Sporturi

Ce decizie s-a luat în cazul caricaturii controversate a Serenei Williams de după US Open 2018

25.02.2019 | 14:55
Ce decizie sa luat in cazul caricaturii controversate a Serenei Williams de dupa US Open 2018

Decizia adoptată în cazul caricaturii Serenei Williams de după US Open 2018. Caricatura controversată a Serenei Williams care a lovit spaţiul public după finala de la US Open 2018, în care jucătoarea de tenis americană are o ieşire nervoasă pe teren după ce pierde meciul în faţa niponei Naomi Osaka, nu este rasistă, a stabilit Australian Press Council, scrie The Guardian.

Desenul, realizat de caricaturistul Mark Knight, a fost publicat în luna septembrie 2018 în tabloidul The Herald Sun, la doar câteva zile de la disputarea finalei feminine. The News Corp, trustul lui Rupert Murdoch care deţine The Herald Sun, a fost criticat la nivel mondial pentru că a publicat un desen considerat de mulţi drept “rasist” şi “sexist”. De altfel, Mark Knight, autorul desenului, a fost ameninţat cu moartea pe reţelele de socializare pentru că şi-a expus opinia proprie referitoare la episodul cu pricina.

S-a clarificat totul în cazul caricaturii Serenei Williams de după US Open

Australian Press Council a acceptat argumentul susţinut de The Herald Sun potrivit căruia desenul se referea la reacţia Serenei Williams pe terenul de tenis şi a respins orice acuzaţie potrivit căreia americanca ar fi fost înfăţişată asemenea unei maimuţe. Williams, care a fost amendată cu 17.000 de dolari pentru ieşirile nervoase din timpul finalei, a vorbit despre sexism şi despre dublul standard aplicat jucătorilor şi jucătoarelor.

Serena Williams a fost învinsă în aceal meci de japoneza Naomi Osaka şi a pierdut ocazia de a cuceri cel de-al 24-lea titlu de Grand Slam din carieră, dar şi oportunitatea de a egala recordul australiencei Margaret Court. “Nu puteţi să o lăsaţi pur şi simplu să câştige?”, o întreabă arbitrul pe Osaka în desenul lui Knight. Acesta din urmă, cunoscut pentru caricaturile sale controversate, a fost atacat din toate părţile, inclusiv de către un membru al Congresului american şi de foarte mulţi suporteri ai americancei pe contul personal de Twitter. Knight a fost nevoit să-şi şteargă conturile pe reţelele de socializare.