Procurorii DNA au ordonat, săptămâna trecută, percheziții la compania Romelectro, firmă ce ar fi plătit consultanță de aproximativ 220.000 de euro către firma SC Strategic Sys SRL, deținută de generalii SRI Florian Coldea și Dumitru Cocoru. Societatea comercială a fost înființată în 2020 de Coldea și Cocoru.
Coldea, fost prim-ajunct al directorului Serviciului Român de Informații, și Cocoru, fost șef al Institutului pentru Tehnologii Avansate din cadrul SRI, mai sunt asociați și în firma Strategic Assets SRL. De la începutul lunii iunie, Dumitru Cocoru a fost înlocuit din funcția de administrator al acestor societăți.
SC Strategic Sys SRL are calitate de suspect în dosarul generalilor SRI, asupra ei existând suspiciuni de spălare a banilor. Dumitru Cocoru mai este asociat unic și administrator la firma Justys Software SRL, fondată în 2017, care se ocupă cu activități de consultanță pentru afaceri și management.
Numele lui Dumitru Cocoru apare într-un document recent al Oficiului de Stat pentru Invenții și Mărci (OSIM), în Buletinul Oficial de Proprietate Industrială – secțiunea Brevete de Invenție, conform datelor consultate de FANATIK. Acest buletin a fost publicat pe 30 mai 2024, la doar o săptămână după ce Florian Coldea a fost pus sub control judiciar. În schimb, Dumitru Cocoru nu apare, deocamdată, nici măcar ca martor în dosar.
Astfel, Dumitru Cocoru a formulat o cerere de brevet de invenție, alături de firma Cryptodata SRL și de alte două persoane fizice, Sebastian Barliga și Vâjâială Tomici Cătălin Mihai, aceasta având denumirea de „Sistem și metodă de gestionare a identităților digitale descentralizate”, care se bazează pe tehnologia Blockchain.
Blockchain este o tehnologie de stocare și transmitere a informațiilor, fiind o bază de date digitală, decentralizată și transparentă, care înregistrează tranzacții și evenimente în mod permanent, tehnologia ce securizează stocarea de criptomonede, tranzacțiile între criptomonede și relațiile informatice ce susțin scopul fiecărui proiect criptografic.
Invenția lui Dumitru Cocoru se referă la un sistem și la o metodă pentru gestionarea identităților digitale descentralizate, utilizate într-un mediu distribuit, pentru a realiza, într-un mod sigur și integru, tranzacții virtuale, transfer de documente și comunicare criptată. Sistemul funcționează pe baza tehnologiei de tip blockchain.
Acest sistem include: un dispozitiv (DH) hardware de tip token capabil să genereze și să stocheze chei de criptare asociate unor identități (ID) descentralizate, un modul (MAP) de mapare pentru corespondența dintre adrese de e-mail și identitățile (ID) digitale descentralizate, un modul (MC) de comunicare pentru e-mail și chat criptat prin blockchain.
De asemenea, sistemul conține un modul (MConf) de conformitate pentru recunoașterea identităților în cadrul UE, un modul (MID) de identitate descentralizată pentru managementul identităților prin blockchain și un modul (AUT) de autentificare care combină o autentificare în doi pași cu o autentificare unică, se arată în documentul consultat de FANATIK.
Dumitru Cocoru și partenerii săi susțin că metoda conform invenției implică înrolarea utilizatorilor, generarea identităților descentralizate, autentificarea prin blockchain și realizarea de tranzacții virtuale utilizând identități descentralizate într-un sistem distribuit. Un brevet poate fi acordat pentru orice invenţie având ca obiect un produs sau un procedeu, în toate domeniile tehnologice, cu condiţia ca aceasta să fie nouă, să implice o activitate inventivă şi să fie susceptibilă de aplicare industrială.
Un brevet de invenţie poate fi obţinut într-un termen cuprins între 2 ani şi până la 4–5 ani. Durata unui brevet de invenţie este de 20 de ani cu începere de la data de depozit, cu condiţia achitării taxelor de menţinere în vigoare. Taxele pot varia de la 477,4 lei, în cazul reducerii maxime a cuantumurilor acestora, şi până la 3.630 lei, în cazul opţiunii pentru taxele de urgenţă.