Un legumicultor din România a luat o decizie ireală în privința încălzirii solarului de legume. Acesta folosește o metodă inedită, dar care dă roade și aduce profit.
Tiberiu Dragu, un producător de legume din Tia Mare, județul Olt, a găsit o soluție foarte eficientă și care nu costă mult pentru a putea încălzi solariile.
Legumicultorul utilizează o resursă aflată la îndemână pentru ca solariile sale să fie menținute la temperatura potrivită în timpul iernii. Este vorba despre știuleții de porumb.
În loc de lemne, fermierul folosește știuleții de porumb pentru centrala termică. Costurile sunt mai reduse decât pentru lemne, astfel că ideea producătorului este una foarte bună.
Fermierul cultivă 7.000 de metri pătrați de solar de legume, iar în sezonul rece este necesar să existe încălzirea corespunzătoare. În acest fel, se poate menține o temperatură potrivit în interiorul spațiilor protejate, iar plantele se pot dezvolta în mod corespunzător.
Bărbatul folosește știuleții de porumb pentru încălzire cu tot cu boabe. Cu ajutorul acestei metode, producătorul face profit, iar soluția nu are deloc costuri mari.
“Din cauza faptului că cerealele sunt așa cum sunt de ieftine venim cu un plus pentru energie, îi punem pe foc. Cel mai simplu, lucrăm pământul și decât să îi vindem degeaba, scot produsul finit la tomate, bag în centrală și produc energie termică, să se întoarcă înapoi tot profitul la noi, să nu îl dau degeaba, să îl vând la un preț de nimic. Nici nu ne acoperim muncile câmpului”, a explicat fermierul pentru Olttv.ro.
Legumicultorul a optat pentru această metodă pentru a produce legume timpurii, iar folosirea porumbului pentru încălzire ajută la reducerea costurilor.
În prezent, un kilogram de știuleți de porumb se vinde în satele din România la prețul de 70 – 80 de bani. Pentru o tonă, prețul este de până la 800 de lei.
Pentru porumbul care nu este prea făcut și are puține boabe pe cocean, prețul e chiar mai mic. În acest caz, un kilogram ar putea costa 50 – 60 de bani și chiar se recomandă folosirea lui în focul din sobe, cazane sau centrale.