milionar român ajuns la sapă de lemn, ca Irinel Columbeanu, a primit o altă lovitură!
Apariție scandaloasă la Cannes! O prezentatoare TV s-a afișat fără lenjerie intimă /...
Apariție scandaloasă la Cannes! O prezentatoare TV s-a afișat fără lenjerie intimă / FOTO
RUSIA a declanșat RĂZBOI ÎMPOTRIVA ROMÂNIEI! AVERTISMENT șocant al MAE
RUSIA a declanșat RĂZBOI ÎMPOTRIVA ROMÂNIEI! AVERTISMENT șocant al MAE
Imagini rare cu fiul cel mare al Corinei Caciuc și al lui Reghecampf....
Imagini rare cu fiul cel mare al Corinei Caciuc și al lui Reghecampf. Ce imagine fabuloasă au postat cei doi
Andreea Tonciu, în pragul divorțului. De ce se destramă căsnicia
Andreea Tonciu, în pragul divorțului. De ce se destramă căsnicia
George și Ionela au murit ieri, în Iași. Ce tragedie! Ce tineri și...
George și Ionela au murit ieri, în Iași. Ce tragedie! Ce tineri și frumoși erau! În loc de nuntă, acum familiile se pregătesc de înmormântare
Cum a reacționat Vladimir Putin, după ce a aflat că liderul iranian Ebrahim...
Cum a reacționat Vladimir Putin, după ce a aflat că liderul iranian Ebrahim Raisi a murit
Artistul român căruia i s-a legat pensula de încheietura mâinii paralizate pentru a...
Artistul român căruia i s-a legat pensula de încheietura mâinii paralizate pentru a putea picta. Destinul tragic al pictorului supranumit „Poetul plastic al florilor“