News

Ce decizie a luat Victor Ponta în legătură cu fugarul care l-a acuzat că a luat o șpagă de 100 milioane dolari. Cristian Rizea este dat în urmărire internațională

Cristian Rizea, fost deputat PSD, a fugit din România în 2019, înainte să fie condamnat la 4 ani și 8 luni de închisoare cu executare. În prezent, Rizea are probleme în instanță cu Victor Ponta.
26.04.2022 | 12:35
Ce decizie a luat Victor Ponta in legatura cu fugarul care la acuzat ca a luat o spaga de 100 milioane dolari Cristian Rizea este dat in urmarire internationala
Fostul premier Victor Ponta a fost acuzat de Cristian Rizea că ar fi luat o șpagă de 100 de milioane de dolari
ADVERTISEMENT

Victor Ponta este actualul lider al Partidului Pro România, formațiune pe care a înființat-o după ce și-a dat demisia din PSD, eveniment petrecut în martie 2017. Vârful carierei politice a lui Victor Ponta l-a reprezentat perioada mai 2012-noiembrie 2015, când a fost prim-ministru. De altfel, el l-a dat recent în judecată pe fostul deputat PSD Cristi Rizea, care l-a acuzat că și-a folosit influența pe vremea când era șeful Guvernului.

Cristian Rizea a fost condamnat definitiv în martie 2019

De-a lungul timpului, Ponta a avut trei mandate de deputat, a ocupat funcția de ministru al relației cu Parlamentul, între 22 decembrie 2008 și 1 octombrie 2009, dar și cea de ministru al sănătății, pentru o scurtă perioadă, între 2 octombrie 2012 și 8 noiembrie 2012. În noiembrie 2014, Ponta a candidat la alegerile prezidențiale, fiind învins de Klaus Iohannis în al doilea tur de scrutin.

ADVERTISEMENT

În 2020, fostul deputat PSD Cristian Rizea a dezvăluit la postul Realitatea PLUS că Victor Ponta a primit 100 milioane de dolari de la compania petrolieră kazahă KazMunayGas pentru a șterge datoriile de 600 milioane de dolari ale companiei către statul român, pe vremea când Ponta era prim-ministru. La acel moment, Rizea avea statutul de refugiat în Republica Moldova, fiind dat în urmărire internațională.

Pe 18 martie 2019, Cristian Rizea a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casație și Justiție la 4 ani și 8 luni de închisoare cu executare, pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de influență, spălare de bani și influențarea declarațiilor. Rizea a fost acuzat de DNA că a pretins în mod direct suma de 300.000 de euro de la afaceristul Lucian Colțea, disimulată sub forma a două contracte de împrumut fictive.

ADVERTISEMENT

Rizea îi promisese lui Colțea că va interveni la Regia Autonomă Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS) și la Primăria Chiajna, lucru pe care l-a și făcut, înlesnind interesele afaceristului în relația cu cele două înstituții. În momentul verdictului, Rizea era în SUA, la niște rude, după cum a susținut avocatul său. De fapt, Rizea a plecat înaintea sentinței în Republica Moldova, unde a obținut cetățenia modovenească.

Republica Moldova i-a retras cetățenia lui Cristian Rizea

Autoritățile de peste Prut i-au retras cetățenia, în urma unui dosar penal ce viza tocmai legalitatea obținerii cetățeniei, procesul încheindu-se în decembrie 2021. Rizea, care este dat în urmărire internațională și e considerat fugar, ar putea fi extrădat. În octombrie 2020, el a făcut dezvăluiri uluitoare la Realitatea PLUS despre vizita lui Ponta în Kazahstan, unde ar fi fost însoțit de Alexandru Iacobescu, mâna dreaptă a lui Sebastian Ghiță.

ADVERTISEMENT

“În momentul în care Ponta a avut o întâlnire în 2012 cu KazMunayGaz, a avut o tatonare în care a înţeles cum poate să facă această afacere. S-au stabilit cuantumurile şpăgii, absolut tot. În 2013, după noua desemnare de către Traian Băsescu pentru Victor Ponta ca premier, a avut loc celebra vizită, a doua, de la Astana, capitala Kazahstanului. Acolo, în acea delegaţie oficială, Alexandru Iacobescu e singurul care nu avea nicio calitate oficială să se urce alături de prim-ministru în acel avion”, a mărturisit Rizea.

”Acolo, în spatele uşilor închise, după semnarea acelui memorandum prin care Ponta a fost de acord să şteargă datoria de 600 de milioane de dolari pe care compania KazMunayGaz o avea către România, după ce a fost de acord ca statul român să retragă toate acţiunile din justiţie pe care le făcuse la adresa la KazMunayGaz pentru a stinge acest litigiu, Alex Iacobescu s-a întâlnit cu o persoană din conducerea KazMunay, în privat, unde a semnat un act prin care a cesionat creanţa respectivă, banii aceia pe care el chipurile îi deţinea, de 100 milioane de dolari, dar fizic el nu avea nimic, decât o hârtie”, a mai spus Cristian Rizea.

ADVERTISEMENT

Cristian Rizea a spus că Victor Ponta ar fi primit banii într-un cont secret din Turcia

”Alex Iacobescu a cesionat acea creanţă, cuiva, unei persoane private recomandată de conducerea KazMunay, iar după ce acea persoană practic a avut acea hârtie în mână în care era deţinătorul a 100 de milioane de dolari, cei de la KazMunay, i-au virat lui Ponta suma respectivă într-un cont secret pe care acesta îl deţine la o bancă din Turcia. Ăsta e motivul pentru care Iacobescu s-a urcat în avion, trebuia să semneze documentele pregătite de cei de acolo pentru ca respectivii din anturajul conducerii KazMunayGaz să facă toate diligenţele pentru ca acei bani să ajungă fizic la Victor Ponta. El a vândut, stimaţi români, îmi asum ce spun, Victor Ponta a vândut interesele României pentru o sută de milioane de dolari. A trădat România pentru bani”, a mai dezvăluit Cristian Rizea.

Potrivit FANATIK, Victor Ponta a decis să-l dea în judecată pe Cristian Rizea după declarațiile acestuia legate de presupusa șpagă pe care ar fi luat-o de la KazMunayGaz. Dosarul al cărui obiect este „acțiune în răspundere delictuală” a fost înregistrat la Tribunalul București, secția a III-a Civilă, pe 28 octombrie 2021, iar judecătorii au stabilit recent și primul termen al procesului, 10 mai 2022.

Răspunderea civilă delictuală este specia de răspundere juridică prin intermediul căreia o persoană care a cauzat alteia un prejudiciu este obligată să-l repare. Condițiile generale ale răspunderii, conform Codului civil, consultat de FANATIK, sunt: existența unui prejudiciu, fapta ilicită,  raportul de cauzalitate între prejudiciu și fapta ilicită și culpa. În cazul procesului de față, cel mai probabil, avocații lui Victor Ponta vor susține că declarațiile lui Rizea i-au adus un prejudiciu clientului lor.

 

ADVERTISEMENT