Horațiu Potra, fost luptător în Legiunea Străină, despre care se spune că ar coordona gărzile de corp ale lui Călin Georgescu, a fost prezentat marți instanței după ce în weekend s-au găsit arme albe și arme de foc în mașina sa, fiind suspectat că urma să le folosească la comiterea de infracțiuni în proteste neautorizate. El fusese reținut pentru 24 de ore duminică seara. Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești a sesizat Judecătoria Ploiești pentru emiterea unui mandat de arestare preventivă pe numele lui Horațiu Potra.
El a fost audiat marți dimineața în contextul în care procurorii au găsit la perchezițiile de luni noapte 1,7 milioane de dolari în seifuri. Judecătoria Ploiești a respins cererea procurorilor în ceea ce privește arestarea preventivă a lui Horațiu Potra, care a fost plasat sub control judiciar pentru 60 de zile. Dosarul în care este cercetat Potra vizează infracţiuni de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, orice operaţiuni cu articole pirotehnice şi instigare publică. Numele lui Potra apare în două dosare de la Tribunalul Sibiu în care acesta a dat în judecată o femeie, T.M., obiectul acestora fiind “pretenții”.
Primul dosar a fost înregistrat pe 11 mai 2021, iar cel de-al doilea pe 12 aprilie 2022, conform datelor consultate de FANATIK pe portalul instanțelor de judecată. Femeia respectivă este o apropiată a lui Potra, deoarece figurează în declarația acestuia de avere. Conform documentului completat de Potra în noiembrie 2024, el și T.M. dețin în coproprietate trei terenuri intravilane și două apartamente la Mediaș, dar și un apartament la Sibiu, toate cumpărate în 2016.
La primul termen din primul dosar, instanţa a întrebat părţile dacă există vreo şansă să încheie amiabil procesul. Avocatul lui Horațiu Potra și avocatul pârâtei au susţinut că nu există nici o şansă să se încheie amiabil procesul. Avocatul pârâtei a susţinut cererea de suspendare a cauzei întrucât în dosarul Parchetului de pe lângă Judecătoria Mediaș, din 2021, s-a început urmărirea penală faţă de suspectul Horațiu Potra.
În dosarul respectiv s-a invocat falsul în ce priveşte „Acordul între persoane fizice coproprietare” din 09 iulie 2018. Avocatul lui T.M. a arătat că în ce priveşte acest acord s-a început urmărirea penală „in personam”. De aceea, a solicitat suspendarea judecării cauzei având în vedere că s-a început urmărirea penală în ce priveşte înscrisul „Acord între persoane fizice coproprietare”.
Avocatul lui Potra a depus la dosar raportul de expertiză criminalistică (extrajudiciară) din 15.04.2022. Întrebat fiind, Horațiu Potra a susţinut că i s-a adus la cunoştinţă că are calitatea de suspect. Avocatul său a menționat că nu se opune suspendării judecării cauzei până la pronunţarea unei soluţii definitive în dosarul penal al Parchetului de pe lângă Judecătoria Mediaș. Întrebat fiind de instanţă, Horațiu Potra a arătat că nu are nimic de spus.
Pe 10 noiembrie 2022, Tribunalul Sibiu a dispus suspendarea judecării cauzei până la pronunţarea unei soluţii definitive în dosarul penal al Parchetului de pe lângă Judecătoria Mediaș. Între timp, după ce Horațiu Potra a contestat în instanță durata procesului, s-a stabilit următorul termen din dosar, care va fi pe 22 ianuarie 2025.
În al doilea dosar, instanţa a constatat că reclamantul Horațiu Potra a depus la dosar o cerere de repunere pe rol şi o cerere de judecare în lipsă prin care a solicitat efectuarea unei adrese către IPJ Sibiu şi Parchetul de pe lângă Judecătoria Sibiu pentru a se comunica stadiul cercetărilor efectuate cu privire la înscrisul faţă de care pârâta s-a înscris în fals. Avocatul pârâtei a depus la dosar un set de înscrisuri emise de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sibiu din care rezultă că s-a început cercetarea “in personam” faţă de Horațiu Potra.
Avocatul pârâtei a apreciat că înscrisurile pe care le-a depus la acest termen sunt suficiente pentru a delibera asupra existenţei cauzelor care au dus la suspendarea cauzei. A solicitat respingerea cererii de repunere a cauzei pe rol având întrucât subzistă temeiurile pentru care s-a dispus suspendarea, se arată în dosarul consultat de FANATIK.
Având în vedere înscrisurile depuse la acest termen de reprezentantul pârâtei, instanţa a apreciat cererea de efectuare a unei adrese către IPJ Sibiu şi Parchetul de pe lângă Judecătoria Sibiu pentru a se comunica stadiul cercetărilor efectuate cu privire la înscrisul faţă de care pârâta s-a înscris în fals, ca rămasă fără obiect.
În deliberare, constatând că subzistă temeiurile care au determinat suspendarea cauzei având în vedere ordonanţa depusă la acest termen prin care se confirmă efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de numitul Horațiu Potra pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals, va respinge cererea de repunere pe rol. Această decizie a fost luată de Tibunalul Sibiu pe 8 noiembrie 2022, iar dosarul a fost trimis în arhivă spre păstrare, până la finalizarea procesului penal în care e cercetat Horațiu Potra.